"Børn vil ikke ses gennem en kameralinse"
Har du travlt med at tage billeder og tweete eller blogge om dit barn? Så går du måske glip af unikke øjeblikke.
Har du nogensinde taget et billede om, fordi juniors posering ikke var lige i øjet? Så er du ikke alene.
Børnepsykolog Margrethe Bruun-Hansen har været på besøg i en børnehave, hvor en lille fødselar måtte puste de samme lys i lagkagen ud igen og igen, indtil det rigtige billede kom i kassen. Om det var til privatalbummet, Instagram eller en blog, melder historien intet om. Men det fik den garvede børnepsykolog til at tænke.
– Jeg ved, hvor vigtigt det er at få et dejligt billede af sit barn, medgiver Margrethe Bruun-Hansen, da Vores Børn taler med hende.
– Men det magiske øjeblik drukner i, at vi må tage billedet om, fordi det ikke blev lige så sødt eller idyllisk, som vi havde planlagt. Det skal være perfekt, fordi det skal deles med resten af verden.
Måske føler du, at du er rigeligt til stede. Især når du tager billeder af dit barn og dermed ser på ham hele tiden. Men børn vil ikke ses gennem en kameralinse. De vil lyttes til, ses af mor og far og er ligeglade med det perfekte billede.
– Det perfekte billede genkalder ikke stemningen, følelserne eller det nærvær, der var mellem jer. Dit barn vil snarere huske irritationen over, at billedet skulle tages om igen og igen, og hvor kedeligt det var, siger Margrethe Bruun-Hansen.
Har du spurgt dit barn?
Hvem ejer vores børn? Det korte svar er: Det gør de selv. Men vi deler alligevel de mest intime detaljer om dem. Har du spurgt dit barn om lov? Eller tænkt over, om det nuttede billede af Marie med mad i hele hovedet vil blive googlet, hvis hun en dag bliver finansminister eller direktør i en stor virksomhed?
– Vi ser børn, der bliver mobbet i skolen med de her uskyldige billeder. Det er heller ikke så sjovt, hvis kammeraterne kan læse om dit barns hysteriske anfald, pinlige udtalelser eller motoriske problemer, siger Margrethe Bruun-Hansen.
– Det kan være svært for børn at danne en personlighed, når de allerede ‘lever’ et liv på nettet som ‘lille, generte Karla’ eller ‘madøret Mikkel’. Den slags har det med at blive hængende og kan hæmme dit barns muligheder for selv at finde ud af, hvem han er.
Vi deler jo kun vores dejlige unger, fordi vi elsker dem og vil vise hele verden, hvor fantastiske de er. Men mulighederne på sociale medier og de populære mor-blogs er uendelige, og derfor skal vi finde balancen.
– Vi skal finde ud af, hvordan vi som familie vil bruge de sociale medier – og hvor meget. Det er vigtigt, at du overvejer, hvad du vil dele, og hvad dit barn vil sige til det, når han bliver ældre og forstår mere, siger Margrethe Bruun-Hansen.