Forældre tøver med at coronavaccinere deres børn

Forældre tøver med at corona-vaccinere deres børn: Gør du?

Vil du vaccinere dit barn mod corona? Mange forældre tøver, viser en rundspørge, som Vores Børn står bag. Men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Skynd dig at få dine børn vaccineret.

Sådan lød opfordringen fra statsminister Mette Frederiksen på corona-pressemødet i går aftes, hvor Danmark endnu engang måtte trække i overskudshabitten og nu kan se frem til en række restriktioner. Herunder en forlænget ”juleferie” til vores skolebørn.

Men sagen er, at rigtig mange forældre er i tvivl om, hvorvidt de overhovedet skal takke ja til tilbuddet om vaccine til børn over 5 år.

Det viser en rundspørge, som Vores Børn har lavet på Instagram, og som knap 5.000 personer har svaret på. Mens 38% gerne vil vaccinere deres børn, svarer hele 62%, at de vil takke nej til en vaccine på juniors vegne. Mange er splittede, føler sig fortvivlede og usikre. Måske kender du selv til dilemmaet?

Vi har forholdt Bolette Søborg, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, forældrenes 5 største bekymringer om blandt andet langtidsbivirkninger, tvang og naturlig immunitet. Læs, hvad hun svarer, her.

1. Man ved stadig for lidt om langtidsbivirkningerne, da man ikke har kunne teste over en lang årrække. Kan det skade mit barn i fremtiden, hvis jeg vaccinerer ham eller hende?

”Med alle de personer, der er vaccineret i verden – og vi er med på, at der ikke er så mange børn endnu – så er der ikke andre bivirkninger, end dem, vi kendte i forvejen. Det er primært lokale bivirkninger, og der er ingen grund til at tro, at der er noget ekstraordinært ved at vaccinere børn. Og slet ikke på lang sigt. Normalt er det sådan, at bivirkningerne kommer i tæt relation til medicinen, og sådan er det også med vacciner. Vi er ikke bekymret for, at der skulle ske noget utilsigtet. Slet ikke. For så ville vi aldrig have anbefalet vaccinen.”

”Flere lande – bl.a. Canada og USA – er gået foran os, så der er mange børn, der allerede er vaccineret. Vi har også primært set på, hvordan det er gået de 12-15-årige, og det er gået fredligt. Det er også det, vi bygger vores viden på.”

”Jeg synes derfor ikke, at der er grund til bekymring, men man skal altid være åben for at følge udviklingen. Der er skærpet indberetningspligt for eventuelle bivirkninger, og vi vil meget gerne have, at det er både sikkert og gennemsigtigt, så vi kan blive klogere.”

2. Børn vokser og udvikler sig, Kan det skade mit barns vækst og fertilitet i fremtiden?

”Nej. Vi har hørt den myte eller bekymring om fertilitet før, og det er ikke noget, der har bund i faglig viden. Det er simpelthen ikke en bekymring, vi deler.”

”Det gælder også med vækstpotentiale. Her er det nogle helt andre mekanismer, som træder til. Vaccinerne virker på immunsystemet, og vækst bunder i nogle andre hormonelle dele af kroppen. Der er ingen overlap, og der er derfor ikke nogen grund til at tænke, at det er et sted for bekymring.”

Om corona-vaccine til børn

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har godkendt Pfizer-BioNTech-vaccinen til børn helt ned til 5-års alderen. Siden juli 2021 har sundhedsmyndighederne desuden anbefalet, at børn fra 12-15 år bliver vaccineret mod COVID-19.

I Danmark er næsten 200.000 børn i den aldersgruppe nu vaccineret.

Børn får 1/3 af en voksendosis, og mens der er vacciner på vej med den rette børnemængde, er det lige nu sådan, at børn bliver vaccineret med en dosis, som trækkes op ad voksen-doserne.

Bivirkningerne hos børn er ikke anderledes, end dem, man allerede kender fra voksne og fra de vaccinerede i aldersgruppen 12-15 år. Det er f.eks. rødme på indstiksstedet, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Milde bivirkninger er almindelige – også hos børn – og varer typisk et par dage.

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

3. Er det ikke forkert at vaccinere sunde og raske børn for en sygdom, de ikke bliver ret syge af?

”Vi kan se, at der er et stort smittetryk blandt børnene lige nu, og at mange forældre er ramt af det. Det er ikke uden omkostning, og det kan have store konsekvenser for familien. Vi gør det her for at styrke immuniteten vel vidende, at vi ikke nødvendigvis stopper smitten, men reducerer den.”

”Men det er korrekt, at det er den brede befolkning, der får gavn af det her. Hvis vi troede, at der var en risiko for barnet, ville vi ikke anbefale, at de bliver vaccineret. At vaccinere børn i en samfundsmæssig tjeneste er noget, vi har gjort tidligere med visse vacciner i vaccinationsprogrammet. Og det er den primære forudsætning her også. Det er vores anbefaling, og det står vi på.”

”Som forælder er det dog vigtigt, at du ikke lader dig styre, før du har læst op på vaccinematerialet. Sæt dig ind i det, før du træffer beslutning.”

LÆS OGSÅ: Corona for børn: Hvad hvis jeg ikke kan holde jul med min familie?

4. Hvorfor skal jeg tvinge mit barn til at gøre noget, det ikke har lyst til?

”Det er et meget velkendt argument for forældre, at det kan være svært at træffe beslutningen på barnets vegne. Men det er jo forældrenes lod. Når barnet er ungt, så er det forældrenes vurdering. Du kan tage barnet med på råd, når det har en alder, hvor det er relevant. Og det er igen derfor, at jeg vil henstille til, at man gør det på et oplyst grundlag og i enighed med den anden forælder.”

5. Er det ikke bedre, hvis mit barn får naturlig immunitet ved at blive smittet?

”Det er ikke noget, vi anbefaler. Det, man kan se, er, at man får immunitet af at blive smittet, men at det også hjælper på immuniteten at blive vaccineret, selvom man har været smittet.”

”Vaccinerne gør også, at der ikke er så mange indlagte. Når man er vaccineret, så smitter man faktisk også mindre. Man kan ikke gøre folk helt fri for smitte med en vaccine, men man kan mindske risikoen for, at de smitter videre. Og det er vigtigt.”

Professor: Vi bør kun vaccinere sårbare børn

Vores Børn har uden held forsøgt at få en kommentar fra Christine Stabell Benn, forsker i global sundhed ved Syddansk Universitet. 

Christine Stabell Benn har flere gange udtalt sig kritisk om at coronavaccinere børn mellem 5 og 11 år, da hun mener, at der endnu er for lidt data at læne sig op ad. I et opslag på sin LinkedIn-profil skriver hun derfor, at hun lige nu kun kan se mening i at vaccinere sårbare børn.

"Baseret på min læsning af litteraturen, så understøtter eksisterende data ikke, at vaccination af børn er den eneste vej ud. Vi har ikke udtømt mulighederne for at værne om de sårbare i vores samfund på anden vis – via testning omkring de udsatte, revaccination, samt styrkelse af hospitalsvæsenet. Som fremlagt er der usikkerhed om, hvorvidt det gavner børnene at blive vaccineret og på sigt kan skade dem, deres omgivelser og pandemikontrollen.

Efter min mening: medmindre vi pludselig finder ud af, at COVID-19 giver alvorlige senfølger hos børnene, som vi endnu ikke har opdaget, med mindre virus muterer, så det bliver langt farligere, så er der ingen grund til at vaccinere børnene – og vi skal i hvert fald ikke gøre det, fordi vi ikke passede godt nok på de ældre eller ikke har sikret, at hospitalerne er i topform.

Konklusionen er kun foreløbig, for vi kan stadig blive klogere – men lige nu ville jeg kun vaccinere sårbare børn, mens vi gør alt hvad vi kan for at passe på vores ældste," skriver hun blandt andet.

Du kan læse hele hendes opslag på LinkedIn

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccinen med COVID-19 til børn

  • Smitten er høj blandt børn, og ved at vaccinere de 5-11-årige, mener Sundhedsstyrelsen, at vi kan få bedre kontrol med epidemien
  • Vaccinerede børn er ifølge Sundhedsstyrelsen med til at mindske spredning af coronasmitte i familien.
  • Hvis man opnår øget immunitet i befolkningen, vil både børn og voksne kunne få en mere normal hverdag med færre test

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

”Vi forventer ikke at slippe af med corona igen, og vi forventer, at vores børn skal leve med det fremadrettet også. Og med vaccinen skaber du en form for immunitet. Man hjælper altså børnene, som skal leve med coronavirus resten af livet.”