Skab madglæde og find opskrifter på lækker mad i bunden af artiklen

Skab madglæde hos dit barn

Børn elsker at lave mad - især sammen med voksne. Se her hvordan du skaber madglæde hos dit barn og få tips til sikker madlavning med de små.

– Generelt tager vi for mange hensyn til børnenes smag, når vi serverer mad for dem, siger lærer og børnekok Ole Poulsen, som blandt andet indretter skolekøkkener og underviser på børnekurser i Meyers Madhus.

– Det er en myte, at små børn ikke kan tåle mad, der smager af noget. At nogen bevidst serverer ukrydret mad for deres børn, forstår jeg ikke. Det er et misforstået hensyn, for selv babyer har fuldt udviklede smagsløg, siger Ole Poulsen, der dog ikke mener, at de helt små skal udsættes for hvad som helst madmæssigt. Men fra barnet er to år, kan man sagtens slå sig løs, siger han.

Der er ingen grund til at opgive, hvis barnet siger, det ikke kan lide noget.

Faktaboks

GODE TIPS TIL MADLAVNING MED BØRN

Giv altid et barn en stor, tung kniv og et stort spækbræt at arbejde med, når det skal skære. Så er det nemmere for barnet at overskue og følge det, han/hun laver.

Lad en maskine eller voksenhænder ælte dej. Det er alt for tungt for børn at stå med. Når dejen er æltet, kan de så forme og trille så meget, de vil.

Lad de mindre børn stå på en bred kasse eller to sokkelskuffer ud for vasken og arbejde. Så kan de have skålen/gryden med mad nede i vasken og dermed have bedre overblik.

– Børn ændrer smag hele tiden, så det er bare med at prøve igen. Måske har de set andre henne i børnehaven spise det, eller måske kan de bare lide det alligevel. Det kan jo også være, man ikke havde det store held med tilberedningen den dag, man valgte at servere spinat. Så skal det måske bare laves på en anden måde en anden gang, siger Ole Poulsen.

Børnekokken vil gerne have flyttet det med at smage på maden væk fra spisebordet og ud i køkkenenet.

– Middagsbordet er til hygge og samvær, mens man kan smage på maden i køkkenet, mens man laver den. Så kan børnene også nemmere forstå, hvad maden kommer af. Og det kan være en idé at prøve at sætte sig ind i, hvad det er, børnene ikke kan lide, siger Ole Poulsen.

– En tomatskal er for eksempel mærkelig at bide i, og faktisk er den ufordøjelig, også for voksne. Men skærer man en lille, velsmagende tomat over i både og giver en til barnet, kan det få en fornemmelse af hele tomatsmagen, forklarer Ole Poulsen og fortsætter:

– Eller tag champignonen. Få børn kan lide kogte champignoner på grund af den mærkelige, gummiagtige konsistens, de har. Og så bliver det hele retten, de tager afstand fra. Men rå champignoner kan mange godt lide, især hvis de er serveret for sig selv. I det hele taget skal man ikke blande mad så meget til børn. Det skal de have lov at gøre selv, så glider meget mere ned.

Plads til store armbevægelser

Der er altså udsigt til smagsprøver, hvis man hjælper til i Ole Poulsens køkken. Men madlavning er også nærvær og hygge, og det bliver endnu sjovere, hvis børnene er tænkt lidt ind i måden, vi indretter og bruger vores køkken på.

– Alle børn kan lære at begå sig i et almindeligt køkken, men vi skal gøre det nemt og ikke mindst sikkert for dem at være der, siger han.

For Ole Poulsen er der to vigtige vilkår, der skal være i orden. Det ene er plads. Der skal være bordplads nok til de store armbevægelser, børn nu engang bruger. Og det behøver ikke være et køkkenbord.

– Et fritstående bord, for eksempel spisebordet, kan være børnenes køkkenbord, siger han.

Faktaboks

TIPS TIL BØRNEVENLIG OG SIKKER INDRETNING AF DIT KØKKEN

Få en afbryder til de frie stikkontakter installeret, uden for børnehøjde.

Hvis du vil have sokkelskuffer med låg, så placér to ved siden af hinanden, det giver bedre fundament at stå på.

Tænk i godt med bordplads, enten på selve køkkenbordet eller på et fritstående bord (spisebord, afsætningsbord).

Sørg for afsætningsplads ved siden af ovnen, så lågen ikke skal stå åben for længe, mens du kommer af med det varme.

Skuffer er nemmere for børn at tage ting op af end skabe. Placér hverdagsbestik og -service i de nederste.

Til de helt små: Indret et mini-køkken i køkkenet, eller overlad en skuffe, der frit må rodes i, til barnet.

Sæt en sikring på alle andre skabe og skuffer.

Brug kun elektriske apparater, der skal lukkes helt, før de kan startes. Eksempler er foodprocessor og blender. En stavblender bør ifølge Ole Poulsen ikke findes i et køkken, hvor børn færdes, og en håndmixer kan også være farlig i børnehænder.

– Ekstra godt er det, hvis en del af siddepladsen omkring bordet er en fast bænk. Så kan barnet stå eller sidde på knæ, uden at stolen under dem risikerer at vælte.

Det andet, Ole Poulsen lægger vægt på, når han indretter til børn, er sikkerhed.

– I et skolekøkken har man altid en elforsyning, der kræver nøgle for at blive tilsluttet. De baner kan man også sagtens tænke i derhjemme. Alle frie stikkontakter kan forbindes, så de bliver aktiveret ved en enkelt kontakt, der er uden for børns rækkevidde. Det er ikke nogen dyr foranstaltning, og det kan forhindre nogle af de ulykker, der altid sker i hjemmet.

Ole Poulsen mener ikke, man skal være så bange for knivene. Så længe de bliver brugt under overvågning, forstås, og så længe de er store nok.

– Små børn skal have store knive. Det er kniven, der skal gøre arbejdet, barnet skal ikke stå og trykke og file. Og så er det vigtigt med et stort skærebræt, så tingene bliver på brættet, siger han.

Rigtigt porcelæn

Ole Poulsen er selv både far og bedstefar, og når børnebørnene er på besøg, er de selvfølgelig med i køkkenet. Også de allermindste.

– Et toårsbarn er helt vild med at dække bord. Og indretter man sit køkken med skuffer til servicet i stedet for skabe, kan de sagtens selv finde tingene frem. Lad dem bare tage fat i det rigtige porcelæn. De tager som regel kun én tallerken ad gangen, og sådan en sker der sjældent noget med, selvom den skulle ryge på gulvet, siger han.

De mindste børnebørn i kokkehjemmet har deres helt eget køkken – i køkkenet.

– Jeg har inddraget et af skabene og indrettet et minikøkken til dem. Der findes jo oceaner af miniatureudgaver af gryder, potter og pander, og den kopiering, børnene kan lave med dem, er guld værd. Så længe før de kan tale, kan de lave deres egen mad og være i køkkenet, indtil de er store nok til at være rigtigt med, siger Ole Poulsen.

– Har man ikke pladsen til et mini-køkken, er en skuffe med barnets helt egne køkkenting også fin, tilføjer han.

– Og så kan man børnesikre de andre.

Faktaboks

Opskrift

Stegt makrel (4. pers.)

Du skal bruge:

8 små eller 4 store makreller

1 bundt persille

1 dl mælk

2 dl rugmel

3 spsk Meyers æbleeddike

1 dl vand

1 tsk sukker

Havsalt og peber fra kværn

25 g smør

Sådan gør du: Skær hoved, hale og finner af makrellerne og rens dem. Prøv at gøre det uden at skære bugskindet igennem, så der bliver en lomme til persille. Krydr makrellerne med salt og peber, fyld dem med persille. Hvis bugskindet er skåret igennem, så luk fisken med en tandstik eller kødnål. Dyp makrellerne i mælk og vend dem i rugmel. Lad smørret blive gyldent på en pande. Steg makrellerne ved middel varme, til de er sprøde og gennemstegte (cirka fire minutter på hver side). Tør panden af med et stykke køkkenrulle, kom æbleeddike, vand og sukker på panden, og kog det ind til det halve. Smag til med sukker, salt og peber. Makrellerne serveres med agurkesalat og kartoffelpuré med spinat.

Kartoffelpuré med spinat

Du skal bruge:

3/4 kg kartofler

250 g frisk spinat

25 g smør

1 knivspids reven muskatnød

Havsalt og peber fra kværn

Sådan gør du: Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kom kartoflerne i en gryde med vand, læg låg på, og bring gryden i kog. Kog kartoflerne til de er møre, cirka 20 minutter. Skyl spinaten. Kom smørret i en gryde sammen med lidt vand og bring det i kog. Kom spinaten i gryden og damp den under låg et par minutter. Smag spinaten til med salt, peber og muskatnød. Hak den let med en kniv. Pres kartoflerne gennem en sigte eller en purépresse, og bland spinaten i.

Agurkesalat

Du skal bruge:

1 salatagurk 

1/2 dl lagereddike

1/2 dl vand

2-3 spsk sukker

Havsalt og peber fra kværn

Sådan gør du: Agurken skæres i meget tynde skiver og drysses med 1 spsk salt. Rør eddike, vand, sukker og lidt peber sammen til en marinade. Smag til med salt og peber. Skyl agurkeskiverne, og kom dem i en skål. Bland marinaden i. Lad agurkesalaten trække i mindst 15 minutter.

Butterdejssnitter med æbler

Du skal bruge:

3-6 æbler, f.eks. Mutzu, Cox Orange eller Belle de Boskop (afhængig af æblernes størrelse)

200 g butterdej

150 g flormelis

75 g smør

Sådan gør du: Rul butterdejen ud, og udskær fire cirkler á 12 cm i diameter. Beklæd bagepladen med bagepapir, og kom de fire cirkler på. Skræl æblerne, tag kernehuset ud, og skær æblerne i meget tynde både. Læg æblebådene som en roset på butterdejscirklerne. Strø flormelis over æblerne. Skær smørret i tynde skiver, og læg dem over tærterne. Tærterne bages i 15 minutter ved 230 grader, indtil æblerne er smukt gyldne og let karamelliserede.

Kilde:Opskrifterne er fra bogen ”Meyers Køkkenbørn” fra DR’s Multimedie Forlag til 129 kr.

LÆS OGSÅ: Sådan får i madglæden tilbage i familien

LÆS OGSÅ: Skab madglæde hos dit barn

LÆS OGSÅ: BLW: Giv dit barn kontrol over maden