Figentræ

Sådan dyrker du dit eget figentræ

De fleste forbinder figentræet med varmere himmelstrøg, men du kan sagtens dyrke dine egne figner herhjemme. I de senere år er det blevet meget populært blandt danske haveejere at prøve kræfter med figentræet, og så længe du vælger den rigtige sort, en lun vokseplads og kender figentræets tropiske hemmelighed, skal du nok få succes med dit figentræ.

Historien om det fine figentræ

Figentræet har en lang historie og har været dyrket i Afrika og Middelhavsområdet i flere tusinde år. Nogle mener, at figentræet var den første plante, som mennesket systematisk begyndte at dyrke. Faktisk har man ved Jordan floden fundet fossile figner, som var mere end 10.000 år gamle.

Mange betragter figen som en sensuel spise, og nogle historikere mener endda, at det var figen og ikke æblet, som var den forbudte frugt, som Adam og Eva plukkede af Kundskabens træ.

Figentræet er egentligt ret robust og kan gro i de fleste varme egne. Figenens små blomster sidder på indersiden af et lille hulrum på blomsterstanden, der senere udvikler sig til selve figenen.

Figentræets hemmelighed

Det særlige ved figentræet er, at bestøvningen i de varme lande, fx ved Middelhavet, foregår ved et lille insekt – figengalhvepsen – der kravler ind i blomsterstanden og bestøver blomsterne. Inde i blomsterstanden dør hvepsen, og her bliver den opløst af enzymerne i frugten. Figner og figenhvepsen lever i en tæt symbiose, og kan ikke leve uden hinanden.

Herhjemme har vi ikke disse særlige figenhvepse, så tager du en stikling med hjem fra sommerferien sydpå, kan du godt få den til at vokse, men der kommer ingen frugter på træet. Vil du have succes med at dyrke dine egne figner, skal du derfor sørge for, at de er fra en art, fx de Bornholmske figner, der kan sætte frugt af sig selv – altså uden at de behøver at blive bestøvet.

FAQ om figentræ og figner

Hvor trives figner bedst?

Det er kun i de mildeste kystegne i Danmark, at figner kan udvikle træer og buske. Figner vokser fx rigtigt godt på Bornholm, men også Lolland, Falster og Øhavet er gode voksesteder. Men selv i de milde egne, skal figentræet plantes på et lunt og solrigt sted – og gerne i læ.

Hvornår er det figensæson?

I Danmark er sæsonen rimeligt kort og ligger i sommermånederne fra juli til september. For at opnå den bedste smag på dine figner, er det vigtigt, at fignerne er helt modne, når du plukker dem. Pluk dem derfor først, når de er bløde og helt mørke lilla, og skrællen næsten sprækker af sig selv.

Hvilken sort skal jeg vælge?

I Middelhavsområdet foregår bestøvningen af figentræer ved hjælp af den lille figengalhveps, som ikke findes i Danmark. For at få succes med dit figentræ herhjemme, gælder det derfor først og fremmest om at vælge en sort, der er selvbestøvende. Desuden bør du vælge en sort, der er vinterhårdfør, for at træet kan udvikle sig og overleve i det danske klima. Visse planteskoler har specialiseret sig i disse helt specielle sorter af figentræet.

Hvordan planter jeg mit figentræ?

Figentræet trives bedst i en gruset, næringsfattig men kalkrig jord, så husk at give det gode drænforhold. Planten kan godt lide sol, varme og masser af lys, så derfor kan det være en fordel at plante den op ad en syd- eller vestvendt mur.

Du kan også dyrke figen i drivhus eller i krukker både ude og indendørs, fx i udestuen. Dyrker du figen i krukker, skal du dog være opmærksom på, at planten skal omplantes hvert tredje år, og at du i den forbindelse skal beskære både plante og rødder.

Skal figentræet beskæres?

Figentræer, der ikke vokser så hurtigt, giver frugt, hvorimod kraftigt voksende træer får masser af grene og blade, men igen frugt. Fignerne sidder tæt inde ved grenene, og for at de kan modne, kræver de masser af luft og sollys. Figentræet skal derfor beskæres fra maj og gennem hele vækstsæsonen. Sørg for jævnligt at fjerne nogle af sommerens blade og kort nogle af de nye skud af, så de højst bliver 5-6 blade lange. Lad andre nye skud vokse, så der kan dannes nye frugter for enden af disse skud.

Hvor ofte sætter figentræet frugt?

Sydpå producerer figentræet to hold figner om året. Det sætter små frugter om efteråret, som sydpå modner næste sommer. Her falder de bare af eller skrumper ind til små figenmumier. Om foråret sætter træet så et nyt kuld, som både sydpå og herhjemme modner i september/oktober. Fignerne er modne, når de er helt bløde, og der begynder at dryppe saft fra blomsteråbningen.

Hvordan beskytter jeg mit figentræ om vinteren?

Figentræet synes ikke om hård frost. Sørg derfor for at beskytte træet ved at dække rødderne med flis eller blade, som kan fastholdes med gran- eller fyrregrene. Toppen af træet kan beskyttes med lærred eller insektnet. Du kan også anvende særlige vintermåtter, men du risikerer dog, at der opstår for meget varme under dem, så planten kommer til at vokse, før vejret tillader det. Har du plantet figen i en krukke, skal du sørge for at pakke krukken ind i fx en halmmåtte vinteren over.

Hvorfor spiser veganere ikke figner?

Figner, som er tørrede, stammer fra egne, hvor der foregår en naturlig bestøvning af fignerne. Det kan resultere i, at hvepse dør inden i frugten. Selvom enzymerne nedbryder hvepsen, er der mange veganere, der afholder sig fra at spise naturligt bestøvede figner.

Figensorter, der egner sig godt til det danske klima

”Bornholmerfigen”: Også i udlandet benytter man undertiden dette navn som en fælles betegnelse for meget hårdføre sorter. En Bornholmerfigen er altså ikke en bestemt sort, men flere sorter, der erfaringsmæssigt kan leve og give figner i de mildeste egne herhjemme.

”Brown turkey”: Den mest anvendte sort i Danmark, da den er en af de mest hårdføre. Træets naturlige højde er 2,5-4 meter og i bredden 4-6 meter. Har pæreformede, chokoladebrune frugter.

”Precoce de Dalmatie”: Et af de mere hårdføre træer. Træet er velegnet til de mindre haver og til espalier, da dets naturlige højde er 2-3 meter og bredden 2,5-4 meter. Fignerne er store og har en sød, kraftig smag.

”Lonque D´aout”: Betyder ”lang fra august”. Træet stammer oprindeligt fra Afganistan. Træet bliver 2,5-4 meter i højden og 4-6 meter i bredden. Smagen af frugterne er sød og fin.

”Petrovaca”: En ny sort i Danmark. Den har vist sig at klare vores vintre – selv de meget kolde. Frugten er næsten dobbelt så stor som ”Precoce de Dalmatie”, og smagen er rigtig god, når den er fuldt modnet.

”Ronde de Bordeaux”: Egner sig ikke til friland, men står den i drivhus eller udestue, giver den små, mørke, kuglerunde figner af meget fin kvalitet. Smagen er sød og krydret og blandt de bedste for dansk dyrkede figner.

Det kan du bruge dine figner til

Figner smager skønt og kan spises både friske, tørrede og syltede. Du kan blandt andet anvende de friske figner i salater og desserter, på pizza eller som topping på havregrød eller yoghurt.

Du kan også bage dem i ovnen med lidt honning og servere dem som dessert med creme fraiche eller vaniljeis. I syltet form egner figenerne sig rigtigt godt i desserter eller som tilbehør til ost, særligt skimmeloste. Tørrede figner kan bruges i mysli, konfekt eller spises som en sund og sød snack.

Friske figner skal spises hurtigt, i modsætning til tørrede figner, der har en lang holdbarhed. Friske figner kan fryses hele eller skåret i stykker.

Kilder: haveselskabet.dk, havenyt.dk og haveabc.dk