Vaccine mod smitsom meningitis

Skal vi vaccinere vores børn mod meningitis?

Tre unge er det sidste års tid døde af smitsom meningitis, og selvom få børn i dag smittes, kan man som forælder godt være nervøs for, om ens eget barn pludselig bliver ramt af den lumske sygdom. Eksperterne giver deres råd til, om man som forældre bør vaccinere mod den frygtede meningitis-sygdom.

Faktaboks

Vaccinen for smitsom meningitis er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet:  

I børnevaccinationsprogrammet findes der en vaccine for meningitis foresaget af Hib-bakterien og en vaccine mod pneumokoksugdom (IPS), som både er blodforgiftning og meningitis.

Dog er der endnu ikke en vaccine, som beskytter mod meningokokker, der i daglig tale kaldes ‘smitsom meningitis’. 

Der findes hele fem typer af meningokokker, og hvis barnet skal vaccineres mod disse, skal forældrene selv søge om samt betale dem.

Kilde: Carsten Shade Larsen

For ikke længe siden kunne man høre den forfærdelige historie om, hvordan Trine Baadsgaard-Lund sidste år mistede sin dengang kun 16-årige søn Mathias Baadsgaard-Lund til den frygtede meningokoksygdom, der i daglig tale kaldes smitsom meningitis.

Som forælder ville hun ønske, at hun havde vidst, at der rent faktisk eksisterer en vaccine mod sygdommen – en type vaccine som endu ikke indgår i børnevaccinationsprogrammet. Det skriver hun i et Facebook-opslag.

Carsten Shade Larsen, som er overlæge og klinisk lektor på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitet, kan godt forstå, hvis sygdommen gør forældre urolige, fordi den kan udvikle sig meget hurtigt, hvis man bliver smittet.

– Det, der er så farligt, er, at symptomerne i starten er meget uspecifikke, hvor det er svært at sige om det er meningokoksygdom (red. smitsom meningitis), influenza eller noget andet. Det, der er bekymrende, er, at det er en infektion, hvor man kan dø inden for 24 timer, hvis ikke der bliver grebet ind, siger han.

Men er der egentlig grund til frygt, og er det en god ide at få sit barn vaccineret?

Ifølge Palle Valentiner-Branth, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut, skal man som forælder slet ikke være så urolig, da der er meget få tilfælde af smittede om året.  

LÆS OGSÅ: Nybyggerne: Vi bygger et barndomshjem til Lily

– Jeg mener ikke, at det er nødvendigt at vaccinere sit barn mod meningitis, som det ser ud i Danmark i dag. Det er jo en forfærdelig sygdom – men den er så sjælden, siger han.

Han understreger, at udbredelsen af meningitis for 10-20 år siden var omkring fem gange højere end i dag – så risikoen for at få sygdommen er faldende. Det er også en af grundene til, at man har valgt, at vaccinen ikke er en del af det danske børnevaccinationsprogram.

Besværligt at vaccinere mod meningitis

Heller ikke Carsten Shade Larsen mener, at det er nødvendigt at få sit barn vaccineret – han forstår dog godt, hvis forældrene alligevel gør det, for at være på den sikre side. Det står nemlig forældrene frit for selv at købe vaccinerne.

Men vælger man som forælder selv at gå ud og investere i en vaccination – er der nogle ting, man først skal vide.

For at være helt beskyttet mod sygdommen, skal man nemlig have tre forskellige vacciner, hvilket kan gå hen og blive meget dyrt. Og vaccinerne skal gentages efter fem år.  

For at være helt beskyttet mod sygdommen, skal man nemlig have tre forskellige vacciner, hvilket kan gå hen og blive meget dyrt. Og vaccinerne skal gentages efter fem år.  

Hvis man ikke føler, at man har et rådighedsbeløb til at anskaffe sig alle vaccinerne, kan man ifølge de to eksperter med fordel købe den vaccine, der beskytter mod type B, da det er den mest udbredte af alle meningokokker i Danmark.  

Ifølge Carsten Shade Larsen er type B vaccinen dog lidt sværere at få fat i end de andre vacciner – men det kan godt lade sig gøre at anskaffe den.

LÆS OGSÅ: 10 trin: Sådan tager du dit barn med til lægen

Faktaboks

Fakta om meningokokvaccinen:

Der findes 5 forskellige typer af meningokokker, hvor dit barn stadig er udsat for smitte selvom det har modtaget alle børnevacciner, nemlig: C, A, W135, Y og B.

Der findes 3 typer vacciner inddelt efter de typer af meningokokker, som vaccinerne beskytter imod. Én der kun beskytter mod type C, én mod type A, W135, C og Y og én mod type B.

Vaccinen beskytter kun mod den type meningokokker, der er vaccineret mod.

Der går nogle uger fra vaccinen er givet, til den begynder at virke. Derfor skal man i starten være ekstra opmærksom på symptomer, hvis der er risiko for, at man er smittet.

Vaccinen giver helt almindelige bivirkninger som rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet, hovedpine, utilpashed og feber.

Vaccinen holder i 5 år og koster fra omkring 450-1000 kr. stykket (per type). Dvs. at prisen kan komme op på ca. 3000 kr., hvis man vil sikre sig beskyttelse mod alle typer af meningokokker.

Kilder: www.ssi.dk/Carsten Shade Larsen

– Skal man beskyttes mod meningokokker type B, kræver det, at man skal søge om udleveringstilladelse. Det er ikke bare én, man kan få. Derudover skal man have to doser af den med to måneders mellemrum. Man kan sagtens søge om tilladelse – det er bare mere besværligt, for man skal først udfylde et ansøgningsskema, siger han.

Dog kan man så ikke sikre, at barnet ikke bliver syg af en af de andre typer.

Vaccinér børn i særlig risikogruppe 

Hvis man som forælder er i tvivl om, hvornår det kan være en god ide at vaccinere sit barn mod meningitis, kan man ifølge de to eksperter tage sig nogle forholdsregler ift. hvilket barn, man har med at gøre. Der er fx nogle børn, der vil have en større risiko for at blive smittet af meningitis end andre.  

– Der er nogle kendte risikogrupper. Personer der mangler milten eller har nogle defekter i immunsystemet, har fx større risiko for at blive syg af meningitis, siger Peter Valentiner-Branth.

Derudover forklarer Carsten Shade Larsen, at det typisk er børn i teenagealderen, der har størst risiko for at blive smittet af meningitis, fordi man i den alder begynder at kysse hinanden og generelt har mere nærkontakt end tidligere.  

– Der er nogle bestemte situationer, hvor der er øget risiko for at blive smittet. Hvis man bringer mange sammen under samme tag fx på efterskolen, hvor der er tæt kontakt. Man kan derfor specielt overveje at få sit barn vaccineret, hvis man sender det på efterskole, siger Carsten Shade Larsen.

Hans vurdering er derfor, at hvis man vælger at vaccinere sit barn mod meningitis, er den bedste periode, når barnet er omkring 15 år gammel, fordi det typisk er her og opefter, at man ser tilfældene. Vaccinen vil på den måde virke til barnet er 20 år gammel.  

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har feber

Ny vaccine på vej

Faktaboks

Symptomer på meningitis:

  • Meningokokmeningitis kan udvikle sig i løbet af få timer. Der vil typisk være kraftig hovedpine, kvalme og opkastninger samt høj feber (39 – 40 °C).

  • Ofte er der ét eller flere af følgende faresignaler: Nakkestivhed, dvs. det er vanskeligt og kan være smertefuldt at bøje fremover i nakken, påvirket alméntilstand og sløret bevidsthedsniveau.

  • Hvis der er meningokokker i blodet, kan der opstå småblødninger i huden på størrelse med et knappenålshoved, blødninger i indre organer (fx. binyrerne) og ledbetændelse.

Kilde: www.ssi.dk

Lyt til din mavefornemmelse

Indtil da er budskabet fra Palle Valentiner-Branth dog, at man som forældre skal lytte til sin egen mavefornemmelse i spørgsmålet om, hvorvidt man skal vaccinere sit barn eller ej. Også når det kommer til, om man er i tvivl om, at ens eget barn allerede er blevet smittet.  

– Hvis man er i tvivl om, om ens barn er alvorligt syg, skal man kontakte en læge, og hvis man har fået et råd, men stadig føler at ens barn får det værre eller i det hele taget er utryg – er det legitimt at ringe igen og bede om at blive set af en læge. Som forælder kender man typisk sit barn bedst, afslutter Palle Valentiner-Branth.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

LÆS OGSÅ: Vi sender syge børn i vuggestue og børnehave

LÆS OGSÅ: Meningitis