Lus

Så er det lusetid: Sådan kommer du lusene til livs

Luseangreb er enhver families skræk. Det klør og kan være en plage at komme af med. Hvis lusene først får fat, går aftenerne med at kæmme hår i stedet for at lege. Men lus kommer faktisk af at lege – tæt hoved til hoved. Og dét er svært at forhindre de små i.

Faktaboks

  • Lus er mest almindelige på børn mellem tre og 11 år, men alle med hår længere end en halv centimeter kan få lus.

  • Voksne lus er som svovlet på en tændstik i størrelsen, og farven er fra gennemsigtig grålig til rød, alt efter om de har suget blod. Hunlus, der lægger æggene, har et todelt bagparti.

  • Æggene er mørke og sidder fast på håret nær hovedbunden. De kan være helt op til 11 dage om at udklække, og derfor skal alle behandlinger fortsætte i cirka to uger for at sikre, at alle lus er væk.

  • Kun voksne lus på en uge kan hoppe fra hoved til hoved og dermed smitte andre.Kilde: www.hovedlus.dk

Krible-krable, krible-krable. Kan du allerede mærke det klø? Sådan har de fleste af os det, så snart bare snakken falder på lus. Men faktisk er det sådan, at i det øjeblik, din lille pode begynder at pille sig i håret på mistænkelig facon, kan der sagtens have levet lus der et par uger allerede.

Derfor er det godt at komme ind i vanen med at tjekke dit barn for lus efter aftenbadet.

“Det er ligesom med myggestik – nogle reagerer med det samme og klør sig, og for andre går der længere tid, før de mærker det,” siger miljøbiolog Alice Olsen og fortæller, at det for alvor går løs med lus, når børn kommer i børnehavealderen.

“Der er sjældent lus i babyers hår. Ofte er der jo ikke så meget hår, og så er det let at se i. Lus smitter stort set kun fra et menneskehoved til et andet, og alle andre smitteveje er ubetydelige,” forklarer Alice Olsen.

Der, hvor mange er samlet, henter man sig hyppigst lus. Det er oftest pigerne, de bider på, fordi de har længere hår. Og måske fordi de nusser mere.

Kam eller kemi?

I samlet kamp

Kirsten Lindholm kender selv til at blive grebet af lusepanik men maner til besindighed.

“Du skal kun behandle, hvis det er lus. Hvis datteren på fem kommer hjem med lus, skal resten af familien selvfølgelig tjekkes men ikke behandles. Undgå det så vidt muligt for at forebygge resistens,” siger farmaceuten.

Både farmaceut Kirsten Lindholm og biolog Alice Olsen er enige om, at kæmning hører med uanset hvad. Forældre med lusefyldte småbørn skal regne med at kæmme håret hver anden aften i 14 dage, og hvis man køber en særlig lusekam, kan man nøjes med at gøre det hver fjerde døgn. Hvis du finder en hunlus i denne periode, er der sikkert lagt nye æg, og du kan begynde forfra med to ugers kæmning.

Ud over det anbefaler Kirsten Lindholm vask af alt fra sengetøj til huer og tørklæder ved 60 grader plus en sidste vigtig huskeregel i kampen mod lusene:

“Hvis dit barn har lus, skal du sige det i barnets institution eller dagpleje, så alle børn med lus kan blive behandlet samtidig. Ellers er det en stakket frist at behandle.”

Det daglige tjek

At lede efter lus kan være som at finde en nål i en høstak.

Brug derfor en tættekam og en lup til at undersøge de små efter badet. En gang om ugen skulle være nok.

Tættekam

Den gode gammeldags

Lusebehandlinger fra apoteket

På apoteket kan du få forskellige produkter til lusebekæmpelse. Ingen af dem må bruges på børn under to år eller gravide og vælg altid det mildeste til de små. 

LÆS OGSÅ: Lus: Glemmer du (også) at tjekke dit barns hår?

LÆS OGSÅ: Blog om børnesygdomme: Nu kommer krybene