12 sygdomme dit barn sikkert vil blive ramt af på et tidspunkt
Her får du en oversigt over de mest almindelige børnesygdomme, som dit barn sikkert vil slæbe med hjem fra vuggestue eller børnehave før eller siden.
Denne artikel er oprindeligt bragt d. 10. august 2010. Efter aftale med børnelæge Morten Gervil er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.
Det er hårdt at komme væk fra hjemmets trygge rammer og ud blandt alle de andre børn, der snotter, hoster og hakker. Året rundt kan dit barn blive smittet, og der er især 12 sygdomme, som går igen, og som det er svært at undgå.
Få svar på, hvordan du hjælper den lille patient, og hvornår han er klar til at komme af sted igen.
Børneorm
Hvordan opdager jeg den?
Barnet klør sig i numsen. Nogle børn mærker det ikke, men du kan se de cirka en centimeter lange, hvide orm i endetarmsåbningen eller afføringen.
Hvad gør jeg?
Kig grundigt efter ved endetarmen – kan du ikke se orm, så tjek for æg med et stykke tape, som du trykker mod numsehullet. Er der gevinst, skal alle i familien have en kur, som du køber i håndkøb, eller som lægen udskriver.
Skift senge- og nattøj, og hold dit barns negle korte, så der ikke sætter sig æg under neglene, når det klør sig. Giv hytten en tur med kost og spand for at sikre, at der ikke hvirvler ormeæg rundt.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Dit barn behøver ikke at blive hjemme, når han har børneorm.
Forkølelse
Hvordan opdager jeg den?
Træthed, tilstoppet og løbende næse, generel utilpashed.
Hvad gør jeg?
Medicin kan ikke kurere en virusinfektion. Men er barnet helt stoppet til, kan du åbne luftvejene og bremse snotdannelsen med næsespray eller næsedråber, som købes i håndkøb.
Læg en pude under madrassen, så dit barns hoved løftes lidt om natten – det mindsker hævelsen i næsen. Giv rigeligt at drikke.
Søg læge, hvis barnet ikke har fået det bedre efter en uge – en bakterietilstand kan have kompliceret forkølelsen. Konsultér også lægen, hvis dit spædbarn er så tilstoppet, at det har svært ved at sutte.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når barnet virker rask og ikke behøver særlig pleje.
Halsbetændelse
Hvordan opdager jeg den?
Halssmerter, synkebesvær og hvide belægninger på tungen. Det er også almindeligt, at barnet har feber, hovedpine, øresmerter, hævede og ømme lymfeknuder på halsen og dårlig ånde.
Det kan være så ubehageligt, at dit barn ikke vil spise.
Hvad gør jeg?
Sørg for rigeligt at drikke væske, for eksempel appelsinsaft. Servér flydende kost, for eksempel yoghurt.
Efter tre-fire dage uden bedring skal dit barn en tur til doktoren for at få tjekket, om der er tale om en virus- eller bakterieinfektion. I sidstnævnte tilfælde skal dit barn have penicillin.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Ved en virusinfektion kan du aflevere banditten, når han virker rask og ikke kræver særlig pasning.
Er der tale om bakterier, er dit barn klar til at gense kammeraterne to dage inde i penicillinkuren.
Hånd-, fod- og mundsyge
Hvordan opdager jeg den?
I munden og på håndfladerne og fodsålerne får dit barn små blærer på omkring fem millimeter, skarpt afgrænset af en rød rand.
Det kan gøre ondt, og er munden hårdt ramt, kan dit barn få synkebesvær. Mild feber.
Hvad gør jeg?
Skyl barnets mund med tynd kamillete for at mindske irritationen. Der findes ingen egentlig behandling, og sygdommen går over af sig selv efter otte til 16 dage.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når barnet virker rask.
Influenza
Hvordan opdager jeg den?
Kulderystelser, hovedpine, muskelsmerter, nedsat appetit, feber og træthed. Feberen falder typisk efter to-tre dage, og derefter mindskes de øvrige symptomer, men dit barn kan være mat og træt i en uges tid, efter at sygdommen er passeret.
Hvad gør jeg?
Læg barnet i seng i et godt udluftet lokale, og giv hende eventuelt paracetamol til at sænke feberen og lindre smerter. Kontakt lægen, hvis du har et lille barn. Barnet må ikke få det for varmt, så spar på tæpperne, og sørg for rigeligt at drikke.
Søg straks læge, hvis der er stivhed i nakken, sløret bevidsthed eller små punktformede blødninger i huden. Det kan være tegn på meningitis – en sjælden, men alvorlig sygdom.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når barnet er feberfrit og virker frisk og glad.
Lussingesyge
Hvordan opdager jeg den?
Let feber, hovedpine, ondt i kroppen og rødligt udslæt, først på kinder og næse, senere på overkrop, arme og ben. I mange tilfælde er der dog ingen særlige symptomer.
Hvad gør jeg?
Der findes ingen behandling, og som regel er sygdommen overstået efter en uges tid. Herefter er barnet beskyttet resten af livet.
Hold den rødkindede patient væk fra gravide, da lussingesyge kan give komplikationer i graviditeten.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når barnet er feberfrit og ikke har brug for særlig pasning.
Maveinfektion
Hvordan opdager jeg den?
Nedsat appetit, diarré, kvalme, opkastning, mavesmerter. Hvis dit barn har blodig afføring eller feber, kan en bakterie være årsagen til miseren.
Hvad gør jeg?
Giv det større barn en sukker og saltholdig væske bestående af en teske salt og fire teske sukker til en liter vand. Sørg for at amme dit lille barn ofte. Barnet har brug for at få kompenseret det væsketab, der følger med diarré og opkastning.
Som regel går infektionen over efter to-tre dage, men søg læge, hvis dit spædbarn kaster meget op, eller dit barn viser tegn på væskemangel med sløvhed, manglende reaktion, gråd med få tårer eller indsunken fontanelle.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når afføringen er normal.
Mellemørebetændelse
Hvordan opdager jeg den?
Dit barn har feber, er forkølet og pirreligt og græder – især når det ligger ned. Det tager sig måske til øret og har eventuelt nedsat hørelse.
Hvad gør jeg?
Læg barnets hoved højt, når det sover – på den måde mindskes trykket. Skyl forsigtigt øregangen med saltvand, hvis øret flyder. Prøv med næsespray eller næsedråber, som trækker slimhinderne sammen.
Du kan også lindre smerterne med paracetamol eller smertestillende øredråber – sidstnævnte kun hvis trommehinden er intakt. Bider tilstanden sig fast, så er det en god idé at blive tilset af den praktiserende læge. Han eller hun kan vurdere tilstanden, og hvis det sidder i mellemøret, kan man kontakte en øre-næse-halslæge for yderligere behandling.
Antibiotika hjælper som regel ikke. Bliver dit barn ved med at få mellemørebetændelse, kan det blive nødvendigt at lægge dræn – en lille trisse, som opereres ind i øregangen og udligner trykket.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når barnet er rask, og eventuel behandling er afsluttet.
Skarlagensfeber
Hvordan opdager jeg den?
Pludselig høj feber, omkring 39-40, ondt i halsen, synkebesvær og hovedpine. Rød i ganen og på drøbel og mandler.
Efter to-tre dage med feber får dit barn småplettet, rødt udslæt i ansigtet, undtagen omkring munden. Tungen bliver rød, og udslættet breder sig til kroppen, især lysken og lårenes inderside. Huden føles som sandpapir.
Hvad gør jeg?
Tag dit barn med til lægen, som med en hurtig test kan fastslå, om der er tale om skarlagensfeber. I så fald skal barnet have penicillin.
Sørg for, at dit barn tager hele penicillinkuren, selv om det virker frisk igen. Dæmp eventuelt feberen med paracetamol.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når dit barn har fået penicillin i to dage og virker rask.
Skoldkopper
Hvordan opdager jeg den?
Hududslæt med væskefyldte blærer omgivet af cirka fire millimeter rødlige pletter på ansigt, krop, hårbund, arme og ben.
Senere tørrer pletterne ind og bliver til skorper, der kan efterlade ar. Nogle børn får kløe og feber, andre er ikke generede.
Hvad gør jeg?
Vask dit barn med køligt vand, da varme bade kan forværre kløen. Skift ofte ble, da sårene ikke har godt af at være lukket inde i fugtige omgivelser.
Hvis det klør meget, kan du dæmpe irritationen med zink-liniment fra apoteket. Klip de små negle helt korte, så barnet ikke kan kradse sig selv.
For at forhindre dit spædbarn i at rive sig selv kan det være nødvendigt at give det sokker på hænderne.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når alle pletter er væk eller tørret ind, og der ikke er kommet nye i to-tre dage.
Tredagesfeber
Hvordan opdager jeg den?
Høj feber, omkring 39-40, som forsvinder efter tre-fire dage. Rødplettet udslæt på krop og skuldre, der går i sig selv efter et par dage.
Hvad gør jeg?
Sørg for, at den lille ikke har det for varmt, og servér rigeligt at drikke.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når feber og udslæt er væk, og banditten igen er klar til spillopper.
Øjenbetændelse
Hvordan opdager jeg den?
Øjet bliver rødt, og gulligt pus og/eller hvidlig betændelse samles i øjenkrogen. Især om morgenen kan betændelsen få øjenvipperne til at klistre sammen. Det kan svide og klø.
Hvad gør jeg?
Dup eller skyl øjet med saltvand for at fjerne pus og dæmpe irritation. Dit barn kan få øjendråber hos lægen, hvis tilstanden ikke går hurtigt over.
Hvornår er mit barn klar til institution?
Når betændelsen er væk, eller dit barn har været i behandling med øjendråber i 24 timer.
Kilder: Politikens bog om barnets sygdomme og børnelæge Morten Gervil