Gravide Bagedyst-deltagere: Vi spiser gerne lagkage til frokost
Man kan sagtens spise lagkage til frokost, også når man er gravid, er de to kagedronninger Annemette Voss og Ditte Julie Jensen enige om. For den gravide krop ved, hvad den har brug for.
Det sker, at kroppen kalder på sukker. Særligt som gravid kan trangen til hurtige kulhydrater være uimodståelig. Og måske har du lyst til at give efter for sukkercravings, samtidig med at du jo ved, at det er vigtigt at spise sundt under graviditeten.
Også kagedronningerne Annemette Voss og Ditte Julie Jensen fra tv-programmet Den Store Bagedyst kender til sukkertrang. Når det sker, giver de efter med god samvittighed og spiser gerne lagkage til frokost, hvis formiddagen har stået på kagekreationer, som i dag hvor de to har lovet at levere kageinspiration i den mindre sukkerholdige skala.
LÆS OGSÅ: Mærkelige madvaner under graviditeten
Det er ellers ikke, fordi de er sukkerforskrækkede. De kunne aldrig finde på at skære ned på sukkeret, hvis det ville gå ud over smagsoplevelsen, er de enige om.
– Vi bager ikke sunde kager for enhver pris. De skal være lækre og smukke. Og hvis det kræver sukker, bliver det med sukker. Vi gider ikke gå på kompromis. Heller ikke som gravide, forklarer Ditte.
Det var til en casting til Den store bagedyst i 2013, at Annemette og Ditte mødte hinanden. I første omgang var det kun Annemette, der blev lukket ind i bagekonkurrencen, som hun siden vandt, og to år senere blev Ditte nummer fire. Siden har de to mødtes om kageprojekter.
Bedre til at mærke efter
Læserne fortæller: Sådan slap vi af med vores graviditetskvalmeSukkerregler
Hvad kager angår, er de to enige om det meste. For eksempel at alt med citrus og syre, karamel og knas er et hit i en kage, og at der skal fløde i den kaffe, de drikker, mens de bager. Men sukkerpolitikken over for deres børn har de forskellige holdninger til.
– Jeg har det rigtigt godt med, at min datter går i en institution med en politik om ikke at servere slik for børnene. Jeg vil helst ikke lyde fanatisk, men jeg synes ikke, at der er nogen grund til, at en etårig skal sidde og spise vingummier, som ikke er andet end e-numre. Jeg kan meget bedre lide tanken om at have hende med i køkkenet og bage kager, som vi ved, hvad der er i og har skabt sammen – for sukker får hun, siger Ditte.
Annemette har omvendt valgt en institution uden en restriktiv sukkerpolitik.
– Jeg har helt bevidst valgt en institution, hvor de giver lov til sukker, fordi jeg ved, at jeg har lyst til at give mine børn flødeboller med til fødselsdag. Også når de fylder to. Jeg er vokset op med en blanding af slik, sund mad og røde pølser, forklarer hun og åbner en skabslåge i køkkenet og viser en hylde med slik.
– Sådan ser mine drenges slikskab ud. Og det har det gjort i årevis, siger hun:
– Min yngste søns første ord var ‘kanelsnegl’. I dag kan han ikke spise havregrød uden honning på. Men han spiser også gerne en stor skål salat, siger Annemette.
I bund og grund handler det om at se sine egne sukkervaner efter og finde ud af, om de er fornuftige, hvis man vil give sine børn et sundt forhold til sukker, bliver de enige om.
– Børn gør jo, hvad deres forældre gør og ikke, hvad de siger, siger Ditte, og Annemette nikker:
– Præcis. Det er langt værre end at spise sukker, hvis man som mor står nede hos bageren og lader barnet vælge en kage, mens man ikke selv skal have, fordi man er på 5-2-kur. Hvad er det lige for et forbillede at være? Da giver man for alvor sine børn et forkvaklet forhold til sundhed og sender forvirrende signaler i stedet for at spise naturligt og varieret sammen med dem, mener hun.
LÆS OGSÅ: 8 ting, du ikke skal sige til en gravid
LÆS OGSÅ: Vi tester 15 vandrehistorier om gravide
LÆS OGSÅ: Du ved, du er flergangsgravid, når…