Gravid: Derfor skal du tale med din baby i maven
Det kan virke lidt fjollet at tale eller synge for din gravide mave. Men giv den endelig gas – babyen kan sagtens høre dig og vil også genkende din stemme efter fødslen.
Min ældste søn kom til verden med et vræl. Men al gråd forstummede, da hans far efter fødslen brød ud i Elefantens vuggevise, som vi begge havde sunget for maven under graviditeten. Sangen blev ved med at virke. Da sønnike var to måneder gammel, var Elefantens vuggevise den eneste melodi, der kunne dæmpe klynk og få ham til at blafre med armene på legetæppet.
Jeg var imponeret over effekten, men faktisk er det helt normalt, at babyer genkender sange og lyde efter fødslen. Det fortæller Susanne Freltofte, som er neuropsykolog og ekspert i hjernens udvikling.
"I løbet af fostertilværelsen udvikler barnet sig langsomt fra en amøbe til et primitivt lille menneske. Barnets sanser grundlægges gradvist, og de input, barnet får under graviditeten, lagrer sig som tavs viden i dets hjernesystem. Hvis barnet jævnligt hører de samme lydmønstre under graviditeten, vil det kunne genkende dem efter fødslen, og det vil have en beroligende effekt. Man kan simpelthen måle, at barnets puls og blodtryk falder, hvis forældrene synger den samme vuggevise efter fødslen, som de gjorde under graviditeten", forklarer hun.
Dit barn vil nyde at høre din stemme, uanset hvad du siger. Men det har lettest ved at genkende sange, rim og remser.
"Både fostre og nyfødte babyer opfatter sange, rim og remser meget tydeligere og tidligere, end de opfatter specifikke ord og almindeligt talesprog. Det skyldes, at det er nemmere for barnet at genkende noget, der på en eller anden måde er bundet sammen af en melodi", siger Susanne Freltofte.
Måske synes du, det virker lidt skørt at tale med et ufødt barn, der lige nu bare er en bule på din mave. Men udover at gøre det lettere for barnet at genkende din stemme, kan jeres snak med maven også bidrage til at fremme tilknytningen.
LÆS OGSÅ: Vi tester 15 vandrehistorier om gravide
Knytter bånd
Uanset om det er soundtracket fra en film, jinglen fra en biografreklame eller en klassisk vuggevise, du nynner for dit barn, vil det, at du kommunikerer med det, i sig selv have en god effekt. Hver gang du eller din partner taler og synger for barnet eller masserer din mave, bliver graviditeten gjort mindre abstrakt, og I får et forhold til barnet. Det kan gøre det lettere at knytte bånd efter fødslen, lyder det fra eksperterne.
"Det er godt at bruge lidt energi hver dag på at ae maven, synge for barnet eller tale til det. Det er med til at personificere barnet, hvilket fremmer tilknytningen, og det smitter positivt af på det ufødte barn", siger jordemoder Nina Sepstrup.
"Når mor føler og udtrykker kærlighed til barnet, bliver der frigjort et biokemisk hormon i morens krop, der hedder oxytocin. Det kaldes også kærlighedshormonet, fordi det får os til at føle os afslappede og glade. Hormonet går gennem navlestrengen over til moderkagen og påvirker barnet. Så hvis mor har det rart, har barnet det også rart", forklarer hun.
Susanne Freltofte supplerer:
"Det at tale til barnet, snakke om det og synge for det, er en god måde at forberede sig på, at familien snart bliver udvidet med endnu et medlem. Hvis det føles naturligt for dig, kan du for eksempel fortælle dit barn, at du glæder dig til at se det eller allerede holder meget af det. Selv om barnet ikke forstår indholdet af det, du siger, vil det føle sig godt tilpas, når du udtrykker kærlighed", siger hun.
Men hvor mange stemmer kan et barn egentlig genkende efter fødslen? Primært morens, lyder det fra Nina Sepstrup.
"Selv om barnet godt kan skelne mellem forskellige stemmer, er det morens, det vil kende allerbedst. Alle andre lyde udefra dæmpes endnu mere og høres derfor som mere uldne. Men hvis far jævnligt sidder tæt ved maven og taler direkte til barnet, vil hans stemme også virke velkendt efter fødslen."
LÆS OGSÅ: 10 tossede ting, der sker i kroppen under og efter graviditeten
Mozart eller ej?
Hvis du har lyst, kan du desuden lytte til musik med dit ufødte barn. Og her gælder det om at vælge noget, der gør dig glad og ikke tænke så meget over, hvordan musikgenren påvirker baby. Det fastslår Susanne Freltofte, der samtidig maner teorien om ‘mozarteffekten’ til jorden.
Teorien kom frem i 1993, da en amerikansk forsker offentliggjorde et forsøg, som tydede på, at studerende blev bedre til at løse en intelligenstest, når de lyttede til Mozart. Efterfølgende opstod der en ide om, at Mozarts musik med sin særlige klang også skulle være i stand til at booste spædbørns intelligens, og pludselig væltede det frem med udgivelser med klassisk musik målrettet babyer. Men der er intet forskningsmæssigt bevis for, at sonater og symfonier skulle være bedre at lytte til end andre typer musik, mener Susanne Freltofte.
"Der er ingen grund til at lytte til Mozart under graviditeten, medmindre man i forvejen er vild med den slags musik."
Faktisk skal du bare spille din yndlingsmusik, også hvis det skulle være Rammstein eller andre former for metal.
"Mors velbefindende og sindsstemning vil smitte af på barnet. Så hvis mor bliver glad og rolig af at høre heavy metal, vil disse følelser forplante sig i barnet", mener Susanne Freltofte.
Af samme grund skal du heller ikke bruge energi på at tale direkte til dit ufødte barn, hvis det virker helt forkert. Så vil du nemlig føle dig utilpas og anspændt, og den følelse vil smitte af på barnet. Babyen skal nok lære din stemme at kende alligevel.
Læs mere om graviditet
-
Er jeg gravid? Her er 16 tidlige tegn på graviditet
-
76 facts du ikke kan undvære, mens du er gravid
-
10 sunde råd: Spis din (morgen)kvalme væk
-
10 typiske bekymringer som gravid
-
Fødslens hvem, hvad og hvordan
-
Leder du efter gratis babypakker? Få den samlede oversigt her
-
Her er 8 sjove måder at gætte barnets køn på
-
Motion for gravide - 6 nemme øvelser
-
Motion du må dyrke som gravid
-
8 lidelser gravide ikke taler højt om
-
Gravid? 6 kreative måder at sige det på
-
Så meget må du træne som gravid
-
Gravid? Her er 12 tips til mere og bedre søvn
"For nogle vil det være kunstigt at tale højt til maven, og så er det bedre at lade være. Mors stemme kan høres næsten konstant, og den vil derfor lagre sig i barnet og virke beroligende, uanset om mor under graviditeten taler direkte til barnet eller ej", siger Nina Sepstrup.
"Det er ikke nogen videnskab at være gravid, og det at tale med sit ufødte barn skal ikke være endnu en ting på to-do-listen. Men hvis du i forvejen synes, det er rart at tale med dit barn og synge for det, kan du jo have i baghovedet, at det dels påvirker barnet positivt, og at du ved at gentage den samme vuggevise eller de samme rim og remser får et redskab, der kan bidrage til at berolige barnet efter fødslen."