Amning: Alt om modermælk
Amning - hvor godt er det egentlig? Modermælk er noget af det mest enestående, naturen har udstyret os kvinder med. Her får du vigtig viden og gode råd.
Hvis du ammer din baby, er du lige nu i gang med at fremstille noget af det mest fascinerende, kvindekroppen kan præstere: Modermælk.
Modermælken nærer din baby, slukker tørsten og tilpasser sig dit barns behov. Selv om de fleste kvinder fra naturens side er udstyret med alt, hvad amning kræver, er produktionen af modermælk på ingen måde let arbejde: Arbejdstiderne skifter heftigt, og du har mange nattevagter.
I perioder kan du være usikker på, om du gør dit arbejde godt nok. Og så er din boss en baby, så du får ikke mange anerkendende klap på skulderen. Med nyttig viden og gode råd er du dog godt rustet til at holde produktionen kørende, så du får det ønskede output: Et sundt og tilfreds barn.
LÆS OGSÅ: Viden for ammehjerner
Det fantastiske ved modermælk er, at den er skræddersyet til dit barns behov. Mælken rummer alle de vitaminer, mineraler, fedtstoffer og proteiner, som baby har brug for de første seks måneder.
Amningen justerer sig selv
AV – skal det gøre ondt at amme?Modermælken tilpasser sig baby
Sådan forebygger du brystbetændelseHvis baby falder i søvn under amning
Få styr på ammestuehistorierneBaby sætter dagsordenen ved amning
Fra amning til amning kan der være forskel på, hvor meget og hvor længe dit barn spiser, men på et døgn får den lille, hvad han har brug for, hvis du lader ham spise, når han vil.
– Før rådede man til at amme med tre-firetimers-intervaller, men i dag støtter vi kvinder i at amme efter barnets behov – det giver den mælkeproduktion, barnet har behov for, forklarer Sanne Lindstedt.
LÆS OGSÅ: Elsk din krop, mor!
Når den lille får lov at bestemme spisetiderne, sikrer du dig, at han hele tiden selv kan regulere, hvor meget mælk der er i brysterne. Du producerer nemlig, indtil der er den mængde mælk i dine bryster, som din hjerne har fået besked om, at dit barn spiser.
Mælkeproduktionen justerer sig selv
Sådan forebygger du brystbetændelseVi tester ammeindlægPas på dig selv
Amning der virkerDet gode alternativ til modermælk: Flasken
Amning lykkes langt fra for alle. Grundene kan være mange, men det skyldes oftest, at rådgivningen er for dårlig eller kortvarig. Sidder der en rest af moderkagen tilbage efter fødslen, hæmmer hormonerne herfra desuden mælkeproduktionen. Andre grunde til, at amningen ikke kommer i gang, kan være kort tungebånd eller dårlig sutteteknik hos babyen eller ømme eller indadvendte brystvorter hos dig.
Læs mere om amning
-
De 7 mest almindelige fejl ved amning
-
Overlevelsesguide: Fra barselsboble til fuldtidsjob
-
Amning eller flaske: Det rammer hårdt, når andre mener, du ikke gør det godt nok
-
Blog: Langtids amning! Hvordan skete det lige?
-
Amning: Babys første nat uden mælk
-
10 facts om amning og alkohol
-
10 spørgsmål om amning
-
Sådan får du en god start på amningen
-
Guide: Amningens ABC
-
”Jeg blev ammet til jeg var 3,5 år. Dengang så ingen skævt til det”
-
Amning: Alt om modermælk
-
Video: 9 måneder (afs. 3, sæson 2) - "Det kan godt være, at nogle synes, jeg er en dårlig mor, fordi jeg har fravalgt amning"
Ammer du ikke, kan du gribe til sutteflasken med god samvittighed, for modermælkserstatning er sammensat, så det ligner modermælk mest muligt. Servér mælken ud fra samme princip som amning: efter din babys behov. Tjek, at der er en rest tilbage i flasken, når dit barn er færdig; så er du sikker på, at trolden er mæt. Nyd, at far også kan stå for mælken.
Kilder: Sanne Lindstedt, jordemor og IBCLC (international ammerådgiver) og Sundhedsstyrelsen.
LÆS OGSÅ: ”Jeg blev ammet til jeg var 3,5 år. Dengang så ingen skævt til det"
LÆS OGSÅ: Guide: Amningens ABC
LÆS OGSÅ: Amning: “Jeg bruger min situationsfornemmelse”