Hvornår kan økologi egentlig betale sig? Bliv klar til det indviklede valg ved køledisken mellem buræg, skrabeæg, æg fra fritgående høns og økologiske æg... plus otte andre økologiske madvalg.
Økologi-ordbog: Se nedenfor hvad udtrykkene betyder:
Fytoøstrogener er stoffer, der findes i planter som ærter, kløver, soja og bønner og har østrogenlignende effekter. Fytoøstrogener menes at reducere risikoen for visse kræftformer.
Stråforkortere er kemiske midler, der benyttes til at holde kornets længde nede, så stråene bedre kan bære sine aks og modstå vind, vand og vejr frem til høsten. Stråforkorterne mistænkes for at påvirke reproduktionsevnen.
Salmonella er en af de fødevarebakterier, der gør flest syge i Danmark. Den findes i gødning fra husdyr, hvorfra den spredes til jord, vand og afgrøder samt andre dyr.
Flavonoider er naturstoffer, som findes i vegetabilske fødevarer. Flavonoiderne menes at beskytte mod kræft og hjerte-kar-sygdomme. De findes i frugt, grønt, soja og grøn te.
Pesticider er kemiske stoffer, der bruges i landbrugsproduktionen til at beskytte afgrøder mod skadedyr og til at kontrollere planternes vækst. Nogle pesticider mistænkes for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
Fisk
Nogle tungmetaller fra vandet hober sig op i fisk, der ikke er opdrættet økologisk. Det gælder særligt kviksølv, cadmium og arsen. Store rovfisk øverst i fødekæden som laks, tun (dog ikke fra dåse), rokke og sværdfisk er særligt udsatte.
Du kan få økologiske laks og ørreder fra danske, norske og skotske dambrug. Deres foder må hverken være gensplejset eller stamme fra overfiskede bestande. Fælles for de økologiske dambrug er, at der er skrappere regler for brug af medicin. Økologiske fisk kan være svære at finde i butikkerne.
Spiser I sjældent store mængder fisk, kan det være et af de områder, hvor I går på kompromis og vælger ikke-økologisk. Husk dog – på grund af risikoen for tungmetaller – at følge Fødevarestyrelsens anbefalinger omkring rovfisk, særligt hvis du er gravid eller ammer.