Allergi

Kvit allergi med kost og klud!

En fjerdedel af alle småbørn lider af allergi, og endnu flere risikerer at blive ramt. Men ved hjælp af rengøring og kendskab til de allergifremkaldende stoffer i omgivelserne, kan I som forældre gøre meget for at forebygge allergien.

Faktaboks

Det er let at undersøge barnet for tegn på børneeksem. Her er gode råd til, hvordan du tjekker, forebygger og behandler barnet for børneeksem:

Læg en plan sammen med jeres læge for, hvordan I forebygger i de eksemfri, ”raske” perioder.

Hav fed creme eller eksemcreme med i toilettasken, til når uheldet er ude.

Børneeksem kan forebygges med daglig påføring af fed creme. Hvis eksemen er brudt ud, skal man supplere med behandlingscreme, for eksempel binyrebarkhormoncreme.

Brug de daglige bleskift som en mulighed for at se efter på relevante steder, om der er tegn på tør hud, som er første symptomer på børneeksem. Små børn kan have eksem over hele kroppen. Lidt ældre børn har det typisk i knæhaserne, i albuebøjningerne, på halsen og hånd- og fodleddene.

Gør det til en hyggestund med barnet, når du cremer ind; læs for eksempel en historie eller gør det, når du skifter ble. Barnet kan også selv hjælpe til med at sætte ”cremedupper” på armen.

Det er meget generende for den lille at have allergi eller eksem. Kløe, irritation og fødevarer, man ikke må smage. Det kan være svært at forhindre allergien i at udvikle sig, hvis dit barn er arveligt disponeret, men der er meget, du kan gøre for at mindske risikoen. 

Hvis allergien er kommet inden for dørene, kan en god gang rengøring hjælpe med til at reducere generne. Sygeplejersken fortæller her om arvelighed, og sundhedsplejersken giver gode råd til planlægning af rengøring med små børn.

Risici og arvelighed

Skru ned for kemien i hverdagen

Frem med kluden

8 tips til et sundt indeklima på børneværelset

Vær realistisk!

Ifølge sundhedsplejerske Helle Andersen handler det først og fremmest om at være realistisk.

–Det er urealistisk, at småbørnsfamilier får gjort rent i hverdagene, hvis begge forældre er udearbejdende. Så vent til weekenden. Bestem, hvornår aktiviteterne skal gøres, hvis man ikke har tid nu og her. Det vigtigste er, at man laver en plan for, hvornår man udfører opgaverne, og at man får uddelegeret opgaverne i familien. Hvad er fars opgaver, og hvad er mors? Opdel efter interesse, hvad kan man bedst lide? Større børn kan også få deres egne opgaver. En mulighed er også at imødekomme bedsteforældres ønske om at passe børnene – to voksne mennesker kan nå langt på tre timer, siger hun og uddyber:

–Fejlen er ofte, at forældrene gerne vil være færdige med deres gøremål, inden de kan være sammen med børnene. Men at være en del af en familie er også at være en del af et arbejdsfællesskab. Rengøring kan faktisk gøres til en fælles aktivitet for familien.

Gøremål behøver ikke at skulle overstås, før end man kan være sammen. Man kan netop være sammen om gøremålene. Sæt noget godt musik på, gør rengøring og oprydning til noget sjovt, lav en konkurrence „hvem bliver først færdig”, lav lodtrækning om opgaverne, foreslår Helle Andersen.

Planlægning kan også være rækkefølgen for, hvordan gøremålene gribes an. Det er for eksempel vigtigt at vaske dyner en gang i kvartalet, og det kan måske betyde, at rengøringsdagen netop starter med vask, inden man tager fat på udluftning og rengøring.

Fødevareallergi

Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet

Børneeksem

Astmatisk bronkitis: Hjælp dit hostende barn

Barnets arvelige disponering for at udvikle allergi

Ingen forældre eller søskende har eller har haft en allergisk sygdom.

Barnets risiko for allergi : 5-10 %

En af forældrene eller søskende har eller har haft en allergisk sygdom.

Barnets risiko for allergi : 20-30 %

Begge forældre har eller har haft en allergisk sygdom.

Barnets risiko for allergi : 40-50 %

Faktaboks

TJEKLISTE MOD ALLERGI 

Hvordan er jeres indeklima?

Hvor mange gange har du luftet ud med gennemtræk i løbet af det sidste døgn? Lav en plan, som kan sætte system i dine udluftningsvaner. Husk: Luft ud ved gennemtræk 5-10 minutter tre gange dagligt.

Hvor gamle er jeres madrasser?

Gå husets madrasser igennem. Hvor gamle er de? Hvor mange gange er de gået i arv? Er der brug for nye madrasser? Husk: Nyt barn – ny madras, hvis du vil mindske mængden af husstøvmideallergener. Husstøvmider trives rigtig godt i gamle madrasser. Bruger I rullemadras? Har I rullemadrasser på jeres senge? Er det længe siden, de sidst er blevet vasket? Så husk at få dem i vaskemaskinen. Bruger I slet ikke rullemadras, så er det en god idé at investere i nogle, måske i dag? Husk: Rullemadrasser kan vaskes i modsætning til madrasser, derfor ingen madras uden rullemadras!

Hvornår har I sidst vasket dyner og puder?

Er det mere end tre måneder siden? Så se at få dem vasket. Rullemadrasser, dyner og puder skal vaskes ved 60 grader for at slå husstøvmiderne ihjel. Husk: Husstøvmider trives godt i sengemiljøet.

Hvornår har I sidst gjort rent?

Er det mere end en uge siden, så er det i dag, I skal finde støvsuger og støvklud frem! Husk: Rengøring en gang om ugen giver et bedre indeklima. Husk også at lufte ud efter rengøringen.

Hvor tørrer I tøj?

Gå jeres vaner for tørring af tøj igennem. Tørrer I som regel tøj indendørs, så undersøg, om det i stedet er muligt at installere en tørretumbler og/eller at tørre tøjet udendørs. Husk: Tøj bør ikke hænge til tørre indendørs, da det giver fugt i boligen.

Er der fugt i jeres bolig?

Husk jævnligt at gå jeres hjem igennem for fugtskjolder og bygningsskader. Rens også tilstoppede tagrender. Finder I skader, bør I få dem udbedret hurtigst muligt. Husk: Fugt giver risiko for skimmelsvampevækst.

Er der parfume i jeres produkter til huden?

Find alle produkter frem og sæt dem på køkkenbordet – for eksempel hudplejeprodukter, vaske- og skyllemiddel og rengøringsmidler. Kig dem igennem og overvej, om det er nødvendigt, at der er parfume i alle produkterne? Husk: Parfume kan give allergi, og børn bør helt undgå parfumerede produkter.

Har I dyr?

Har du allergi over for dyr, eller har dine børn risiko for at få allergi, så bør du ikke have dyr i hjemmet. Husk: Alle dyr med pels kan være allergifremkaldende. Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at risikobørn ikke bør udsættes for dyr det første leveår, og selvfølgelig ikke hvis de har en diagnosticeret allergi over for dyr. Så der er differentieret rådgivning afhængig af hvor disponeret, barnet er.

Hvordan er hjemmets rygeregler?

Har I allerede en klar rygepolitik i hjemmet? Hvis ikke, så er det en god ide at udarbejde en rygepolitik, når der er børn i hjemmet. Husk: Rygning bør altid foregå udendørs!

Kilde: Sygeplejerske Annemarie Yde-Andersen

LÆS OGSÅ: Indretning af børneværelset: 5 blogge med gode…

LÆS OGSÅ: Faresignaler: Det skal du holde øje med hos din baby

LÆS OGSÅ: Blog: Længe leve de vilde drenge!