'Vi har været så tæt på at miste ham'

"Vi har været så tæt på at miste ham"

Logan blev født for tidligt og I fire måneder levede Malou og Nicklas i konstant angst for at miste ham og det familieliv, de havde drømt om.

26. december 2014

Faktaboks

Familien

MOR: Malou Simone Friis Christensen, 24, pædagog

FAR: Nicklas Christensen, 25, pædagogstuderende

BARN: Logan, født 26. december 2014 – 10 uger før termin

Hun ligger i en hospitalsseng på Holbæk Sygehus. Malou Simone Friis Christense er 30 uger og tre dage henne i sin graviditet, og de seneste seks timer har været vild forvirring. Det, hun troede, var et rutinetjek af hendes blodtryk og svangerskabsforgiftning, er blevet til en kaotisk og smertefuld dag.

I halvanden time har sygeplejersker forsøgt at lægge drop i hendes arm, men årerne brister på grund af vand i kroppen. Læger spæner ind og ud af stuen. Malou har fået taget et væld af blodprøver, men hver gang siger lægen, at tallene fra prøverne er skæve. Hverken læger eller sygeplejersker fortæller hende, hvad det vil sige, og da de begynder at lægge drop og giver hende en lungemodnende sprøjte, bliver Malou bange. Hun ved godt, at det betyder, at de overvejer at tage hendes baby ud nu. Hendes mand, Nicklas Christensen, står ved siden af og er slet ikke forberedt, da den klare besked kommer:

– Vi er nødt til at lave kejsersnit nu, lyder lægens besked.

LÆS OGSÅ: Jeg kæmper med angsten for at miste, efter mit barn døde

Svangerskabsforgiftningen blev opdaget få uger tidligere, da Malou var til en vægtskanning af babyen på sygehuset. Svangerskabsforgiftning kan være livstruende for moren og kan betyde, at barnet bliver hæmmet i sin vækst, men det er sjældent, at forgiftningen udvikler sig dramatisk. Som de fleste gravide med tegn på svangerskabsforgiftning, fik Malou derfor at vide, at hun skulle komme til tjek to gange om ugen resten af sin graviditet, og at hun ikke skulle regne med at gå tiden ud.

– Jeg havde forestillet mig, at jeg ville blive sat i gang i uge 37. Jeg var slet ikke forberedt på, at det kunne ende sådan allerede her. Og et kejsersnit i fuld narkose var det værste, jeg kunne forestille mig. Jeg ville virkelig gerne føde selv, og jeg ville gerne være der, når min søn kom til verden, siger Malou.

Men svangerskabsforgiftningen har udviklet sig lynhurtigt. Det eneste der kan standse den, er at få barnet ud. Malou græder, mens læger og sygeplejersker kører hende til operationsstuen.

– Jeg tænkte, at han ikke ville overleve, eller at han ville blive meget syg. Jeg ved, at for tidligt fødte børn risikerer at få slemme hjerneskader, og jeg nåede at tænke, om han kunne få et ordentligt liv. Og hvad nu, hvis jeg slet ikke nåede at se ham i live, fordi jeg skulle i fuld narkose?

Nicklas småløber ved siden af hospitalssengen ned til operationsgangen. Han forsøger at trøste Malou, der stadig græder, men det er svært, for han er også selv bange.

– Jeg tænkte på, om han ville overleve. Om Malou ville overleve. Alt var så forvirrende og stresset, husker han.

1.335 gram

‘Jeg måtte vælge mit ene barn fra, så det andet kunne leve’

I respirator

Malou kan høre udflydende stemmer og kan fornemme, at der sker noget omkring hende. Hun forsøger at åbne øjnene, men hendes syn er sløret, og hendes forsøg på at sige noget, stopper i halsen. Hun kæmper sig vej til bevidstheden, får fat i en sygeplejerske og spørger til sin søn. Hun får at vide, at han ligger i kuvøse og har det godt, og da Nicklas kommer op til hende, viser han hende billeder af ham.

Faktaboks

For tidligt født

I Danmark bliver ca. 4.500 børn hvert år født for tidligt – det vil sige før graviditetens uge 37.

For tidligt fødte børn kan udvikle problemer med sanser, motorik, vejrtrækning og tarme, og de er mere sårbare over for infektioner.

Læs mere om for tidligt fødte børn på Dansk Præmatur Forenings hjemmeside, praematur.dk.

Kilder: Sundhed.dk og praematur.dk.

– Men mit syn var stadig helt sløret, jeg var skæv af morfin og var helt væk. Jeg kunne slet ikke forholde mig til noget, og var ikke sikker på, hvad der var sket. Malou falder i søvn igen og vågner mere frisk morgenen efter. Efter diskussioner med lægen, der ikke synes, at Malou er rask nok til at blive flyttet fra intensivafdelingen, får Nicklas og en sygeplejerske alligevel overtalt ham til, at hun kan komme ned og se Logan.

Men kun en time, får de at vide. Så Malou får læsset en iltflaske på sygehussengen og bliver kørt ned til neonatalafdelingen. Hun kan ikke vente, til hun kan holde sin søn i sine arme. Men sådan bliver det ikke. Logan har haft vejrtrækningsbesvær, så overlægen har måttet lægge ham i respirator, og Rigshospitalets ambulance er på vej for at hente ham.

LÆS OGSÅ: Far var alene med nyfødt: ”Efterfølgende havde jeg rigtig svært ved at give slip

Det er første gang, Malou ser Nicklas græde. Respiratoren ser voldsom ud på den lillebitte dreng, og de kan ikke få lov til at holde ham – i stedet står de ved siden af og ser til, mens sygeplejerskerne gør klar til at flytte ham.

– Det var, som om jeg fik taget mit barn fra mig. Som om det slet ikke var mit barn. Det var forfærdeligt at se ham blive kørt af sted. Det var så forkert, at jeg ikke var med ham, siger Malou.

Hun er for syg til at komme med på Rigshospitalet. Nicklas beslutter sig for at blive hos hende, og Malous lillesøster kører med Logan til Rigshospitalet, hvor Logan bliver behandlet. Først dagen efter bliver Malou også overflyttet.

– Jeg var virkelig bange for, at han ville blive skadet i sin tilknytning. Jeg ved jo, hvor vigtigt det er, at spædbørn mærker kropskontakt og nærhed, og den kunne vi ikke give ham. Så i de dage tænkte jeg rigtig meget på, om hans tilknytning til os kunne tage skade, siger Malou.

Glædestårer – 30. december 2014

“Vi vidste ikke, om vi ville få vores børn med hjem”

Faktaboks

Malou og Nicklas’ bedste råd

Tal om forløbet hundredvis af gange, hvis I har brug for det, og fyld hinandens huller i hukommelsen ud.

Stå fast på, at det er jeres barn, og at I vil være der og være med til så meget som muligt.

Vær åben over for personalet på sygehuset og jeres familie og venner om, hvordan I har det, og hvad I har brug for.

Fortæl hinanden ærligt, hvordan I har det, og respekter hinandens følelser.

Blodige bleer og skyldfølelse

Mor-tabuer: “Jeg valgte ikke at amme min for tidligt født

Kan klare hvad som helst

De har været hjemme i en måneds tid, og Logan sover upåvirket på sofaen mellem sin mor og far, mens de fortæller hans historie. I hans næsebor sidder slanger fra det iltapparat, der hele tiden puster luft i hans lunger, og et måleapparat ved siden af overvåger puls og iltmætning.

Han kan stadig kun være koblet af apparaterne i kort tid ad gangen – når han for eksempel skal skiftes eller bæres fra stuen og op i soveværelset.

Malou og Nicklas ved endnu ikke, hvor længe Logan har brug for ilt, men lægerne tror, at han kan slippe af med apparaterne om tre-fire måneder.

Om han har fået varige mén af den for tidlige fødsel, ved de ikke endnu, men foreløbig ser det ikke sådan ud.

– Vi har fået en stærk lille dreng. Han er hverken sensitiv over for berøring, lyde eller mange mennesker, og sundhedsplejersken siger, at han er virkelig godt med på alle måder. Så vi er meget lettede og optimistiske, siger Malou.

Og selv om det lige nu ser ud til, at de tre kommer til at få det helt almindelige familieliv, de drømte om, er både Malou og Nicklas sikre på, at den hårde start har præget dem og deres forhold.

– Vi værdsætter de små ting, som andre nybagte forældre tager for givet. Bare det at han laver i bleen eller spiser et helt måltid mad, er en sejr for os, smiler Nicklas, og Malou nikker.

– Vi har været så tæt på at miste ham så mange gange allerede, og det har nok gjort mig overbeskyttende. Og så er vi blevet tættere som par. Vi har været gode til at støtte hinanden, tale med hinanden og sætte os ind i, hvordan den anden har det. Og jeg tror, at når vi kom igennem det her, så kan vi klare hvad som helst, siger Malou.

LÆS OGSÅ: For tidligt født: ’Lucas vil nok aldrig blive som andre børn’

LÆS OGSÅ: Mette donerer modermælk: Det er fantastisk at hjælpe andre babyer

LÆS OGSÅ: Efterfødselsreaktion: “Jeg var bange for at gøre mit barn ondt"