Derfor er babygråd fantastisk
Babygråd kan være både verdens mest irriterende lyd og dybt hjerteskærende, men hyl fra baby vækker også dit omsorgsgen og får dig til at præstere hurtigt og præcist, viser forskning.
Naboen har fået et kolikbarn. Jeg kan ikke holde ud at være i min lejlighed.
Sådan lød en opdatering i mit facebooknetværk forleden. Lyden af barnegråd er ofte en heftig affære, der sætter godt gang i vores reaktioner. Fra hjertebanken, svedige hænder til et manisk fokus på bare at få stoppet gråden her og nu. Det er mildest talt en lyd, mange af os har svært ved at ignorere, og det er der en rigtig god grund til.
Nye målinger, dybt inde i hjernestammen på mennesker, der endnu ikke er blevet forældre, har vist, at hjernen registrerer babylyde – herunder pludren, gråd og grin – på et splitsekund. Det betyder, at vi instinktivt er født med evnen til at reagere på babylyde, selv før forældreskabet.
– Gråd gør, at babyer overlever, og dermed at vi som art overlever. Forældre ved instinktivt, at det er en vigtig lyd, de skal reagere på, og jo længere tid de tilbringer med barnet, desto mere udvikler hjernen sig til at forstå barnets forskellige signaler, siger Morten L. Kringelbach, der er hjerneforsker tilknyttet Aarhus Universitet og Oxford University.
Han står bag forsøget med babylydene, som også viste, at hjernen lynhurtigt sorterer mellem lyden af robotskabte babylyde og rigtige babylyde.
Mænd og kvinder
Gråd gør os hurtigere
Gråd: Derfor vil baby bæres i dine armeAldrig græde uden trøst
Jeg vil have chokolade
Det betyder dog ikke, at det lidt større barn skal trøstes og have sin vilje, fordi han sætter i gråd, hver gang man er i supermarkedet, og han plager om at få noget chokolade. Her skelner man mellem de såkaldte kontrollerede anfald, som kommer, fordi barnet bevidst vil opnå noget, og reel gråd, forklarer Helen Lyng Hansen.
– Vi taler om børn mellem fire og seks år, der har lært, at hvis jeg bliver ved længe nok, så får jeg min vilje, siger hun.
Lyder barnets gråd forskelligt afhængig af, om han er træt, sulten, gennemgår et tigerspring, skal have skiftet ble eller noget helt femte? Det er ifølge Helen Lyng Hansen en myte, at vi kan høre forskel på gråden, og det er synd for dem, der tror, at de er dårlige forældre, fordi de ikke kan.
– Børn kan ikke gennem gråden fortælle præcist, hvad de har behov for, og man kan altså ikke alene på lyden vide, hvorfor barnet græder, siger hun.
Men uanset årsagen til gråd så er det hårdt at leve med i længden. Tilbage til facebookkontakten med koliknaboen. Et par dage senere skrev hun en ny opdatering:
Farcen med kolikbarn fortsætter. Nu skal jeg til ørelægen og have fjernet øreprop inde fra venstre øre.
LÆS OGSÅ: 24 råd om din babys gråd
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at kyle dit kolikbarn ud af vinduet
LÆS OGSÅ: Kolik: Albert græd ti timer i døgnet