Nanna Liljekvist: "Det er så slemt, at jeg i øjeblikke har tænkt, om det er graviditeten værd"

Nanna Liljekvist er gravid, men hendes glæde er overskygget af en voldsom og invaliderende kvalme, der gør, at hun ikke længere kan have en fungerende hverdag med sin mand og deres to børn.

Nanna Liljekvist når kun lige at sige hej i telefonen, før hun smækker røret på igen. 

Graviditetskvalmen har endnu engang overmandet hende, og hun bliver nødt til at haste ud til toilettet, før hun kan vende tilbage til mobilen og ringe op igen.

"Det må du altså virkelig undskylde. Det her er bare mit liv for tiden," siger hun, og trætheden kan tydeligt høres i hendes stemme.

Lige siden uge fire i sin graviditet har Nanna Liljekvist levet med en invaliderende kvalme, der kun gradvist er blevet værre uge for uge. Lige nu er hun i uge ni, og kvalmen er efterhånden så intens døgnet rundt, at hun ikke længere kan få sin hverdag til at fungere.

"Jeg synes virkelig, det er hårdt, for den fjerner al min livskvalitet for tiden. Jeg kan ingenting og jeg kan ikke få mad ned, hvilket næsten føles som tortur. Det er så slemt, at jeg i nogle øjeblikke har tænkt, om det er graviditeten værd for at være ærlig. Selvfølgelig er jeg virkelig taknemmelig og lykkelig for at være gravid igen, fordi det er noget, vi har ønsket os at blive, men når det er så hårdt, som det er lige nu, så overskygger kvalmen meget af glæden. Jeg føler mig helt desperat."

Utilstrækkelig som familiemor

Nanna Liljekvist er allerede mor til drengene Charlie og Viggo, så hun har været gravid to gange før, hvor kvalmen også var til stede. Alligevel er den værre nu end noget, hun har oplevet før.

Derfor rakte hun ud til sine knap 70.000 følgere på Instagram for at få råd til at håndtere sit ubehag, kun få dage efter, hun havde offentliggjort sin graviditet. Og kommentarerne er væltet ind.

"Det er virkelig dejligt at høre, at jeg ikke er alene om at have de følelser, jeg har. Og det er skønt, at mit kommentarspor kan være et sted, hvor kvinder kan dele deres erfaringer med hinanden, så vi kan komme bedst muligt igennem det. Man har jo en følelse af at være utilstrækkelig, når man er lagt ned med kvalme."

En af de ting, som Nanna Liljekvist synes er hårdest, er, at hun ikke kan tage del i familielivet derhjemme, som hun plejer. Hun henter og bringer stadig sine sønner hver dag, men derudover er det hendes mand, der klarer de praktiske opgaver. Han handler ind, laver mad og leger med drengene om aftenen. Han rydder op og vasker tøj.

"Det er min mand, der tager hele slæbet for tiden. Det giver mig enormt dårlig samvittighed, og det tærer jo også på parforholdet, at han skal overtage alle mine opgaver derhjemme, udover dem, han har i forvejen. Det hele ligger på hans skuldre lige nu, og jeg forsøger virkelig at vise, hvor taknemmelig jeg er for ham.”

Den dårlige samvittighed opstår også i hendes moderskab.

”Børnene kan heller ikke helt forstå, hvorfor jeg ikke længere kan spille fodbold med dem, og hvorfor jeg ikke sidder med til bords om aftenen. De ting gør også, at drengene søger deres far mere end mig, fordi de ved, at han har kræfterne til at lege med dem. Det gør lidt ondt, men det er jo også naturligt, når jeg ikke er, som jeg plejer at være."