Hamborg

Budgetvenlig familieferie: Det skal I opleve i herlige Hamborg

Kæmpestore containerskibe og verdens største modeljernbane. Ja, herlige Hamborg er meget mere end fest og fulde sømænd. Journalist Amalie Bernitt giver sine bedste, børnevenlige råd til Nordens Venedig.

Det koster ikke mere end fem timer og en tusindkroneseddel at nå Nordens Venedig, den hippe storby Hamborg.

Jeg har tabt mit hjerte til Tysklands næststørste by, der lokker med sit wunderbare væsen og sjove oplevelser til både forældre og børn – den festlige havneby har det hele. Lige fra vandrutsjebaner til superseje containerskibe! 

Her skal I bo

Hamborg mangler ikke hoteller. De mangler heller ikke Airbnb-lejligheder, komplet med køkken og andre børnefamilie-fornøjelser, som vi har nydt godt af flere gange.

Vil I på hotel, kan jeg anbefale 25hours-hotellet i HafenCity, som ganske vist er i den dyrere ende, men hvor interiøret er sjovt og stemningen sej. Hos SIDE hotel er der pool, og skal det være virkelig fancy, så skal I bokke en overnatning på designhotellet East.

Kig efter hotel i Alstadt eller Neustadt, hvis I vil spare på bentøjet og metroregningen. I Hafencity får I havudsigt for alle pengene, og i Sternschanze kommer I helt ind i det hippe Hamborg-hjerte.

Her skal I blive blæst bagover

Verdens største modeljernbane finder du i Hamborg – og den er lidt af et trækplaster. Se lysene i Las Vegas lyse op, når mørket falder på, og besøg det halve af Europa på bare et par timer.

Bed også ungerne finde de sjove, små opstillinger af mennesker på størrelse med en tommelfingernegl.

Dem, der har bygget Miniatur Wunderland, har uden tvivl haft det sjovt – og det afspejler sig hos gæsterne. Husk at komme tidligt, eller bestil billetter hjemmefra.

Bagefter kan kaffetørstige forældre sluge lidt energi hos naboen, Speicherstadt Kafferösterei.

Her skal I grine

Få ting er lige så tysk som et omrejsende Tivoli med kandiserede æbler, rutsjebaner, radiobiler, blinkende lys og larm über alles. Men når først du overgiver dig til kaosset, er det altså hammersjovt – især for de mindste.

Hamburger Dom, som lander i Hamborg tre gange om året, er leveringsdygtigt i hele molevitten, og jeg kan afsløre, at vores lattermuskler blev testet. 

Her skal I snacke

Når sommersolen luner asfalten, drysser Strand Pauli frisk sand over afsatsen ved Landungsbrücken. Her kan I drømme jer sydpå og finde skygge under en parasol eller ro i en strandstol. Nyd også lidt koldt at drikke og snacks til mavserne, mens I glemmer, at I egentlig befinder jer ved en befærdet vej i midten af en enorm industrihavn.

Her skal I blive klogere

Store cruise- og containerskibe ligger på rad og række i den gamle handelshavn, og det er svært ikke at blive bare en anelse imponeret over al den historie, der gemmer sig i krogene. Her flød det en gang med skarpe krydderier, fulde sømænd og hektisk handel, og det er en oplevelse i sig selv at bevæge sig rundt i området. 

I får hele historien med, hvis I booker en tur med en havnerundfart. Der er mange ture at vælge imellem, og de afgår alle fra Landungsbrücken. Hold øje med varigheden, så det passer til dit barns temperament.

Når I er færdige med at sejle, kan I vandre en tur gennem den historiske Elbe-tunnel eller stige ombord i en gammel, sovjetisk ubåd på U-Boot museet.

Her skal I gå amok

Søndag morgen, før fanden får sko på, åbner en af Hamborgs mest kendte seværdigheder: Fiskemarkedet. Fisk er selvfølgelig en sjov seværdighed i sig selv, men I skal også svinge forbi for at opleve alt det andet: Larmende sælgere, der prakker frugt, tøj og souvenirs på forvirrede turister, lækker mad og en festlig stemning, der tangerer til hektisk. Børnene vil blive blæst bagover, imens I suger til jer af alle indtrykkene.

Her skal I holde frokostpause

Vi mæsker os gerne i en fyldt, bagt kartoffel mit alles i det hippe Sternschanze-kvarter, når vi er i Hamborg. Populære Bullerei er en favorit, men I kan også mætte maverne med anarkistiske budskaber hos Pizza Bande.

Skal I være lidt fine for en dag, så får Café Paris stadig mit mundvand til at løbe.

Her skal I forkæle jer selv

Ingen ferie uden lidt sødt til tilværelsen. Når de små ben har travet storbyen tynd, kan lidt sukker fylde energilageret op igen, og det skal Zuckermonarchie nok sørge for. Ja, faktisk er det svært ikke at falde over søde, tyske sager i Hamborg.

chokolademuseet kan I få det ekstra lækkert, serveret med lidt nyttig viden, som junior kan blære sig med derhjemme.

Her skal I shoppe

Mit barn gider ikke at være med på slæb, når mor skal shoppe, og måske er dit barn heller ikke helt pjattet med forretninger, der sælger andet end legetøj. Men snyd nu ikke jer selv for en tur til området omkring den trendy trekant, som udgøres af Schulterblatt, Schanzenstrasse og Susannenstrasse i Schanze-kvarteret. Her finder I unikt og lokalt design, vintagesager og masser af tingeltangel til værelset derhjemme. Og så er der altså bare hamrende hyggeligt.

Her skal I hygge

Sug luften helt ned i lungerne i Hamborgs store blomsterpark, Planten und Blomen. Et skønt åndehul for den slags typer, som vil prøve kræfter med klatrestativet eller lege gemmeleg blandt de store træer.

Se også Europas største, japanske have, eller kig på kaktusser i det smukke drivhus. Om vinteren kan I snøre skøjterne og komme på glat is, og om sommeren kan I suse gennem vandrutsjebanerne på legepladsen.

Her skal I spise aftensmad

Tysk mad er en kulinarisk oplevelse på dén der lidt anderledes, brune måde. Heldigvis er Hamborg fyldt med lækre restauranter, som serverer mere, øhm, nutidig mad.

Gemt væk bag en træt facade i Hamborgs kulørte Reeperbahn-kvarter ligger himmelske Cuneo – en lille, hjemlig pastarestaurant, der stadig får min mave til at knurre sultent, og som helt sikkert også er et hit for små maver. Tænk rødternede duge, gamle vinflasker, der har fået nyt liv som lysestager, og mama Italiano i køkkenet. Husk at booke bord i god tid – her er populært (og småt). 

Om familien

Amalie er journalist og digital redaktør for Vores Børn. Hun er mor til Esther på 2 år.