Den er lille, blød og kurvet, og du skal passe godt på den. En babyryg har brug for god plads og forskellige typer bevægelse. Det er derfor en god ide at skrue ned for brugen af ‘baby-containere’, hvor barnet er låst fast i bestemte stillinger, og i stedet lade din baby bruge mere tid i din favn eller liggende på sin mave, lyder rådet fra eksperterne.
Når barnet er på din arm eller ligger på maven på et legetæppe, er der plads til at han kan skifte stilling, løfte hovedet og bevæge sig. Den slags er supersundt for ryggens muskler, fortæller Hannah Harboe, der er børnefysioterapeut.
– Et barn, der ligger på et fladt underlag, for eksempel et legetæppe, har lettere ved at sparke med benene og gribe ud efter noget med armene, end et barn, der ligger omkranset i en sækkestol. Og en baby, der sidder på forældrenes arm eller i en bæresele eller slynge, får en varieret påvirkning af tryk mod kroppen, fordi forældrene hele tiden går lidt rundt, læner sig tilbage og retter sig forover. Men det allerbedste for ryggen er, når barnet ligger på maven på gulvet og aktivt kan bevæge sig.
Når din baby er nyfødt, har ryggen form som en C-kurve. I løbet af de første leveår, og særligt når barnet skal lære at gå, bliver C-kurven afløst af den S-formede rygkurve, der også ses hos voksne. S-kurven har et indbygget svaj i lænden, som er en forudsætning for, at barnet kan stå oprejst.
– Når barnet ligger på maven og løfter hovedet, kommer der et svaj i lænden. Det er en vigtig for-træning til at komme op at sidde og stå og senere gå. Hvis barnet altid ligger på ryggen, vil det i højere grad bruge mavemusklerne for at komme op og orientere sig, og derved fastholdes C-krumningen i længere tid, lyder det fra Hannah Harboe.
Først når babyen er syv-otte måneder, er ryggen stabil nok til, at han kan sidde rank op. Ifølge Anne Brodersen, der er bevægelses- og motorikkonsulent, bør du ikke stable din baby op i siddende stilling, men i stedet vente til dit barn selv kan bringe sig fra maven om i kravlestilling og derfra op at sidde. Når barnet kan det, er ryggen nemlig stærk nok.
– Mange forældre ønsker at få deres barn op at sidde så tidligt som muligt, og de stabler derfor barnet op med puder. Men det er usundt for ryggen, og i værste fald kommer barnet til at sidde og hænge i leddene. Det optimale er, hvis man venter, til barnet selv sætter sig op. Først da er ryggen helt klar. Hvis man vælger at anbringe barnet i en siddende stilling inden da, bør det kun være i meget korte perioder af gangen, som for eksempel de ti minutter, et måltid varer, siger Anne Brodersen.
– En generel huskeregel er, at det er bedre at lægge den voksne ned på gulvet end at sætte barnet op. Man kan naturligvis ikke undgå at bruge for eksempel en autostol til sit barn. Men tænk på, at det er hjælpemidler for forældrene og ikke optimale steder at opholde sig for et lille barn. Hjælpemidlerne skal bruges med omtanke. En skråstol kan for eksempel være en o.k. løsning i køkkenet et kvarter, mens man laver maden færdig. Men det skal ikke være barnets
Faktaboks
EKSPERTERNE
Hannah Harboe, fysioterapeut med speciale i børn og motorik, boernefyssen.dk,
Anne Brodersen, forfatter samt bevægelses-og motorikkonsulent, motorikognatur.dk.
Faktaboks
STØTTET AF PUDER
Det kan være fristende at stable sit næsten-siddende barn op med puder på gulvet. Men det er bedre, at mor og far lægger sig ned på gulvet. Dit barn er først klar til at sidde, når det kan bringe sig selv i den siddende stilling. Indtil da bør du lægge ham ned på maven.
Frem til otte-nimånedersalderen er det bedst for dit barn at være i en barnevogn, hvor der er god plads til både at ligge ned og bevæge sig. Når dit barn har lært at sidde selv, kan du begynde at tage klapvognen i brug. Vælg en model, der kan lægges helt ned, så dit barn stadig kan sove godt, når I er på tur. Når barnet er vågen, kan han sidde en times tid i klapvognen. Bagefter skal barnet enten ned at kravle eller gå eller op på en voksen arm. Så længe dit barn er under et år, bør du så vidt muligt vælge barnevognen til længere ture, fordi der her er bedre plads til, at dit barn kan variere sine stillinger.
Når dit barn får cykelhjelm på, kommer der ekstra vægt på barnets hoved og nakke, og det forplanter sig ned gennem rygsøjlen. Derfor skal dit barn kunne sidde stabilt – og typisk være ti måneder gammel, før han er klar til et cykelsæde. Vælg en stol, der kan tippes tilbage, og som støtter hele vejen rundt. Til et yngre barn er en lift eller autostol i bunden af en ladcykel bedre.
gallery7billeder
Slynge eller vikle
Der findes mange forskellige typer slynger og vikler. Fælles for dem er, at de kan bindes tæt og fast, så barnet bøjer i hofterne og ryggen bliver aflastet. Slyngen og viklen giver god støtte til det lille barns hoved, og de må derfor bruges, allerede fra barnet er nyfødt og lige så længe ad gangen, forælder og barn har lyst. Ligesom bæreselen giver en slynge og vikle mulighed for varierede bevægelser og kropskontakt. Men husk, at dit barn også har godt af at ligge på maven og øve sig i at løfte sit hoved og tumle rundt.
Højstolen kan tages i brug, når barnet sidder stabilt ved egen kraft, typisk ved syv-ottemånedersalderen. Indtil da er det bedre med en skråstol ved bordet. Vælg gerne en højstol, hvor der er støtte til barnets fødder, da det aflaster presset på ryggen og giver barnet bedre forudsætninger for at kunne bevæge sig. Så snart barnet er færdig med at spise, skal han ud af stolen igen. Højstolen er til mad – ikke leg.
gallery7billeder
Autostolen
Autostolen er nødvendig, fordi den sørger for sikker transport til dit barn. Men eksperterne fraråder, at du klikker autostolen ud og tager den med rundt. Stolen er nemlig for stiv og fast til, at barnet kan skifte stilling i den. Tag dit barn ud af stolen, så snart I parkerer bilen. I stedet for at sætte autostolen i bunden af indkøbsvognen, når du er ude at handle, kan du enten bære dit barn i en slynge eller medbringe en lift, som junior kan ligge fladt ned i.
Både fysioterapeuten og motorikkonsulenten vender tommelfingeren nedad til sækkestole og andre babystole, hvor det lille barn allerede fra tre-firemånedersalderen sættes fast og oprejst, som for eksempel Bumbostolen og Babysnug. De risikerer at belaste barns ryg og er i bedste fald unødvendige. Børn skal ikke sættes op, de skal sætte sig op. Dog kan sækkestolen være glimrende til at mosle rundt med fra kravlealderen, ligesom børn fra toårsalderen kan bruge den, når de ser tv.
gallery7billeder
Klassisk bæresele
Bæreselens fordel er, at barnet får kropskontakt med mor eller far, og den er nem at bruge. Men barnet kommer let til at falde sammen i ryggen og hænge i skridtet, og støtten omkring hoved og nakke er ikke stabil nok til længere tids bæring. Bæreselen kan bruges i kortere intervaller fra fire-fem-måneders-alderen, og barnet skal helst sidde med ansigtet ind mod den voksne. Der findes også bæreseler, som støtter under numsen fra knæhase til knæhase, og derfor kan bruges tidligere.