Farvede grøntsager

Stribede tomater og sort chili: Her er 8 anderledes grøntsager, du selv kan dyrke

Vi er vant til, at gulerødder er orange, tomater er røde og blomkål er hvide. Men sådan behøver det ikke at være. Mange af de traditionelle grøntsager, som vi dagligt bruger i madlavningen fås nemlig i helt unikke farver og sjove mønstre, der smager fantastisk og pynter på tallerkenen. Få tip til hvordan du selv dyrker smukke og farvestrålende grøntsager.

De fleste af os forbinder grøntsager med farven grøn. Men en lang række traditionelle grøntsager, bær og frugter er blevet forædlet, så de nu fås i spændende og anderledes farver, der er nøjagtigt lige så sunde og nemme at dyrke som de mere traditionelle udgaver. Dybt røde, skinnende gule, lysende orange eller snehvide frugter og grøntsager lyser op i køkkenhaven, hvor de giver et fantastisk farvespil i bedene - og så pynter de på tallerkenen og giver salaten et ekstra pift.

Lilla grønkål (purpurkål)

1. Lilla grønkål (purpurkål)

Grønkål har fået sit navn efter den flotte, dybe grønne farve. Men du kan også få grønkål, der paradoksalt nok er en lilla udgave af den velkendte grønne kål. Sorterne Scarlet og Redbor minder i smagen om den almindelige grønkål. Den dyb lilla eller purpurfarvede kål er utrolig smuk og pynter i salatskålen eller som grønkålschips eller tilbehør til kødretter.

Dyrkning: De fleste kåltyper sås indendørs i marts-april og udplantes i april-maj. Dog findes der efterhånden kål til alle sæsoner, og du vil derfor også finde kåltyper, som skal sås på andre tidspunkter af året.

Stribede tomater og Black Cherry

2. Stribede tomater

De fleste forbinder nok tomater med farven rød, men efterhånden fås tomater i mange forskellige farver fra den traditionelle dybrøde til lilla og sorte. Mange sorter er desuden også meget dekorative med stribet mønster. Det gælder bl.a. sorten Green Zebra (eller Stribed Emerald Green), der er flot at se på med sine gule og grønne striber. Smagen er sød og syrlig uden at være sur. Prøv også de rødstribede Black Zebra eller små lillasorte Black Cherry eller brunrødsorte Black Plum.

Dyrkning: Frøene sås inde i marts-maj og udplantes i drivhus eller på friland fra maj. Du kan høste tomaterne, når det er let blød at trykke på.

Farverige gulerødder

3. Farverige gulerødder

Er der noget lækrere end at gå ud og trække en frisk gulerod op af jorden, og særligt i børnenes have vil anderledes farvede gulerødder vække begejstring. Foruden de velkendte orange, kan du også dyrke gulerødder i fantastiske farver, der spænder fra hvid og lys gul til dybrød (Atomic red) og lilla nuancer. Visse sorter har endda flere farver eller fremstår stribede, når du skærer dem igennem. Det gælder fx sorten ”Purple Sun” med lilla skind og hvide striber inden i eller ”Cosmic purple”, der har en flot lilla farve på ydersiden og orange på indersiden.

Dyrkning: Frøene sås direkte på voksestedet fra midten af april-juli. Gulerødderne udtyndes senere på sæsonen til en afstand på 3-4 cm, så de har plads nok til at vokse.

Bolche rødbeder (Chioggia beet)

4. Bolche rødbeder (Chioggia beet)

Mens gulerødderne er blevet violette i stedet for gule, så er rødbederne blevet gule i stedet for violette. Sortes´Burpees Golden giver smukke orangerøde, runde røgbeder, der inden i er smukt gule. Og sorten Chioggia, som oprindeligt stammer fra Italien har flotte rød/hvide striber, der leder tankerne hen på lækre bolsjer, og de har også en sødere smag end almindelige rødbeder. De bolchestribede rødbeder kan anvendes på et utal af måder. Brug dem til syltede rødbeder, rå i salat eller ovnbagte sammen med andre rodfrugter.

Dyrkning: Frøene forspires indendørs i ca. 4 uger og plantes ud i rækker, når nattefrosten er ovre. Udtyndes til ca. 8-10 cm mellem planterne.

Flerfarvede majs

5. Flerfarvede majs

Majs behøver ikke kun at være gule. Faktisk findes der mange forskellige typer farvede majs. De findes både ensfarvede, fx de blå og røde majs, som bruges meget i det sydamerikanske køkken, mens enkelte sorter også er multifarvede. Det gælder fx Inka Rainbow, der har en flot blanding af blå og gule majskorn og Fiesta – en traditionel, flerfarvet indisk majs eller den dybrøde majssort Bloody Butcher.

Dyrkning: Frøene forspires indendørs i ca. 4 uger og plantes ud i rækker, når nattefrosten er ovre.

6. Blå kartofler

Vil du give kartoffelmosen et ekstra pift, kunne du overveje at skifte de kedelige hvide kartofler ud med blå? Blå kartofler af sorten Blå Congo har næsten sort skind og kødfarven er blåviolet med hvide marmoreringer. Smagen minder meget om almindelige kartofler men er lidt mere cremet og har en svag sødme. 

Dyrkning: Blå Congo kan være lidt vanskelige at dyrke, da de nemt får kartoffelskimmel. Bør forspires og dyrkes tidligst muligt, inden skimmelen kommer.

Farvede blomkål

7. Farvede blomkål

Når du tænker på blomkål, tænker du sikkert på de hvide af slagsen. Men faktisk findes der både grønne, gule, orange og violette blomkål, der får salaten til at ligne et fyrværkeri. De farvede kål danner det farvede hoved i midten af planten omgivet af store grønne blade, som beskytter kålhovedet mod sollys. De farvede blomkål er således hverken malet, farvet eller noget andet kunstigt for at opnå deres smukke farve.

Dyrkning: Frøene sås inde i februar-maj og udplantes på voksestedet fra maj. Blomkålsplanterne kræver meget vand i begyndelsen og gror sig flotte på ca. 70-90 dage.

Sorte chili - Hungarian black

8. Sorte chili

Denne chili sort hedder Hungarian black, og som navnet antyder, stammer den fra Ungarn. Planten får smukke stjerneformede lilla blomster, og selv frugten ændrer farve fra grøn og til sort-lilla, når den er moden. Hungarian black er en medium-stærk chili, der egner sig godt i karryretter og dhal.

Dyrkning: Frøene sås indenfor i januar-marts. Planterne kan ompottes og stå indendørs et lyst sted med masser af sol. Planterne skal have god varme og kan udplantes i drivhus, på et varmt sted i sidst i maj-juni. Du bør knibe de første 5-6 blomster af for at give planten den bedste vækst.

Spis grønt i alle regnbuens farver

Herhjemme lyder anbefalingerne på, at du skal spise groft, grønt og varieret, men i engelsksprogede lande lyder ordsproget mere specifikt "eat the rainbow". Og der er faktisk noget om snakken, for madens farver kan bidrage positivt til din sundhed.

Farverne er ikke kun med til at gøre vores mad smukkere at se på, de fortæller også noget om råvarernes næringsværdi. For mens samtlige farvepigmenter er antioxidanter, der siges at beskytte os mod hjerte-kar-sygdomme og kræft, har hver farvekategori også sin egen gavnlige effekt. Spiser du "hele regnbuen", er du altså sikret en bred vifte af gode næringsstoffer, der gavner din krop. Foruden de ernæringsmæssige fordele, er der også andre gevinster ved at spise farverigt. Det har nemlig vist sig, at vi spiser mindre, når vi spiser mad med masser af farver, da farverne stimulerer vores sanser, så vi hurtigere bliver mættet ‒ ikke kun i maven, men også visuelt.

Kilder: Froebutikken.dk Froesnapperen.dk idenyt.dk Bogen ”Den plantebaserede kost”