Snot og forkølelse - hvad er fup og fakta

Hvad er fup, og hvad er fakta, når det gælder forkølelse og snot? Vi medbragte nogle af de mest sejlivede myter til børnelæge Lise Jensen.

1. Det er tegn på et dårligt immunforsvar, hvis mit barn er syg eller skranter halvanden måned i træk

Nej – Det er faktisk meget normalt, at institutionsbørn får mange forskellige virusinfektioner oven i hinanden, især i vinterhalvåret.

2. Hvis jeg bare husker at vaske hænder på mit barn, undgår vi forkølelse

Nej – Men det mindsker risikoen. Forkølelse smitter ved, at virusholdigt sekret kommer i nærheden af barnets slimhinder – for eksempel ved at barnet får virus på hænderne og derpå klør sig i øjet eller næsen. Men dit barn kan jo også blive smittet, hvis nogen hoster på ham, eller hvis han sutter på noget legetøj med sekret på.

3. Hvis mit barn fryser, får han nemmere en forkølelse

Nej – Dit barn kan ikke blive forkølet af at være kold, men det kan gøre ham mere modtagelig for smitte. Lad os én gang for alle slå det fast: Dit barn kan ikke blive forkølet af sig selv.

En forkølelse er altid virusbetinget i udgangspunktet – man skal altså smittes med en mikroorganisme fra en anden person. Men kombinationen af at blive udsat for smitte og have en afkølet krop kan gøre, at dit barn lettere bliver syg.

4. Hvis de andres forkølede børn blev væk fra institutionen, ville mit barn ikke blive smittet

Nej – Dit barn bliver også udsat for smitte ved familiefester, i Brugsen og i bussen. Myten er dog lidt berettiget, da børnene har meget tæt kontakt i institutionen og tilbringer så mange timer der. Børnene smitter mest, lige når symptomerne starter, hvilket typisk sker i institutionen, men rent praktisk kan de færreste jo hente deres nysende pode inden for få minutter.

5. Man får oftere en forkølelse om vinteren end om sommeren

Ja – Der er over hundrede forskellige virusser, der kan give forkølelse. Flere af dem er hyppigere om vinteren, mens andre er på spil året rundt. At der er meget forkølelse i cirkulation om vinteren, skyldes sandsynligvis, at vi stuver os så meget sammen inden døre.

Smitten foregår nemlig oftest ved direkte kontakt, og hoste og nys smitter kun inden for to meters afstand. Der er i øvrigt masser af forkølede mennesker i troperne og andre varme steder, så man kan ikke give vores klima skylden.

6. De grønne, slimede 11-taller under mit barns næse er tegn på betændelse

Nej – Det kan ikke afgøres med hundrede procents sikkerhed. Betændelse er en betegnelse for en reaktion fra immunforsvaret, der kan ske over for både virus og bakterier. Det grønne snot kommer som regel nogle dage inde i forkølelsen, men skyldes ikke altid bakterier. Den velkendte grønne farve kan også blot være tegn på, at immunforsvarets celler – de hvide blodlegemer – er i gang med at nedkæmpe virussen i næseslimhinden.

7. Hvis vi lufter godt ud derhjemme hver dag, får mit barn ikke en forkølelse

8. Hvis jeg drypper modermælk i næsen på min baby, hjælper det mod snottet

9. Saltvand hjælper mod snot

10. Næsedråber er farlige at give til børn

Forkølelsens ABC

11. Kamillete med honning hjælper mod forkølelse

12. Hvis mit barn får nok søvn, får han ikke så nemt en forkølelse

13. Mit barn kan bedre trække vejret gennem sin snottede næse, hvis jeg hæver hovedgærdet på sengen

14. Visse fødevarer øger risiko en for forkølelse

Nej – Det er der ingen videnskabelige undersøgelser, der tyder på. Herhjemme har mælk været i søgelyset, men der er lige så mange virusinfektioner i samfund, hvor man ikke drikker mælk.

Faktaboks

Gode råd mod sygdom
  1. Vask hænder ofte – det gælder både børn og voksne.

  2. Lær dit barn at nyse og hoste i albuen, ikke i hånden.

  3. Sørg for, at dit barn ikke bliver afkølet.

  4. Husk, at du kan lindre dit barns gener og forebygge smitte, men ikke helbrede forkølelsen. Der er ikke andet for end at være tålmodig og vente, til det går over af sig selv.

Kilde: Lise Jensen, børne- og afdelingslæge på Virologisk Afdeling, Statens Seruminstitut.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du, når dit barn har feber

LÆS OGSÅ: Sådan klarer I skoldkopper

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme