Anders Lund Madsen: 'Voksne er ikke særlig gode til at lege”

Anders Lund Madsen: "Voksne er ikke særlig gode til at lege”

Voksne er ikke særligt gode til at lege, mener Anders Lund Madsen, der aldrig selv har moret sig over at lege med sine børn.

Faktaboks

Lidt om Anders

Født 1963.

Far til fem børn. Tre med Helle Lund Madsen og to med sin kæreste, Karin Prehst Utoft.

Uddannet journalist og begyndte sin karriere på Ekstra Bladet.

2005 og tre år frem: radiovært på De Sorte Spejdere sammen med Anders Breinholt.

I efteråret kørte han i seks programmer på DR1 rundt med Poul Nesgaard for at tale med mennesker med ting til salg i Den Blå Avis.

Da Anders Lund Madsen henter mig i DR Byens reception, lunter en sort og hvid fårehund fra Færøerne med ham rundt. Det er hans, og den har været med til optagelserne i dag, fortæller han. Den går med ind i elevatoren, og den lægger sig midt i gangen, da vi sætter os i to stole. På et tidspunkt må et par værter fra TV Avisen træde hen over den.

Andre kolleger aer den bag øret, og en skoleklase på rundvisning ænser den ikke, men kigger i stedet på den 51-årige Anders Lund Madsen der sidder med en hue på det yderste af hovedet og drejer på stolen. Han må have det sjovt, forestiller man sig.

LÆS OGSÅ: Derfor behøver du ikke lege med dit barn

Dengang Anders Lund Madsen var 11 år,  ville han, Erik, Morten, Anders, Rikke og storebror Peter lave en jordhule. Morten og Rikkes forældre var meget venstreorienterede, og derfor måtte gruppen gerne låne deres have og grave i den. Hele haven blev gravet op.

De seks børn brugte en weekend på at lave et kæmpestort hul. Noget af jorden blev ved med at skride, så Anders fik den ide, at man kunne sætte nogle brædder ind for at holde konstruktionen og få noget, der mindede om et halvtag. Pludselig begyndte det at regne.

LÆS OGSÅ: ”Jeg ville være verdens bedste far”

Haven blev til én stor mudderpøl, men det var endnu bedre. Nu havde Anders Lund Madsen og vennerne fra vejen kviksand at gå rundt i.

– Det var et projekt, der løb af sporet, men det var en sjov weekend og en god leg. Og den ville helt sikkert være blevet ødelagt, hvis en eller anden voksen skulle have været med, siger han, efter at den gamle jordhulehistorie er slut.

Ingen barbiedukker

Udvikling: 7 lege der gør dit barn klog10 vigtige voksne i dit barns liv

Et lala-liv

Anders Lund Madsens job behøver ikke at være sjovt. Men det er heldigt, at det er det, fortæller han. Han synes stadig, det er skægt at lave tv, og der følger mange privilegier med. 

På et tidspunkt i snakken karakteriserer han sit job som ‘meget legende’. Men det er ikke en leg. Det er det for alvorligt til. I et par årtier har Anders Lund Madsen næsten selv kunne bestemme, hvad han ville lave, og det er vigtigt. 

LÆS OGSÅ: Trine valgte et hulter til bulter-liv frem for facade

– Det kan jeg kun anbefale, siger han og følger op: 

– Åh, det kommer til at lyde så indbildsk. Men det er meget banalt og sindssygt vigtigt.

Han begynder på en historie fra efteråret. Her lavede han og journalisten Poul Nesgaard en serie på DR1, hvor de to kørte rundt i landet og besøgte mennesker, der havde noget til salg på Den Blå Avis. I Faaborg mødte de Anders Lund Madsen (‘og det var sådan set kuriøst’, siger Anders Lund Madsen om navnesammentræffet), som solgte sofaer. Men det var mere hans kone, der var interessant. Hun havde arbejdet i slagteriet hos Danish Crown i 30 år, hvor hun pakkede knogler. Men hun virkede enormt glad. 

– Jeg har sådan et lala-liv. Der er ingen, der tjekker, hvornår jeg møder ind. Hvis jeg ikke kunne finde ud af at lege og have det sjovt, var jeg et skarn. Det er en noget større udfordring, hvis man pakker knogler i Faaborg, siger han. 

LÆS OGSÅ: Foto-humor: To voksne brødre genskaber barndoms-minde

LÆS OGSÅ: Kend dit barns 12 lege

LÆS OGSÅ: Det fortryder forældre mest