Gisp! Trækker baby vejret?

Gisp! Trækker baby vejret?

Har du også prøvet at stå op midt om natten for at tjekke, om baby trækker vejret? Du er langtfra alene. Men hvordan takler du bekymringerne? Og er der overhovedet noget at være bange for? Åhh! Dit hjerte gør et lille hop. Der er alt for stille, og du lytter som en gal efter et lille åndedræt. Jo! Der var det. Pyhhh.

Som mor kan du sikkert bekymre dig om alt muligt. Ikke mindst om baby trækker vejret. Sundhedsplejerske Dorte Fischer oplever ofte, at især nybagte forældre tjekker, om deres barn trækker vejret.

„Jeg tror, det er et urinstinkt i os. Vi er bange for at miste vores børn. Særligt lige når du er kommet hjem med dit nyfødte barn, er hele alarmberedskabet kørt i stilling,” siger Dorte Fischer, der oplever, at det som regel varer nogle uger, før vi som forældre begynder at slappe lidt mere af.

Ingen grund til bekymring

Spædbørn og helt små babyer kan ofte have en uregelmæssig vejrtrækning, uden at der er grund til bekymring. Baby kan gispe, holde små pauser i vejtrækningen eller lyde, som om han hyperventilerer.

Derudover holder mange spædbørn af og til lange pauser i deres vejrtrækning. Det hedder spædbarnsapnø og er ganske ufarligt, forklarer Dorte Fischer:

„Babyer med spædbarnsapnø kan undlade at trække vejret i op til 15 sekunder. Det er klart, at ved du ikke det, så kan du få dig noget af et chok. Men det er altså helt normalt og aftager, i takt med at barnet bliver ældre.”

I det hele taget er der god grund til at lade være med at bekymre sig for meget. Risikoen for, at baby pludselig holder op med at trække vejret, er ganske lille.

Det forsikrer klinikchef og børnelæge Karen Vitting Andersen fra Rigshospitalets børneafdeling.

„Det er så sjældent, at det sker. Vi får måske et spædbarn herind på Rigshospitalet om året, og det er det,” siger hun.

Karen Vitting Andersen fastslår, at så længe du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger om putning af spædbørn, så er risikoen for vuggedød nærmest ikke eksisterende.

Når først barnet er blevet over seks måneder gammelt, sker det så at sige aldrig. Men det er helt naturligt, hvis dit beskytterinstinkt er vakt.

“Det er klart, at du tjekker, om dit barn har det godt. Det at gå ind og kigge til dit barn om natten, hvis du vågner, synes jeg er en helt almindelig og sund form for omsorg,” siger Dorte Fischer.

Snak om det

Har angsten fat i dig, er det en god idé at tale om det.

„Den bedste måde at komme igennem sin angst på er at acceptere den og tale om det. Tal med din partner, dine venner eller forældre. Fortæl, hvordan du har det med det,” foreslår Dorte Fischer.

Det kan få din bekymring til at føles mere legal og fylde mindre hos dig. Det er især vigtigt, hvis I er særlig hårdt ramt.

„Forældre til for tidligt fødte børn, hvor barnet har fået hjælp til at trække vejret i begyndelsen, har naturligvis sværere ved at slippe angsten. For nogle bliver det næsten en tvangstanke, som får dem til at tjekke hele tiden,” siger Dorthe Fischer.

Og har du svært ved at få sovet ordentligt om natten på grund af din bekymring, er det vigtigt at gøre noget ved det. Der kan sundhedsplejersken hjælpe dig.

„Disse forældre bruger vi som sundhedsplejersker meget tid på at tale med. Nogle få har desuden brug for en enkelt samtale med en psykolog for at få angsten på plads,” siger Dorte Fischer.

FOREBYG VUGGEDØD

Selv om risikoen for vuggedød er lille, er det en god idé at forebygge. Det kan du gøre ved at følge Sundhedsstyrelsens tre enkle råd:

1. Læg dit barn til at sove på ryggen.

2. Lad være med at ryge under graviditeten, og undgå tobaksrøg i hjemmet.

3. Lad ikke dit barn få det for varmt, når det sover. Du skal ikke blive bekymret, når dit barn i seks-ottemånedersalderen begynder at dreje sig rundt på maven.

Så snart barnet selv kan vende sig, må det gerne ligge på maven. Antallet af tilfælde af vuggedød er faldet markant siden 1989, hvor Sundhedsstyrelsen første gang kom med konkrete forebyggende råd.

Kilde: www.sst.dk{fact}HVAD ER SPÆDBARNSAPNØ?

  • Et spædbarn, der lider af apnø, stopper pludselig med at trække vejret i mere end 10 sekunder. Hjerterytmen falder til under 90 slag i minuttet, når apnøen indtræder. Den normale hjerterytme for spædbørn ligger mellem 120 og 160 slag i minuttet.

  • Det er ikke unormalt, at spædbørn holder en pause i deres vejrtrækning. Det er som oftest ganske ufarligt og aftager, når barnet bliver lidt ældre. Hos for tidligt fødte kan apnø forekomme op til flere gange om dagen.{/fact}