Pas til børn

Pas til børn: 13 ting du skal vide om børnepas

Ferien banker på, men hvordan er det nu med pas til børn? Hvor længe er det gyldigt, hvad koster det, og hvad gør man, hvis man har glemt at forny passet til sit barn? Her får du alt, du skal vide om børnepas.

Bedst som planlægningen af familieferien tager form, slår det dig: Gisp! Hvad med pas til ungerne?! Er der ikke noget om, at pas til børn ikke har så lang løbetid? Hvordan er det nu, man får bestilt nyt pas til børn, skal man møde fysisk op i Borgerservice for at pas til poden, og hvad gør jeg, hvis jeg er for sent på den til at nå at få et pas til mit barn?

Bare rolig. Vi har samlet alle svar på dine spørgsmål her.

13 ting du skal vide om pas til børn

1. Hvordan ansøger jeg om pas til børn eller baby?

Lovgivningen om pas siger, at alle børn skal have eget pas, uanset hvor gamle de er. Det får du ved at gå ind på Borger.dk og ansøge om pas til barnet, hvorefter du skal bestille en tid hos den afdeling, du ønsker at benytte. Det er nemlig Borgerservice, der udsteder pas i Danmark. Reglerne siger også, at barnet skal møde personligt op i Borgerservice for at kunne få udstedt pas. Er barnet under 18 år, skal der en forælder med, og ansøgningen om pas til barnet kræver, at alle med forældremyndighed har givet samtykke på forhånd. Det er dét, der kaldes samtykkeerklæring til børns pas.

2. Kan børn indskrives i forældres pas?

Sådan var det engang, men nej - børn kan ikke indskrives i forældres pas længere. I dag skal alle børn have eget pas. Selv små babyer skal have eget pas for at kunne rejse.

3. Nyt pas til børn – hvad skal jeg have med?

Er det dit barns første pas, skal du medbringe dåbsattest eller navneattest, når I skal på Borgerservice. Drejer det sig om pas til et barn, som endnu ikke er navngivet, skal man have barnets fødselsattest med. Er der tale om et pas, der skal fornys, skal du huske det gamle pas og i alle tilfælde et pasfoto af barnet, som opfylder politiets krav til pasfoto. I mange Borgerservice kan man få taget pasfoto mod betaling.

4. Pasfoto til børn – kan man gøre det selv?

Ja, man kan sagtens tage pasfoto af sit barn derhjemme. Pasfotoet skal blot overholde politiets krav til pasfoto, så man skal lige holde tungen lige i munden og måske give det et par skud.

5. Krav til pasfoto af børn

Reglerne for pasfoto lyder, at motivet skal være vellignende, billedet skal måle 3,5 gange 4,5 cm, og så skal det være egnet til at blive skannet ind – det vil sige både af en høj opløsning og printet på fotopapir. Målet fra den fotograferedes hage til hårtop på fotoet skal mindst være 3 cm og maksimal 3,6 cm. Desuden skal pasfotoet være taget lige forfra med ensartet, jævnt lys både i baggrunden og på barnet, der fotograferes, så der ikke falder skygger. Og så skal baggrundsvæggen være ensfarvet, lys og uden noget på væggene.

6. Ingen forældre på pasfotoet

Hvis du holder barnet imens, skal du være uden for billedet, for på pasfotoet må der kun være den ene person, der skal laves pas til. Barnets øjne skal være åbne, det må ikke have hår ned foran øjnene, og øjnene skal være rettet mod kameraet. Bærer barnet briller, skal øjnene tydeligt kunne ses på billedet, og lyset må ikke reflektere på glasset. Derudover skal barnets mund være lukket, og hvis der bæres religiøs hovedbeklædning, må den ikke skjule pande, øjne, kindben eller hageområde.

7. Skal baby være navngivet før, der kan laves pas?

Måske har I ikke lagt jer fast på navn til baby endnu, før rejselysten melder sig, men bare rolig. Der kan sagtens udstedes pas til unavngivne børn. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er alle lande, der garanterer, at unavngivne børn kan få lov at rejse ind. Det gælder for eksempel Spanien, England og USA. Det er forældrenes ansvar at tjekke, om det land, I skal rejse til, tillader det. Det gør du ved at kontakte landets ambassade eller konsulat i Danmark.

8. Hvor længe gælder pas til børn?

Gyldighedsperioden for et almindeligt pas til børn afhænger af, hvor gammelt barnet er. For børn der er under to år, er et børnepas gyldigt i to år. Er barnet over to år, er passet gyldigt i fem år. Først når barnet er over 18 år, vil passet være gyldigt i ti år ad gangen. Når pas til børn er gyldige i kortere tid end til voksnes, så er det fordi, børn ændrer udseende og vokser utrolig meget, og et pas skal naturligvis ligne og beskrive den person, der ejer det.

9. Hvad koster pas til børn?

Prisen på pas til børn afhænger også af barnets alder. Per 1. februar 2021 gælder det, at prisen for pas til børn i alderen 0-11 år er 150 kroner, og for børn fra 11-17 år koster et børnepas 178 kroner. Grunden til at prisen stiger, når barnet er over 11 år, er, at det er lovpligtigt at have fingeraftryk i passet, fra barnet er 12 år gammelt. Og optagelse af fingeraftryk koster altså et gebyr.

10. Hvor hurtigt kommer det nye pas?

I hvor god tid skal man egentligt være ude for at være sikker på at kunne nå at få lavet et pas til sit barn? Du kan forvente af have barnets pas indenfor tre uger efter, det er bestilt. Begynder koldsveden at indtræffe nu? Is på. Der er andre, særlige muligheder for at lavet pas til børnene i hastetilfælde.

11. Glemt at bestille pas til mit barn – hvad gør jeg?

Er bestilling af pas til barnet smuttet i farten, og er der under tre uger til afrejse, så kan du enten få lavet et midlertidigt pas til børn, som er det, man også kalder et nødpas eller provisorisk pas til børn, eller du kan ansøge om en forlængelse af barnets eksisterende pas.

12. Vi skal bruge passet ASAP: Et styk nødpas eller forlængelse af pas, tak!

Er det under tre måneder siden, at børnepasset er udløbet, kan I få forlænget passet i syv måneder. For at få forlænget dit barns pas skal begge forældre underskrive ansøgningen, og så skal I møde op i Borgerservice. Husk at barnet skal med ved forlængelse af børnepas. Det koster ikke noget at få forlænget barnets pas, men til gengæld er det ikke alle lande, der tillader indrejse med forlænget pas. Det skal I derfor undersøge på forhånd. Er det mere end tre måneder siden, at barnets pas er udløbet, eller har barnet ikke et pas i forvejen, kan I søge om et nødpas, også kaldet et provisorisk pas. Et nødpas koster det samme som et almindeligt pas, men bestiller man et nyt pas i samme ombæring, er det gratis. Et nødpas udstedes hos Borgerservice ved personligt fremmøde af både barn og en forælder, og samtykkeerklæring skal være på plads forinden. Igen skal man være opmærksom på, at man ikke er sikret adgang til alle lande med et provisorisk pas.

13. Hvad gør man ved navneskift?

Har barnet skiftet navn, må barnet stadig godt må rejse på det gamle pas, så længe det er gyldigt. Det vigtige er, at navnet på flybillet og passagerens pas er ens, ellers er billetten ugyldig. Ønsker man alligevel at det skal være det rigtige navn, der står på passet, er proceduren og prisen det samme, som hvis man i øvrigt skal have et nyt pas.

Kilder: Politi.dk, Borger.dk og kk.dk