10 tips til motion i sommerferien
Få ideer til lege og motion udenfor, der giver sved på panden og stadig er sjove.
Når det er sommer, er det bare meget federe at være udenfor end resten af året.
Mor vil til yoga, far vil ud at cykle, ungerne vil bare mose rundt. Men hvordan får I samlet hele familien – og får motion ud af det på samme tid?
Brug de lange, lyse dage og aftener til at kombinere leg med motion, så I helt glemmer, at I får sved på panden og rørt kroppen.
Klik på pilen på billedet og få 10 bud på sjov sommermotion
Flere sjove lege • www.sjovforborn.dk – masser af sjove idéer. Tjek undersiden ‘udflugter’, hvor der er gode forslag til dagsture for hele familien.
• www.skovognatur.dk – Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside, hvor der under menuen ‘Ud’ er en oversigt over naturlegepladser.
• www.naturnet.dk – hjemmeside under Miljøministeriet med masser af forslag til strandture.
2. Fyld glasset SÅDAN GØR I
I skal bruge to spande, én med vand og én, der er tom – samt kopper eller små spande til jer alle. Legen går ud på at flytte vandet fra den ene spand til den anden ved hjælp af kopperne. Stil spandene nogle meter fra hinanden, så I alle skal løbe frem og tilbage mellem dem. Husk at tage gummistøvler og tøj på, der gerne må blive vådt.
HVEM KAN VÆRE MED?
Alle, der kan lide at plaske med vand. De mindste kan nøjes med at lege med vandet. Legen kan sagtens leges med flere deltagere. Hvis der er mange børn med, kan mor og far stå ved hver deres spand og tage imod.
DET TRÆNER I
Kredsløbet. Jo længere der er mellem de to spande, jo mere energi forbrænder I.
iStock
gallery 10 billeder
3. Hop over hul SÅDAN GØR I
Grav et aflangt hul i sandet, og fyld det op med vand. Hold konkurrence om at hoppe sidelæns over hullet med samlede ben. Den, der kan hoppe over flest gange uden at falde i, har vundet. Hvis legen er for let, tager far eller mor børnene på ryggen.
HVEM KAN VÆRE MED?
Hele familien. Husk at lade de små hjælpe til med at grave hullet og fylde det op med vand. At hente vand i spande til hullet giver også god motion. Helt små børn kan sidde på ryggen af en voksen, når der hoppes.
DET TRÆNER I
Balance, lår- og ballemuskler. Kom godt ned i knæ, inden I sætter af og hopper. På den måde kommer lår og baller på hårdt arbejde.
TIP! Hvis I graver hullet tæt på vandkanten, bliver det automatisk fyldt op af bølgerne.
iStock
gallery 10 billeder
4. Jorden er giftig SÅDAN GØR I
Lav en bane af hynder, tæpper, træstumper og andre udeting, man gerne må træde på. Husk at få de mindste til at hjælpe med at bygge banen. Der skal være så meget mellemrum fra den ene ting til den næste, at man skal hoppe eller strække sig for at komme fra den ene til den anden. Gå banen igennem uden at røre jorden. Når I bliver rigtig gode til banen, kan I lave kapløb.
HVEM KAN VÆRE MED?
Hele familien. De små skal have en hånd eller måske to at holde i, mens større børn selv kan balancere.
DET TRÆNER I
Hele kroppen, balance og lattermuskler.
OBS! I kan også lave banen udelukkende af tæpper og andre bløde ting – og så hoppe fra den ene til den anden. Så gør det ikke ondt, hvis man snubler.
iStock
gallery 10 billeder
5. Kapløb i vandkanten SÅDAN GØR I
Stil jer op på en række med de to voksne yderst og børnene længere inde mod stranden. En af de voksne kaster en bold, et stykke legetøj eller en frisbee, og så snart den lander i vandet, gælder det om at komme først derhen. Løbet foregår langs strandkanten og ikke udad væk fra stranden. Løb i vandkanten er en af de helt store energislugere, fordi vandets modstand med det samme sætter sig i benene.
HVEM KAN VÆRE MED?
Vandløb er for hele familien, men babyer og små tumlinger skal være i armene eller holdes i hånden af mor eller far, når I er i vandet. Så snart børnene kan gå eller løbe, får de noget ud af at løbe i vand.
DET TRÆNER I
Løb i vand styrker primært benmuskler og kredsløb, fordi vandets modstand overføres til benene, som kommer på hårdt arbejde. Bonus er, at balanceevnen også bliver trænet, da det er sværere at løbe i vand end på land.
iStock
gallery 10 billeder
6. Kongens efterfølger SÅDAN GØR I
Inden I starter, vælger I, hvem der skal være kongen. Kongen bestemmer vejen, mens de andre følger efter. Legen kræver ikke meget plads og bliver sjovere, jo mere snørklet en rute kongen vælger. Husk at kravle ned under træer, rundt om buske, over træstammer eller brændestabler og ned i huller.
HVEM KAN VÆRE MED?
Hele familien. Hav de allermindste på ryggen eller i favnen, og husk at vente på hinanden – legen er sjovest, når hele familien holdes samlet.
DET TRÆNER I
Hele kroppen og kredsløbet. Vælg ruter, så I kommer ned at kravle på alle fire – det giver ekstra god forbrænding.
OBS! Husk at holde øje med hinanden, så ingen bliver væk i skoven.
iStock
gallery 10 billeder
7. Skattejagt SÅDAN GØR I
Sæt fire-fem stykker farvet karton op med knappenåle i træerne. En farve for hvert medlem af familien. Når legen starter, gælder det om at få samlet sin farve og nå tilbage til start. Den, der er først tilbage, har vundet. Del jer eventuelt op i hold med far/mor plus lille barn og far/mor plus stort barn.
HVEM KAN VÆRE MED?
Hele familien. For de helt små går det mest ud på at øve farverne ved at spotte de forskellige stykker karton. Et lille barn kan også sidde på ryggen af mor eller far i en bæresele.
DET TRÆNER I
Kredsløb, balance og koncentrationsevne. Løb og gang i skoven styrker en masse sanser, fordi underlaget er ujævnt, hvilket også sørger for, at pulsen kommer op.
OBS! Mindre børn må aldrig være i skoven uden opsyn. Vælg et afgrænset område, hvor I hele tiden kan se hinanden.
iStock
gallery 10 billeder
8. Målkast med sten SÅDAN GØR I
Find et område på stranden, hvor der ikke er for overfyldt. Mens far graver et hul i sandet og markerer det med en gren eller et stykke legetøj, samler mor sten i alle størrelser. Hele familien stiller sig op på række, og alle får tre sten. Når der bliver råbt nu, gælder det om at komme nærmest hullet med sine sten. Jo større sten I kan finde, jo bedre. Hvis I bruger store sten, skal de kastes med begge hænder ved at svinge dem ind mellem benene og frem.
HVEM KAN VÆRE MED?
Hele familien, men de mindste synes tit, det er sjovere at løbe hen til hullet og trille deres sten i. Man behøver ikke at kunne kaste præcist eller hårdt for at være med.
DET TRÆNER I
Rygmuskler, ben og arme.
OBS! Pas på ikke at ramme hinanden eller andre strandgæster, når der kastes.
iStock
gallery 10 billeder
9. Træstamme-vip Balance og ben. Jo længere I står og vipper på træstammen, jo mere arbejder muskler og centralnervesystem med at holde balancen og brænde energi af.
OBS! Find en træstamme, der ligger tæt på jorden, så I ikke skal springe for langt for at komme ned.
iStock
gallery 10 billeder
10. Zigzag løb SÅDAN GØR I
Inden legen går i gang, skal I samle forhindringer på stran den. Saml sten, søgræs, pinde og andet, og placér små bunker på en lang række med cirka en meters mellemrum. Når kapløbet starter, skal I løbe zigzag mellem de små bunker, indtil I når den sidste.
HVEM KAN VÆRE MED?
Hele familien. Hold de mindste i hånden under gennemløbet. Løb eventuelt banen et par gange, hvor mor har den mindste i favnen og far har den største. Så brænder I mere krudt af, det ser sjovt ud, og ungerne får sig en hoppetur.
DET TRÆNER I
Motorik og lattermuskler, når far falder. Zigzag-løb i sand er godt for benene og balancen, da det løse underlag og sideskiftet sætter muskler og sanser på overarbejde.
TIP! Banen kan med fordel flyttes op i klitterne, så det går mere op og ned.
iStock
gallery 10 billeder
1. Følg snoren SÅDAN GØR I
Tag et stykke snor eller sejlgarn med i skoven (10 meter eller mere). Inden legen går i gang, binder I den ene ende fast til et træ og trækker den anden rundt om træer og buske, så linen til sidst er spændt ud. Legen går ud på at følge snoren rundt uden at slippe den med hænderne. Når I starter, skal alle holde begge hænder på snoren og følge den fra start til slut uden at slippe. Det kræver, at I kravler over og under snoren mange gange.
HVEM KAN VÆRE MED?
Bedst for større børn, men de små kan løftes hen over og ned under snoren. Husk at hjælpe hinanden og skubbe på og hjælpe, når I skal op og ned.
DET TRÆNER I
Hele kroppen. Alle turene op og ned under snoren forbrænder dejligt meget energi.
OBS! ‘Følg snoren’ skal ikke gå stærkt. Alle skal med rundt, og derfor går der meget tid med at kravle over og under.
iStock
(10 billeder)