Helle Thorning-Schmidt

Hjemme hos Helle Thorning-Schmidt har én ting altid været særlig vigtig

Helle Thorning-Schmidt har et meget nært forhold til sine to børn, og det skyldes en bestemt ting, som hun var opmærksom på i deres opvækst.

Helle Thorning-Schmidts to børn, Johanna og Milo, er blevet voksne, men selv i dag har hun et meget nært og fortroligt bånd til dem begge.

Det har krævet noget helt særligt, fortæller hun i ALT for damernes podcast 'Skål Søster'.

”Min mand og jeg klapper os selv på skulderen over den relation, vi har til vores børn. Vi er ikke de store opdragelseseksperter, for vi blev kærester meget unge, og vi fik børn på et tidspunkt, hvor man ikke gik rundt og talte om, hvordan man opdrager på den bedste måde. Men vi har alligevel haft nogle principper, som dybest set handler om, at vores børn skal have lov til at være sig selv med både de gode og de grimme sider," siger hun og fortsætter:

"Hjemme hos os må man gerne råbe, skrige, udfordre grænserne og smække med dørene, for vi har altid sørget for at tale tingene til bunds, når stormen har lagt sig. Og det, tror jeg, har været rigtig vigtigt i børnenes opvækst.”

Små problemer tages op

Et af de vigtigste principper hjemme hos Helle Thorning-Schmidt har været at skabe en tryghed til at kunne tale om alt. Dermed ikke sagt, at man skal fortælle hinanden alting, men muligheden har været der.

”Hvis man vil skabe en fortrolighed med sine børn, så skal man først og fremmest ikke have nogen ambition om at være venner med sine børn. Mine børn ved også udmærket godt, at vi ikke er venner. Jeg læsser ikke af på dem, og de behøver ikke at fortælle mig alt. Men de skal have muligheden,” siger hun.

På grund af det trygge rum, familien har skabt, har problemerne været få. Faktisk fortæller Helle Thorning-Schmidt, at de aldrig har haft store teenageproblemer i hjemmet.

”Vi kan sagtens skændes, det er slet ikke det. Alle kan skændes, råbe og skrige, men vi har aldrig haft de helt store problemer. Og det, tror jeg, handler om, at vi er rigtig gode til at snakke sammen, når konflikterne opstår. Vi snakker om alt," fortæller hun og fortsætter:

"Vi kan ikke lide, hvis vi svarer hinanden igen eller vrisser. Vi skal heller ikke gå ud ad døren uden at sige ordentligt farvel eller komme hjem uden at give en krammer. Vi skal være kærlige og gode ved hinanden, og hvis vi kommer til at svare lidt vrissent om morgenen, så tager vi fat i det på et senere tidspunkt. Der er ikke nogle problemer, der er for små til at tale igennem." 

Hun tror på, at måden, man tackler problemer på i en familie, sætter hele omgangstonen for, hvordan man behandler og respekterer hinanden i et hjem.

”Jeg har altid gået meget op i børns rettigheder, og at børn har ret til en stemme. Det gælder især i familielivet, hvor deres stemme altså betyder noget. På den måde får de også fornemmelsen af, at vi som forældre gerne vil lytte til dem, og de får lyst til at dele mere med deres forældre,” siger Helle Thorning-Schmidt. 

Det er hendes søn, Milo Kinnock, enig i.

”Jeg kan ikke komme i tanke om noget, jeg ikke kan snakke med min mor om. Der er altid blevet taget fat om alt, og der har aldrig været lange perioder med mærkelig stemning, for vi har altid lært, at vi skal komme ud med vores tanker. Vi har altid fortalt, hvordan vi havde det. Og det har fordret en meget tryg relation, hvor jeg kan komme med alt til hende – også nu,” siger Milo.

Lyt til hele afsnittet af ALT for damernes podcast 'Skål Søster', hvor Milo Kinnock afslører, hvor insisterende og indblandende hans mor er, og om hun nogensinde er cringe. Helle Thorning-Schmidt fortæller også om at beslutte sig for ikke at have dårlig samvittighed og om altid at have et hjem fuld af børn – og ikke altid sine egne.