Må man drikke kaffe, når man ammer?
Har du svært ved at undvære kaffen, selvom du ammer? Vi har talt med to eksperter for at hjælpe dig med at finde hoved og hale i, hvordan kaffe påvirker dig og dit barn under amning.
Et barn med ondt i maven eller som ikke kan sove. Det er noget, som mange frygter, hvis de drikker for meget kaffe, mens de ammer. Men er kaffe egentlig så slemt? Og kan det overhovedet påvirke dit barn?
Vi har spurgt to eksperter og samlet deres svar på, hvordan du skal forholde dig til kaffe og amning, hvis du gerne vil undgå en urolig baby.
1. Må man drikke kaffe, når man ammer?
Ifølge jordemoder på Babyinstituttet i Gentofte Charlotte Rigmor Utzon, kan du godt drikke kaffe mens du ammer. Men det er op til den enkelte at vurdere, hvor meget kaffe man vil drikke under amning, da koffeinen kan påvirke barnet.
- Den koffeinmængde mor har i kroppen, den får barnet også, understreger Charlotte Rigmor Utzon,
- Så hvis mor bliver påvirket af koffeinen, så er der stor sandsynlighed for, at barnet også bliver det.
Det er Hanne B. Andersen, som er sundhedsplejerske og ammevejleder i Københavns Kommune enig i.
- Du skal bare ikke overdrive. Vi plejer at sige 2-3 kopper kaffe om dagen. Der må man prøve sig frem, forklarer Hanne B. Andersen.
Det er altså helt okay at kombinere kaffe og amning, men det er en god idé at begrænse sit indtag.
2. Kaffe og amning: Hvordan påvirker koffeinen barnet?
Ligesom med voksne, så virker kaffe opkvikkende for børn og gør dem urolige. Især for helt nyfødte babyer kan den opkvikkende effekt være et problem.
- Hvis barnet er nyfødt, kan det muligvis være en hæmsko for barnet. På det tidspunkt skal barnet koncentrere sig om at ligge og sove og om at lære livet at kende, forklarer Charlotte Rigmor Utzon,
- Hvis barnet for eksempel er en måned gammelt, så kan du risikere, at barnet ikke vil lægge sig og falde i søvn. Derfor anbefaler Charlotte Rigmor Utzon, at undgå for meget kaffe den første tid af din amning.
En søvnløs baby er ifølge Charlotte Rigmor Utzon ikke det eneste problem, der er forbundet med kaffe og amning. Hun peger også på, at for meget kaffe mens du ammer kan give din baby ondt i maven.
- Nogle børn kan få meget uro i maven og mavesmerter. Og uro i tarmene kan vise sig som diarré-lignende symptomer, siger hun.
Det er Hanne B. Andersen dog ikke helt enig i. Hendes erfaring er ikke, at kaffe kan give barnet ondt i maven.
- Det er der altså ikke noget hold i, vurderer sundhedsplejersken.
Der kan altså være grund til ikke at kombinere kaffe og amning, hvis du er bange for at få en urolig baby. Men ondt i maven hos dit barn kan ikke nødvendigvis forbindes med kaffe.
3. Hvor meget kaffe må man drikke, når man ammer?
Hvis du har svært ved at holde dig fra kaffen, er der heldigvis råd at finde. Ifølge Charlotte Rigmor Utzon kommer barnets påvirkning af kaffen an på, hvor vant moren er til at drikke kaffe. Hvis du normalt drikker store mængder kaffe og har gjort det under graviditeten, kan du godt drikke en kop kaffe eller to uden at få en urolig baby.
Men for kvinder, der ikke er vant til at drikke så meget kaffe, er det en god idé at holde igen med koffein under amning.
- Jeg ville anbefale, at man drikker koffeinfrit, siger Charlotte Rigmor Utzon,
- Hvis du ikke er vant til at drikke kaffe, så kan det være, at du helt skal lade være. Og de kvinder som, er tilvænnet det, skal begrænse det, slår hun fast.
Hanne B. Andersen foreslår også, at det kan være en god idé at drikke det meste af din kaffe først på dagen, da det på den måde ikke går ud over barnets nattesøvn.
- Det er en god idé at drikke din ’ration’ først på dagen. Og hvis du så oplever, at dit barn har svært ved at falde i søvn, må du prøve at skære ned og se, om det virker, forklarer sundhedsplejersken. Hun fortæller også, at man skal være opmærksom på, at der er forskel på kaffe:
- Der er meget forskel på, hvor stærk kaffen er. Hvis du drikker en caffe latte med dobbeltshot, kan det godt være, at det svarer til tre kopper filterkaffe, understreger hun.