Børn og madpakke

"Mit barn kommer hjem med en urørt madpakke hver dag - hvad gør jeg?"

Hvad gør du, når dit barn gang på gang kommer hjem med en urørt madpakke? Vi har spurgt brugerne på @voresbørn, hvilke ting I dealer med, når det kommer til jeres børns madpakker. Charlotte Seeger, specialist i børns spisevaner, deler ud af sine råd her.

“Mit barn kommer hjem med en urørt madpakke hver dag. Hvad stiller jeg op?”

 

– Sara

Du bør som en start prøve at zoome ind på, hvordan det kan være. Hvis barnet har alderen til det, så prøv at tale med det om, hvorfor madpakken er urørt og spørg, hvad det kunne tænke sig at have med i stedet for.

En mulighed er også at tage barnet med i køkkenet. Du kan lægge nogle ting frem på køkkenbordet og spørge, om der er noget af det, som barnet gerne vil have med på madpakke, og så kan barnet pege eller svare.

Stil også dig selv spørgsmålet, om det i virkeligheden handler om dine egne forventninger til, hvad madpakken skal indeholde? Er det for eksempel, fordi du har et princip om, at der absolut skal være rugbrød med, selv om dit barn ikke rigtigt gider det?

Det kan også dreje sig om forholdende. Rigtig mange børn får ikke spist deres madpakke, fordi tingene simpelthen går for stærkt. Det hænger ikke altid sammen med barnets sult. Måske barnet skal skynde sig ud i frikvarteret, eller det kan være, at barnet er en langsom spiser, der har behov for at sidde længe med maden.

Det kan også skyldes, at barnet ikke kan koncentrere sig om madpakken, og den derfor kommer med retur hver dag. I sådanne situationer kan man tage en snak med vuggestuen, børnehaven eller skolen. Måske det også bare er den spiserytme, dit barn har, og så længe at barnet trives med det, bør du ikke være bekymret.

Det rette miks

Prøv at gå efter noget protein, kulhydrat og fedt til madpakken såsom:

  • Frugt og grønt
  • Brød – helst rugbrød eller fuldkornsbrød, pasta, kartofler, madpandekager, madmuffins, pizzasnegl, pitabrød etc.
  • Pålæg – gerne lidt fiskepålæg et par gange om uge, hvis dit barn gider det.
  • Sunde lækkerier – hjemmelavet myslibar, madpandekager, nødder, dadel, figenstang, bananchips el. lign.)
  • Og mest af alt: En madpakke som dit barn har lyst til at spise.

Kilde: Babybite.dk 

Tænk i stedet om der så skal skrues op for eftermiddagsmåltidet, når dit barn kommer hjem. Husk at spisning er dynamisk, så det kan se helt anderledes ud om to uger, en måned eller et halvt år.

“Jeg har et lille skolebarn, der er meget træt og mangler energi til dagen. Hvad gør jeg?”

– Alba

Det kan jo skyldes en masse forskellige ting, men hvis vi taler i forhold til mad, så tænk i mange små måltider i stedet for store. Del maden ud i flere små bøtter, der er hurtige og nemme at spise.

Om eksperten

Charlotte Seeger

Specialist i børns spisevaner, foredragsholder og stifter af Charlotteseeger.dk og babybite.dk. Forfatter til bogen Magiske måltider.

Hvis det skyldes, at barnet bliver overvældet i skolen og ikke når at spise nok, kan det være nemmere at spise noget småt og hurtigt og på den måde få lidt energi. Derudover kan det fordele energien ud over længere tid.