familieferie i skåne

Skønneste Skåne: Her er vores bedste tips til en budgetvenlig familieferie i Sverige

Skåne har både Ronja Røverdatter, kanelbullar og trækroner. Læs med her, hvor Vores Børns chefredaktør guider til sine bedste, budgetvenlige familieoplevelser i Skåne.

"Skal vi ikke snart til Sverige igen?”

Der er ingen tvivl om, at vores naboland mod øst har gjort et uforglemmeligt indtryk på mine børn. Og jeg er er også selv kæmpe fan.

Man skal nemlig ikke mere end en god time op i Sverige, før de smukke skove åbenbarer sig i ægte Ronja Røverdatter-stil. Her er plads til både store armbevægelser, ro i sindet og masser af kanelbullar.

Her skal i bo

Malmø er skøn og fuld af både historiske og kulturelle oplevelser, men jeg sværger personligt til at komme tæt på naturen og bo med udsigt til både dyr og skov.

Det finder man hos Ullstorp Stugor i Höör, hvor Anna og Daniel Carter inviterer med på daglige fodringsture af deres høns, geder, får, kaniner og køer, mens de gør os klogere på den svenske natur.

Alt foregår naturligvis på svensk, men ungerne fanger det hurtigt, og er der vigtige ord, de ikke forstår, oversætter jeg nemt. Her slapper jeg helt af.

Se mere her.

Her skal I blive blæst bagover...

... Af naturen!

Gør jer selv den tjeneste at læse eller genlæse Astrid Lindgrens klassikere, inden I tager afsted. En tur i skoven sender os fluks ind i Ronja Røverdatters univers eller til kamp side om side med Jonathan og Karl Løvehjerte mod den onde Tengil.

Her er masser af muligheder for svævebaner og klatring i trætopbaner, men en ganske gratis vandretur i skoven, hvor I leger opdagelsesrejsende, finder på jeres helt eget eventyr eller leder efter spor fra dyr, kan virkelig også noget. Og når vi nu er i Ronja Røverdatters univers, er Tykarpsgrotten værd at se.

Det er en gammel menneskeskabt kalkmine 12 meter under jorden, som om vinteren er hjemsted for masser af flagermus. Og det er her, dele af netop Ronja Røverdatter er filmatiseret. Man bliver udstyret med hver en lille lampe, når man sammen med guiden bevæger sig rundt i de underjordiske snørklede gange.

Læs mere her.

Her skal I grine

Jeg kan ikke anbefale Skåne Dyrepark nok. Her bør I sætte det meste af en dag af. De har masser af dyr, som også findes frie i den nordiske natur – og de har masser af plads, så I kan ikke være sikre på at spotte ulvene.

I butikken ved indgangen kan I både købe kikkerter og drikkedunke, som kan fyldes op flere steder i parken med varme drikke eller saft. Det er ret genialt. I det hele taget emmer parken af hyggelig kvalitet, og det er småt med plastisk fantastisk.

Oplev også parken oppefra, hvor I kan spotte både fugle i træerne og dyrene på jorden, når I slingrer igennem de forgrenede hængebroer. Men vær beredt! Det giver sug i maven!

Dyreparken er mest af alt fascinerende, hyggelig og lærerig, men jeg får selv (til mine børns store pinlighed), det største grin i ‘Frode Får-landet’, hvor tre grise ligger på lur med en vandpistol, når man kører gennem banen i traktor – og alle karaktererne er i det hele taget ret fjollede.

Ja ja, man skal nok være der selv – den anbefaling er hermed givet videre!

Læs mere her.

Her skal I snacke

Besøg den lokale bager eller café til en omgang Fika, som er det svenske svar på kaffe med kage.

Kanelbullerne er naturligvis et must, og hvis du i det hele taget er glad for bær, kanel og kardemomme, er du kommet til det rigtige land. Jeg er selv vældig glad for Hallongården, der ligger lidt uden for Malmø.

Her kan du alt efter årstiden købe friske bær, den lækreste marmelade og te med hjem fra gårdbutikken – og snyd endelig ikke dig selv for de rygende varme vafler med bær og flødeskum. De er i sig selv hele turen værd.

Læs mere her. 

Her skal I blive klogere

Malmø er spækket med interessante, historiske oplevelser. Malmøhus er et must se – og også sjovt for børn med kanoner og en vaskeægte voldgrav!

Renæssanceslottet blev påbegyndt af Erik af Pommeren i 1400-tallet – I ved, ham der var adoptivsøn af Margrete 1, som regerede i Danmark, Norge og Sverige.

Og slottet har således både været dansk og svensk. Og faktisk også brugt som fængsel. Så er scenen sat.

Entrebilletten gælder også til Teknik- og Søfartsmuseet, hvor man bl.a. kan komme ind i en ubåd og det fine akvarium. Alt sammen ligger i gåafstand til hinanden.

Læs mere her.

Her skal I shoppe

Nogle ting er stadig billigere at købe i Sverige, end i Danmark. Og hvis I er i bil, kan det måske godt betale sig at fylde den med dagligvarer og større kup.

Tjek ICA eller et af de andre større supermarkeder for gode priser. Og husk også at se efter basisvarer som bleer, toiletpapir og bland selv-slik, selvfølgelig. Der kan være meget at spare.

Mangler I udstyr, kan det også være en idé at gå efter babybutikkerne.

Her skal I spise aftensmad

Jeg vil ikke anbefale, hvor I skal spise, men HVAD I skal spise! Köttbullar med potatismos och gräddsås – altså søde kødboller med kartoffelmos og brun sovs – og naturligvis tyttebær.

Hvis der kun var det på menuen i en hel uge, skulle jeg ikke høre noget brok fra mine børn. Og helt ærligt, synes jeg også, det smager fantastisk – i moderate mængder.

Om familien

Mette, chefredaktør på Vores Børn, gift med Simon og mor til Otto på 8 år og Viggo på 11 år.