Nissedrillerier drillenisse

Drillenissen flytter ind: Få 48 sjove ideer til nissedrillerier

Derhjemme, i børnenes skole eller på arbejdet. Drillenisser er alle vegne i december, og lad endelig de drilagtige tricks være en del af hverdagen op mod jul. Det er nemlig med til at udvikle børns evne til at lege og at afprøve grænser. Bliv klogere på nissen og få 48 gode idéer til nissedrillerier.

Mange børnefamilier får besøg af drillenissen i december. Han flytter oftest ind med sin lille dør på væggen, sin lille nissehue og resten af sit juletilbehør i miniature - og så begynder julens mange nissedrillerier.

Selvom det ofte kræver både tid og overskud fra forældrene, så er det faktisk godt givet at lade nissen flytte ind og spille en rolle i december. De drilagtige væsner skaber nemlig rum for masser af fantasi og indlevelse. Dét er med til at gøre julen sjov og helt særlig, når I sammen i familien snakker om og finder på historier om nisserne og julens fortryllende univers, fortæller netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen:

"Der er noget dejligt ved at bruge fantasien, lave sjov samt finde på historier sammen, om at nisser findes. For de fleste børn er der noget magisk over julen og alt det, der sker gennem december, og det er værd at værne om, så I sammen opbygger minder og måske skaber jeres egne traditioner", siger hun.

Nisser kan spores helt tilbage til 1823, og ifølge gammel folketro i primært de nordiske lande er nissen et overnaturligt væsen. Her blev nissen set som en form for husgud, der kunne spå om eksempelvis den kommende høst – en tro, der med tiden har bragt masser af magi, hygge og fantasi med sig.

I dag skaber nissen rum ikke bare for drilagtige tricks, sjov og ballade. Det giver også grundlag for læring og personlig udvikling for både familiens yngste såvel som større skolebørn.

Læring gennem nisseleg og fantasi

Små historier, du læser op eller finder på, kan skabe en forestilling om nissen – især den drilagtige – igennem hele december. Netop dét er med til at gøre julen mere spændende.

"Fantasi giver barnet mulighed for at lege og forholde sig til verden på nye måder. Børn ved godt, at nisser er fantasi, at det er en historie, vi fortæller, og at det er noget, vi finder på," fortæller Helen Lyng Hansen og tilføjer:

"Det at bruge fantasien, lege og fortælle historier skaber forskellige legeuniverser, og det hjælper børn med at lære om sig selv og om den verden, der omgiver os."

Nisser kan komme ind i julen på mange måder. Måske flytter drillenissen ind, når børnene sover. Det kan også være, at I bygger et nisselandskab, sender et brev til julemanden og hans nissehjælpere eller sætter julegrød på loftet.

Uanset hvilken variant I vælger, giver idéen om nisser børnene mulighed for at afprøve forskellige roller samt egne såvel som andres grænser.

"Når børn leger, afprøver de naturligt forskellige følelser, og de spiller ofte forskellige roller. Derfor kan de være både den ’gode’ og ’den onde’, og ved hjælp af drillenissen kan de også prøve at være den, der driller, hvilket måske er en rolle, de helst ikke vil påtage sig, eller som de slet ikke må være," siger netsundhedsplejersken og tilføjer:

"På den måde får barnet mulighed for at lege lidt forskellige roller og måske afprøve noget, som barnet normalt ikke ville gøre – og alle synes, at det er sjovt og finurligt."

Nissen flytter ind med nissedrillerier - men husk forbehold

Flytter drillenissen ind og begynder med sine nissedrillerier, er det dog vigtigt, det ikke skræmmer barnet. Bliver junior i tvivl om grænsen mellem alvor og leg, er det vigtigt, at du fortæller, at det er sjov og fantasi og ’bare er noget, I leger’.

"Det er vigtigt, at man ikke driller på en måde, som gør barnet ked af det. Hvis man udskifter sukker med salt i sukkerskålen, og barnet tager en stor skefuld i den tro, at det er sukker og derfor bliver rigtigt ked af det, fordi salt naturligt smager rigtig dårligt, er det ikke en rar form for drilleri", pointerer Helen Lyng Hansen.

Det gælder derfor om at træde varsomt med nissedrillerierne og mærke efter, hvor dit barns grænser går. Men gør I først det, er der også rig mulighed for, at hele familien kan være en del af drillenissens tricks og gode idéer gennem hele december:

"Som forældre kan vi også lave små impulsive historier om nissen, der har været på besøg og flyttet rundt på nogle af tingene. Hertil kan vi udbryde: ”hov, det må vist være drillenissen, som er på spil”, men de ældre børn kan også sagtens være med til at finde på nissedrillerier derhjemme. Måske kan de ældste endda huske noget, mor og far har gjort for dem, da de var mindre, som var særlig sjovt."

nissen drillenisse.jpg
Nissen er et hyggeligt indspark i december. Foto: Getty Images.

Her får du 24 gode drillenisse ideer - en til hver dag i december.

24 gode idéer til nissedrillerier

1. december:

Start december ud med at pynte overdrevet op til jul ved indgangen til dine børns værelser, så når de åbner døren om morgenen den 1. december, er der guirlander, glimmer, julehjerter og blinkende lys – som drillenissen selvfølgelig har efterladt. For nu er det altså jul!

2. december:

Mal små fodspor på gulv og bord med en lille bamse eller dukkes sko, som er dyppet i lidt mel eller jord ude fra haven for at lave aftryk. Lad eventuelt nissesporerne gå fra og tilbage til en lille nissedør, du har sat op, inden december begyndte.

3. december: 

Kog en portion pasta og put lidt frugtfarve i, eller steg en portion fiskefrikadeller med blå frugtfarve. Pak madpakken med de sjove, farvede madvarer eller server maden som aftensmad og vær mindst lige så overrasket over nissens drillerier, når barnet fortæller om dens værk.

4. december:

Pak børnenes skolebøger ind i julegavepapir, så der er en lille, lærerig gaveoverraskelse, når børnene åbner for skoletasken henne i skolen. Går dit barn i børnehave, kan drillenissen pakke yndlingsbamsen ind henover natten.

5. december:

Hæld kanel i fars kaffe, når børnene sidder med jer. Når far udbryder, hvad pokker det er for en smag, der er kommet i hans kaffe, kan du blot give drillenissen skylden.

6. december:

Skift pærerne i børnenes natlamper ud med en blå, rød eller grøn, så de får et overraskende og farverigt lys, når de tænder for dem.

7. december:

Klip håret af tandbørsten og giv nissen skylden for al tandbørste-postyret – hav dog lige en ekstra tandbørste liggende i skuffen, så det ikke er en undskyldning for at droppe tandbørstningen. I kan også put tandbørsterne i fryseren aftenen før. Når børnene har fundet dem, skal de selv regne ud, hvordan man mon tør en tandbørste op, så den kan bruges igen.

8. december:

Byt kalenderlyset ud med en gulerod og lav en stor scene, når du ikke kan få flammen til at brænde i det såkaldte kalenderlys.

9. december:

Lad drillenissen efterlade et brev til børnene, når de står op, hvor den fortæller, at den har gemt opladeren til Ipad’en eller den ene sko. I kortet skal der også stå, at nissen forlanger at få en portion med risengrød, før den afleverer de kidnappede ting tilbage – og sjovt nok er det lige den dag, du har sat risengrød på menuen.

10. december:

Drillenissen har taget en bid af alle madder, der er i dit skolebarns madpakke, og som undskyldning har det lagt en lille pebernød hist og her i madpakken.

11. december:

Byt rundt på kartoner og flaskers indhold – så der er mælk i saftevandsflasken og saftevand i mælkekartonen.

12. december:

Put konfetti ind i jeres godnathistoriebog, så der drysser fint konfetti ud, når du åbner og skal i gang med godnat-ritualet. Nissen har hygget sig.

13. december:

Huer og vanter eller andet nødvendigt udendørs tilbehør er ikke på deres sædvanlige plads, men er i stedet gemt under sofaen, i køleskabet eller ude i brusenichen.

14. december:

Læg brunkager og/eller pebernødder i ovnen – bare de færdigbagte for at gøre det nemt for dig selv – og hæl lidt mel på køkkenbordet. Læg en kagerulle og nogle former ovenpå melet, så børnene tror, at drillenissen har været i gang med at julebage.

15. december:

Drillenissen kan føle sig en smule ensom, og derfor har han tryllet skålen med mandariner om til små legekammerater ved at sætte nelliker i og herved danne små ansigter.

16. december:

Dagen starter festligt, og derfor har nissen hygget sig med børnenes cykler eller jeres bil, som har fået en masse farverigt julepynt bundet på sig.

17. december:

Farv mælken! Put lidt blå frugtfarve i mælken og lad børnene blive overraskede over, at deres havegryn får en skør farve.

18. december:

Et koldt gys er lige, hvad drillenissen denne dag har brug for. Den har nemlig gemt alle jeres underbukser i fryseren, men heldigvis havde du et ekstra par til jer alle, så I ikke skal gå rundt en hel dag uden underbukser. Måske har drillenissen blot lagt børnenes underbukser våde.

19. december:

Byt æsken med havrefras eller havregryn ud med legoklodser, så dit barn bliver overrasket, når der vælter små legoklodser ned i morgenmadsskålen – og kryds så fingre for, at dit barn ikke vælger at putte mælk i som det første.

20. december:

Byt rundt på jeres dyner og puder, så dine børns sengetøj ligger i din seng og omvendt.

21. december:

Put forsigtigt neglelak på dine børn, mens de sover og giv drillenisse skylden, når de ikke kan forstå, hvor pokker den neglelak kommer fra.

22. december:

I nattens mulm og mørke har drillenissen bundet alle skoene i entréen sammen og afslutningsvist bundet én stor rød sløjfe omkring alle sko.

23. december:

Nissen har skrevet ’God jul’ med grødris på bordet.

24. december:

Drillenissen slutter sit julevisit hos jer af med en gestus i form af en lille skattejagt. Som farvel og tak for denne gang har den nemlig lavet et skattekort, der fører jer rundt i huset og ud i haven, hvor en lille pose med en lille gave – der gerne må åbnes, inden det bliver aften – er gemt.

Kilder: Helen Lyng Hansen, kreamorskoekken.dk, kreativmedungerne.dk, Samvirke, bog-ide.dk

Flere gode ideer til sjove nissedrillerier

  • Bind sløjfer på sovende børns tæer.
  • Drillenissen klipper tåen på det par strømper, barnet skal have på næste dag.
  • Lav små tegninger på papiret i toiletrullen.
  • Drillenissen har glemt sin lillebitte toiletrulle på kummen, da den skulle tisse i nat. Måske har den også lagt en lille nisse-lort i toilettet.
  • Put en strimmel toiletpapir omkring børnenes stole og siddeplads ved spisebordet - eller pak spisebordsstolene ind i plastikposer.
  • Drillenissen lægger nissetøj foran sin lille dør.
  • Drillenissen skriver små beskeder på en lap papir og lægger dem ved børnenes sengegærde.
  • Nissen efterlader slikpapir, efter at den har spist juleslik fra skabet.
  • Gymnastik-tasken byttes ud med en legetøjskasse eller kurv.
  • Skift æggene i æggebakken ud med kinderæg.
  • Hæng alle sutter eller bamser op i lamper i hele huset.
  • Pynt cyklen eller pynt bilen indvendigt med guirlander.
  • Udstik toastbrødet eller rugbrødsmadderne med brunkageforme.
  • Drillenissen lægger sutskoene i ovnen.
  • Giv bamser børnenes tøj på.
  • Giv hele familien blå øjenskygge på, som de vågner med om morgenen.
  • Bind børnenes tøj eller alle strømpebukser sammen og hæng som guirlande på værelset eller gennem hele stuen.
  • Put gulerødder i jakkeærmet på børnenes flyverdragter eller jakker.
  • Mal overskæg på mor og far om natten.
  • Sæt vækkeuret til at ringe midt i aftensmaden.
  • Hæng billederne på hovedet.
  • Stil et lille juletræ ved siden af nissedøren.
  • Tegn hjerter på spejlet med en rød læbestift.
  • Put rosiner i morgenmadsprodukterne.

God jul!

Om eksperten

Helen Lyng Hansen er sundhedsplejerske gennem mere end 19 år på netsundhedsplejerske.dk, hvor hun vejleder forældre og har svaret på mere end 29.000 breve. Hun er desuden forfatter til utallige bøger om børn og forældreskab – blandt andet ’Helens bog om børn og opdragelse’.