Kom godt tilbage på job

Fra barsel til job: Få ammehjernen op i gear

At skulle tilbage på job efter en lang, bobleagtig barsel er en brat omstilling for både din hjerne og dit hjerte.

Jeg husker tydeligt, da jeg efter godt et år på barsel med min lille Elias skulle tilbage på arbejde. På den ene side glædede jeg mig vanvittigt til igen at sidde på et kontor og drikke kaffe – helt uden at blive forstyrret. På den anden side kunne jeg ikke bære tanken om at overlade mit pus til andre (fremmede!) i otte stive timer hver dag.

På vej op ad trapperne til kontoret første dag tænkte jeg ‘hvad laver jeg her?!’. Mine kolleger havde købt kanelsnegle og arrangeret velkomstmorgenmad, og mens jeg guffede i mig og fortalte om livet på barsel, tænkte jeg, at det måske alligevel nok skulle gå alt sammen.

Dog var jeg i de første uger hunderæd for at komme til at kalde min chef for ‘skat’ eller underskrive en mail med ‘kys Rikke’. Og når jeg fór ud af døren klokken 15.55 sharp for at hente Elias, kom jeg tit til at sige ‘hej, hej’ på en lidt undskyldende måde, fordi mine kollegaer ikke havde børn, der skulle hentes.

Det var en smule anstrengende at undskylde og undskylde og være nervøs for min ammehjerne (der i øvrigt aldrig helt er forsvundet). Så jeg besluttede mig ret hurtigt for, at jeg ikke gad stresse over, hvad kollegerne tænkte om, at jeg gik tidligt, når jeg tit var på kontoret som den første klokken 7.30. Og so what, hvis jeg skulle komme til at underskrive en mail med et kys?

Vågn op, ammehjerne!

Test dig selv: Har du ammehjerne?

Ud af barsels-hulen

Familieliv: Vi drømmer om at gå hjemme

Kend dine grænser

Skab et familieliv, du elsker

Forbered dine følelser på jobstart

Tal med din partner og mødregruppen

Tal sammen om, hvordan du har det med at skulle tilbage på arbejde. Arrangér et møde med din mødregruppe eller andre veninder med små børn, hvor I snakker om, hvordan I hver især har tænkt jer at få det til at fungere. Det inspirerer og letter at tale med andre i samme situation.

Vil du arbejde?

Det kan give dig ro at tænke igennem, om du rent faktisk ønsker at arbejde, eller om du hellere ville gå hjemme. Vil du gerne arbejde, så mind dig selv om, at der er fordele, for eksempel at dit barn får en glad mor, og at han eller hun har brug for at være ude med andre børn.

Besøg institutionen

Besøg vuggestuen flere gange, inden dit barn starter. Og kør om muligt barnet ind, mens du stadig går hjemme. Jo blidere indkøring, desto lettere plejer det at gå. Aftal, at personalet ringer, hvis der er det mindste, og at du kan ringe hver dag i en periode. Og fortæl dem, hvis der er et særligt trick, der kan trøste dit barn. Det giver dig ro.

Forbered din hjerne på jobstart

Lav en plan for hverdagen

Sæt dig ned med din partner, pen og papir, og lav en struktureret plan for, hvordan jeres hverdag skal se ud. Hvem afleverer og henter hvornår hvilke dage? Hvilken mulighed har I for at få hjælp fra bedsteforældre? Din hjerne omstiller sig lettere og udskiller knap så mange stresshormoner, hvis du når at vænne dig til tanken om, hvordan det bliver at gå på job.

På med dit arbejds-outfit

Hvis du orker, så smid joggingerne, og tag arbejdstøj og mascara på i nogle dage, inden du skal starte igen. Så når du at komme lidt i kontakt med ‘dit oficielle jeg’ og forbereder din hjerne på, at der skal ske noget nyt.

Gå i banken

Træn den øverste del af din hjerne ved at klare nogle praktiske ærinder. Gå i banken, kør bilen til syn, tag ned til Borgerservice og få fornyet pas. Så aktiverer du den del af hjernen, som du bruger, når du er på arbejde.