brystbetændelse

Hjælp til brystbetændelse: Det kan du selv gøre

Hvad er det helt præcist brystbetændelse er, hvad er symptomerne, hvad kan du selv gøre for at komme godt igennem brystbetændelsen, og hvordan forebygger du? Få ekspertens svar her.

Gode råd mod brystbetændelse

  • Få tømt brystet ordentligt, når du ammer.
  • Veksel mellem ammestillingerne.
  • Giv dit bryst massage, mens du ammer.
  • Massér brystet under den varme bruser.
  • Hvis baby har tendens til at falde i søvn ved brystet, kan det hjælpe at amme hud mod hud.

Brystbetændelse kan komme nærmest som et lyn fra en klar himmel, det gør hamrende ondt, og så er det desuden kilde til mange, mange moderlige bekymringer. For hvordan er det lige med sådan en gang brystbetændelse? Må du amme imens, hvordan behandles det og hvad betyder det for baby? Hvor længe står brystbetændelse på, og er der noget, du selv kan gøre for at lindre smerterne og løsne op for det, der forårsager betændelsen? Mia Wulff, jordemoder og ammevej-leder ved Odense Graviditetsklinik, guider dig igennem brystbetændelsens A-B-C og myter.

LÆS OGSÅ: 25 råd til en god ammestart

Hvad er brystbetændelse?

– Brystbetændelse starter med tegn på inflammation. Inflammation er kroppens forsvarsmeka-nisme på skader eller infektion. Symptomerne på brystbetændelse er dels inflammation, som viser sig som et lokalt område på brystet eller brystvorten, der er rødt, varmt, ømt og måske dunkende. Og dels som generel utilpashed, høj feber, kulderystninger og influenzalignende symptomer. Bry-stet vil være helt spændt op og hårdt, og mange oplever desuden smerter fra ydersiden af brystet og armhulen. Nogle gange kan man være heldig at tage en brystbetændelse i opløbet ved at rea-gerer hurtigt på symptomerne på inflammation, og andre gange ikke. Ser du ikke en bedring in-denfor 12 til 24 timer, er det formentligt en bakteriel infektion, og så er det vigtigt, du handler på det og søger lægehjælp. Ubehandlet brystbetændelse kan videreudvikle sig til smertefulde bylder, som skal fjernes kirurgisk, siger Mia Wulff.

LÆS OGSÅ: Må jeg tage p-piller, når jeg ammer?

Hvorfor opstår brystbetændelse?

– Brystbetændelse opstår oftest, fordi mælken hober sig op inde i brystet og trænger ud mellem mælkekirtlerne. Tit vil det føre til tilstoppede mælkegange, som gør, at mælken hverken kan komme frem eller tilbage, og gør brystet spændt og ømt. Sår og revner på brystvorten kan også føre til brystbetændelse, fordi bakterier kan trænge ind i brystet og skabe infektion. Typisk vil du også kun opleve brystbetændelse på det ene bryst. Det er sjældent, du får det i begge bryster. Til gengæld kan brystbetændelsen komme meget hurtigt. Mange kvinder oplever, at de går fra ingen symptomer til at være rigtig skidt af brystbetændelse på bare et halvt døgn.

Hvilken rolle spiller mælkeknuder i forhold til brystbetændelse?

– Mælkeknuder kan også gøre rigtig ondt, og har man aldrig haft brystbetændelse, er der mange kvinder, som tror, at mælkeknuder er starten til det. Det er det ikke. Men mælkeknuder kan blive et problem i sig selv, hvis de ikke bliver løsnet op. Mælkeknuder kan som regel masseres væk en-ten mens barnet ammes eller under den varme bruser.

Hvad kan man selv gøre, når man mærker symptomer på brystbetændelse?

– Uanset om der er tale om reel brystbetændelse eller inflammation, er det de samme ting, du kan gøre for at afhjælpe problemet og lindre. Det, du først og fremmest skal gøre, er at lægge barnet til og forsøge at skaffe afløb fra det tilstoppede område. Det gør rigtig ondt, når du har brystbetændelse eller inflammation i brystet, men kan du på nogen måde holde ud at få lagt bar-net til, vil det hjælpe godt på vej. Lidt Pamol kan også lindre og tage toppen af de influenza-lignende symptomer, så du bedre kan holde ud af amme. Får du barnet lagt til, er det desuden vigtigt at sørge for at få tømt brystet ordentligt. Derudover hjælper varme omslag eller en varm bruser, og det kan også være en rigtig god idé at bruge ammeindlæg af uld, hvis først du har fået brystbetændelse, siger Mia Wulff.

LÆS OGSÅ: Kaffe og amning: Må man drikke kaffe, når man ammer?

Hvordan behandler man brystbetændelse?

– Brystbetændelse behandles med en lægeordineret antibiotikakur, som du skal være på op til 10 dage. Men allerede efter 2-3 dage bør du opleve en markant forbedring på symptomerne. Det er dog virkelig vigtigt at tage kuren færdig, som lægen har anvist, ellers behandler du kun sympto-merne og ikke den egentlige årsag, som er en infektion. Det er en særlig for antibiotika, der gives, som baby godt kan tåle. Det er altså en skrøne, at antibiotikaen sætter en stopper for amningen. Du kan sagtens amme videre, selvom du har brystbetændelse og er på antibiotikakur. Det er fak-tisk vigtigt, at du gør det, så du bliver ved med at stimulere brystet, og holder mælkeproduktionen i gang. Gør det for ondt at amme, hvis du for eksempel har sår, revner eller et meget ømt bryst, kan du også supplere med en pumpe.

Hvordan løser man problemet, hvis brystbetændelsen skyldes sår og revner?

– Behandlingen er den samme, men det, du kan gøre, er at forsøge at løse det bagvedliggende problem. Hvis du får sår og revner, så handler det som oftest om, at barnet ikke får rigtigt fat om brystet. Det hyppigste problem er, at barnet får for yderligt fat og ikke laver korrekt vakuum. Fak-tisk er det hele det brune område, baby skal have i munden for at få korrekt fat. Og så er det en god tommelfingerregel at huske, at man skal flytte på baby, ikke på brystet, når du ligger til. Hvis du flytter eller skubber til brystet, vil brystet trække tilbage, hvor det kom fra, når først barnet får fat, og det kan gøre, at du faktisk trækker dig til sår og revner. Har du fået sår og revner, kan det lindre at bruge lanolinsalve, panthenol-salve eller mepilex-plastre. Alle tre løsninger hjælper med at holde brystvorten blød og gennemfugtet, så der er mindre risiko for revner. Fortsætter proble-met, kan det dog også være fordi, barnet har for kort tungebånd. Hvis det er en mistanke, skal du til lægen, siger Mia Wulff.

Kan man være særligt disponibel for brystbetændelse?

Om eksperten

Mia Wulff er 36 år, mor til 3 børn, jordemoder og ammevejleder ved Odense Graviditetsklinik, som er et privat tilbud til gravide og nye forældre, der tilbyder hurtig hjælp og vejledning på am-mefronten. Mia Wulff er desuden også jordemoder på Odense Universitetshospital.

– Ja og nej. Alle kan være uheldige og få brystbetændelse. Oftest handler det simpelthen om, at man ikke får tømt brystet ordentligt af fra alle mælkekirtler. For nogle kvinder skyldes det, at de har meget mælk, og det skal justere sig, for mange andre skyldes det, at de måske ikke får varie-ret helt nok i ammestillingerne. Desuden er kvinder, der har mange timers intervaller imellem amningerne mere disponible for brystbetændelse, fordi brystet tømmes sjældnere. Når jeg allige-vel siger ja til, at man kan være disponibel for at få brystbetændelse, så er det fordi, der altid er en lidt større risiko for at få brystbetændelse igen i løbet af ammeforløbet, når man har haft det før. Men rigtig ofte handler det altså om, at man ikke får tømt brystet helt. Får man først hånd om det, er man rigtig fint stillet for ikke at have det som et tilbagevendende problem, siger Mia Wulff.

Hvordan forebygger man brystbetændelse?

– Heldigvis kan man gøre rigtig meget selv for at forebygge brystbetændelse. Jeg anbefaler at veksle mellem den klassiske siddende ammestilling, laid back-amning, hvor mor ligger ned på ryggen med baby ovenpå sig, og så den sideliggende, hvor barnet ligger ved siden af mor – alle mave mod mave. Det gode ved både laid back-amning og liggende amning er, at mor slapper rig-tig godt af imens. Desuden skærper laid back-stillingen også babys søge- og sutte-instinkter. Når man har mindst overskud, eller står midt i en butik, skal man selvfølgelig bruge den ammestilling, man finder lettest. Men når overskuddet er der, så vil variation i ammestillinger gøre, at man får tømt forskellige steder i brystet, og minimerer risikoen for ophobning af mælk. En anden vigtig faktor er, at barnet skal spise færdig hver gang, så du får tømt brystet ordentligt. Hvis baby har tendens til at falde i søvn ved brystet, kan det hjælpe at amme hud mod hud. Hvis barnet alligevel tager et overfladisk måltid, er det vigtigt at starte på samme bryst, hvor man sluttede, siger am-mevejlederen.

LÆS OGSÅ: Modermælk: Sådan pumper, opbevarer og varmer du brystmælk

LÆS OGSÅ: Mælkebomben: Kan den virkelig fremme din mælkeproduktion?

LÆS OGSÅ: 10 facts om amning og alkohol