Luseguide: Sådan bliver du fri for lus
Tanken om blodsugende aktivitet i hovedbunden er ikke just lykken, men lus er ingen katastrofe. Læs hvordan hovedlus smitter, og hvordan du slipper af med dem igen.
”Vi har tilfælde af lus”, står der på en seddel på døren ind til institutionen, og du kan allerede mærke, hvordan det begynder at klø i hovedbunden, selvom du sikkert ikke har lus. Og så igen, faktisk har omkring en tredjedel af alle skolebørn lus i løbet af et år, så det er meget godt at være beredt, hvis nu uheldet er ude.
Og inden du bander alt for meget, så er lus faktisk et sundhedstegn, for det er nemlig et positivt tegn på, at dit barn har venner og nære relationer. En enspænder bliver sjældent smittet med lus, lusene smitter nemlig kun via tæt fysisk kontakt. Men lige meget hvordan man vender og drejer det, så er de små blodsugende hovedlus aldrig for alvor velkomne gæster. Heldigvis er de ret nemme at slippe af med igen.
Hvad er lus?
Hovedlusen er den mest udbredte parasit, der lever på mennesker. På verdensplan mener forskere, at over 32 millioner børn på mellem 4 og 14 hvert år bliver inficeret. Mange tror, at lusene bare kommer flyvende eller hoppende fra et barn til et at andet, men lus har ingen vinger, og de er blinde, så de kan ikke udse sig et specifik offer med ekstra lækkert hår.
Selve lusen er mellem 2-4 mm, den er flad og har en aflang krop, seks ben og et lille hoved med to følehorn. En nyudklækket lus, der lige er kommet ud af ægget, kaldes en nymfe, og den er under 1 mm lang. Både lus, nymfer og luseæg lever tæt ved hovedbunden, da de har det bedst ved 30 grader og høj luftfugtighed. Som regel er lysene lyse og bliver herefter mørkerøde eller nærmest sorte, når de indtager blod.
Hvem får lus?
I gamle dage mente man, at lus mest sprang på fattige folk med dårlig hygiejne, men lus er ret ligeglade med din årsindtægt. Lus vil bare gerne have os, så længe vi har hud og hår. Dog har lus en klar præference for pige med langt hår. 75 procent af dem, der har haft lus i Danmark det sidste år, er piger eller kvinder oplyser Videnskab.dk.
LÆS OGSÅ: Så er det lusetid
Et kort og usselt luseliv
Der er tre stadier i lusens livscyklus: æg, nymfe og voksen lus. Hunlusene klæber luseæg fast på håret ved hovedbunden med et stof, som minder om lim. Omkring 7-11 dage senere kommer de nyudklækkede nymfer ud af æggene og begynder at suge blod fra hovedbunden. Omkring seks dage senere bliver nymferne til lus, og de nye hunlus begynder at lægge æg. En enkelt voksen lus kan efter parring nå at lægge mellem 30 og 300 æg. Lus har en levetid på ca. tre uger.
Hvornår smitter lus?
Lus hopper eller springer ikke fra hår til hår, de skifter udelukkende vært ved tæt hoved-til-hoved-kontakt med en person, der har lus. Det kan ske, når man leger, krammer, omfavner og er fysisk tæt på hinanden. Luseæg i håret betyder ikke, at du har lus. Æggene minder om skæl, men du kan kende luseæggene ved, at de sidder godt fast og ikke kan drysse af hårstrået. Det er en god ide at kæmme dit barn en gang om ugen, og hvis ikke du med en lusekam kan finde levende lus, så er der faktisk ingen grund til at foretage dig yderligere, da æggene formegentlig er døde.Kun hvis du finder levende lus, bør du ty til behandling med lusemiddel. Tjek gerne alle personer i husstanden, men vær ikke nervøs for, at husstandens kæledyr er inficeret, for lus lever kun i menneskehår. Der er heller ingen grund til at afspritte hele huset, for uden en vært vil lusene være døde inden for to døgn. Til gengæld er det en gode ide at vaske eller fryse kamme, børster, huer eller anden hovedbeklædning samt sengetøj.
Må lus komme med i institution?
Selvom tanken om blodsugere i hovedbunden ikke er rar, så hører lus til under kategorien: en mindre pestilens. Du og dine børn kan opleve, at det klør i hovedbunden, men der er ingen grund til, at i skal isolere jer fra omverdenen, indtil behandlingen med garanti har virket. De officielle anbefalinger lyder, at man ikke hiver et barn ud af skole, fordi det har lus. Man skal dog begynde lusebehandling hurtigst muligt.
LÆS OGSÅ: Hårtab: Har du også fået barselsgarn?
LÆS OGSÅ: Hvornår får baby sine første mælketænder?
LÆS OGSÅ: Gode råd: Sådan børster du dit barns filtrede hår uden tårer