Sådan tjekker du, om din babys rejseseng er sikker
Skal du vælge en letvægter eller en lidt tungere rejseseng? Få svaret her.
Overnatning hos bedsteforældre, en tur i sommerhus eller middag hos venner bliver lidt nemmere med en handy rejseseng, der nemt trylles om til en rar sovehule for junior. Lad dit behov afgøre dit budget, råder privat sundhedsplejerske Anette Straadt.
"Hvor ofte skal du bruge den, og hvor tit skal den flyttes? Skal den stå permanent hos farmor, er det fjollet at betale ekstra for en letvægter. Skal den ofte med på tur, skal den derimod kun fylde lidt, veje lidt og komme i en smart bæretaske," mener hun.
Generelt råder hun til at vente med køb af rejseseng, til behovet opstår, så du ved, om du har brug for en seng med hjul, myggenet, puslebord, kaleche og andre finesser.
(Børne)sikker seng
Vigtigst er det at undersøge sengens sikkerhed, for du sidder ikke og holder øje med dit sovende barn hele tiden, siger Lone Hansen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.
"En rejseseng kan klappes sammen, og små fingre kan komme i klemme, så du skal være meget opmærksom på, at den er sat korrekt op. Der skal være et beslag med klikfunktion, så sengen ikke risikerer at klappe sammen lige pludselig, eller der skal være en børnesikring på den," siger hun.
Der må heller ikke være åbninger, hvor dit barn kan sidde fast med hoved eller andre kropsdele.
"Mange rejsesenge har stof eller net på siderne, men du skal være opmærksom, hvis der er en åbning med en lynlås, som dit barn kan få fat på og komme til at sidde fast i."
Vigtigt med god madras
Det er også vigtigt, at dit barn ligger godt, siger privatsundhedsplejerske Anette Straadt. Der skal være plads til juniors ben, og du kan få forskellige længder, så du må overveje, hvor længe sengen skal bruges.
"Hvis du vil bruge den i mange år, bør du gå efter en længde på 120-130 centimeter. Men vær også opmærksom på maksimumvægten, da mange rejsesenge kun er stabile op til, at barnet vejer 13 kilo, og så kan den ikke bruges så længe," siger Anette Straadt.
Underlaget er mindst lige så vigtigt for dit barns ryg og søvn, siger privat- sundhedsplejerske Lena Dyhrberg.
"De fleste rejsenge har kun en tynd, plastikbeklædt madras, men den er ikke rart at sove på. Der skal gerne være noget trykaflastende under den lille krop, så du kan lægge en rullemadras og et jerseylagen over plasticmadrassen eller købe en god foldemadras ved siden af, som du kan lægge i."
Ulempen er selvfølgelig, at madrassen fylder ekstra meget på turen, siger Lena Dyhrberg.
Før du køber en rejseseng, bør du gå ned i en babyforretning og teste den, lyder rådet fra eksperterne. For kan du overhovedet finde ud af at slå den op og folde den sammen igen?
LÆS OGSÅ: At putte børn burde være en OL-disciplin
LÆS OGSÅ: 8 ting, du skal vide om dit barns tremmeseng
LÆS OGSÅ: 5 udfordringer ved søvn – sådan gør du