Amning svamp

AV – skal det gøre ondt at amme?

Nej, det skal ikke gøre ondt, men de fleste oplever perioder, hvor amningen er mindre idyllisk, fortæller ammerådgiveren.

Du har garanteret set dem! Ammende kvinder, der smiler, drikker latte og hyggesnakker, mens baby roligt dier ved barmen.

Det, du måske ikke har set, er de samme kvinder nogle måneder tidligere, svedende og desperate med sprængfyldte bryster og en utålmodig nyfødt. De fleste kæmper lidt for at komme godt i gang, og undervejs møder vi forskellige udfordringer.

Stine Roldgaard er ammerådgiver for Forældre og Fødsel og arbejder i barselsambulatoriet på Hvidovre Hospital. Hun beroliger dagligt nybagte mødre, der ikke synes, det er så let at amme.

– Det bliver slet ikke ved med at gøre ondt, men der er ikke noget at sige til, at vi bliver ømme i begyndelsen. Barnet danner et kraftigt vakuum, og brystet er et følsomt område, siger Stine Roldgaard.

Faktaboks

Mælkemængden øges, jo mere dit barn sutter, så hvis du skal have mere mælk, skal du lægge barnet oftere til brystet.

En time efter en amning har dine bryster gendannet 40 procent af mælken, og efter to timer 75 procent.

De fleste oplever, at brysterne med mellemrum virker tømte. Når barnet tager et appetitspring og har brug for mere mælk til at vokse, så går der et par dage med at sutte, sutte og sutte igen, før mælkemængden er justeret.

Når det er sagt, så oplever nogle kvinder, at deres barn ikke bliver mæt, selv efter mange forsøg ved brystet. Det gør dig ikke til en dårlig mor, men det kan være, at du skal finde fred med at supplere med modermælkserstatning på en flaske (det er dog altid en god idé at  rådføre sig med f.eks.  en ammevejleder eller sundhedsplejerske først, red.).

Kilde: Stine Roldgaard.

De første uger skal du derfor være indstillet på, at amningen gør lidt nas. Derefter skulle begynder ømheden gerne forsvinde.

LÆS OGSÅ: Skab et lunt ammehjørne

Godt fat om brystet

Svamp, knuder, betændelse

Rifter og sår

Når det gør alt for ondt

Hvis du har sår, svamp eller brystbetændelse og ikke kan holde ud at lægge baby til, så kan det være en løsning at malke ud et par gange med hænderne eller med en brystpumpe og give baby mælken i flaske. På den måde får brystvorterne en pause, og du opretholder din mælkeproduktion. Du kan også i nødstilfælde købe tynde suttebrikker på apoteket, som placeres om brystvorten, så baby sutter gennem silikone.

Kilde: Håndbog i vellykket amning, Sundhedsstyrelsen, ammerådgiver Stine Roldgaard fra Forældre og Fødsel.

LÆS OGSÅ: Brysternes udvikling: Fra undfangelsen til efter amning

LÆS OGSÅ: De 7 mest almindelige fejl ved amning

LÆS OGSÅ: Amning er det eneste rigtige – eller hvad?