flisepest rens behandling fjern

Flisepest: Sådan kommer du det til livs

Døjer du også med små hvide, gule eller måske sorte pletter på dine fliser eller på træverandaen? Så er der med al sandsynlighed tale om flisepest. Bliv klogere på flisepest – og på, hvordan du slipper af med pesten, så dine fliser bliver som nye.

Selvom flisepest måske lyder lidt drabeligt, så er det ret harmløs og har altså intet med pest at gøre. Flisepest kaldes også lavsvamp og er en blanding mellem svamp og grønne eller brune alger. De seneste år er der faktisk kommet mere flisepest, end der var tidligere. Det skyldes, at der er mindre forurening med svovl. Den svovlholdige luft holder nemlig flisepesten nede. Men nu har den altså fået nemmere ved at gro igen, og selvom flisepest altså ikke er decideret skadeligt for hverken dine havefliser eller sten, så pynter det ikke ligefrem med de hvide eller gullige plamager på terrassen eller i indkørslen, og derfor vil de fleste husejere gerne af med flisepesten, når den først har gjort sit indtog.

Hvorfor opstår flisepest?

Da flisepest er en svamp, så trives den rigtigt godt i mildt og fugtigt vejr. Da pesten kun har brug for lys og vand for at vokse, kan det leve selv på golde overflader som fx fliser, natursten og træ, og ofte vil du se det på terrassen, på fliserne i havegangen eller i indkørslen, der ligger i skygge, og hvor der er fugtigt. Flisepest opstår typisk i perioder med vådt vejr, hvor der er langt mellem at fliserne tørrer ud, fx i efteråret og hen over vinteren.

Hvad kan man selv gøre for at fjerne flisepest?

Du kan sagtens selv fjerne flisepest, og hvis du døjer du med det, findes der forskellige måder at komme pesten til livs. Det er dog ikke alle metoderne, der er lige effektive eller skånsomme mod fliserne eller miljøet. For at få bugt med flisepesten, er der mange, der tyer til forskellige midler som fx fliserens eller brun sæbe. Du kan også bruge en særlig højtryksspuler, en såkaldt patio cleaner, der med vand og uden kemikalier fjerner flisepesten. Hvilken metode, der er bedst, afhænger af, hvor tålmodig du er, hvor flisepesten vokser – om det fx er på terrassen eller i indkørslen - og hvor stort et område, der er angrebet. Men uanset hvilken metode du bruger, kan du ikke holde flisepesten væk for evigt, og derfor må du desværre forberede dig på at bekæmpe den gentagne gange, medmindre du har imprægneret dine fliser.

Kan man fjerne flisepest med eddike eller rodalon?

Selvom det kan være svært at komme pesten til livs og kræver både knofedt og tålmodighed, bør du undgå at bruge skrappe rengøringsmidler som fx eddike og rodalon, når du skal bekæmpe flisepesten. Nogle rengøringsmidler kan nemlig være skadelige for miljøet, mens andre opløser overfladen på dine fliser.

Hvornår er det bedst at fjerne flisepest?

Flisepest kommer igen år efter år og særligt efter en mild vinter, har flisepesten fået godt fat. Da flisepest trives bedst ved høje temperaturer og vokser, så snart det bliver lysere og lunere i vejret, er det en god ide at gå i gang med at fjerne den i det tidlige forår, så du undgår, at den spreder sig for meget og dermed er sværere at komme til livs.

Imprægnering holder flisepesten nede

Hvis du vil undgå, at flisepesten kommer igen, efter at du har fjernet den, er en god ide at efterbehandle med en særlig imprægnering, der danner en vandafvisende hinde på oversiden af fliserne. Når du imprægnerer dine fliser, nedsætter du dermed muligheden for, at fliserne kan optage vand og fugt, og på den måde bliver det sværere for flisepesten at slå sig ned og udvikle sig. Når du imprægnerer gør du det samtidigt nemmere for dig selv at rense fliserne fremover.

Sådan kan du komme flisepest til livs

Der findes flere forskellige måder, at komme flisepest til livs, og nogle er mere effektive og mindre skadelige end andre.

Højtryksrens

Hvis du vil af med flisepest, er en højtryksrenser meget effektiv. Du skal dog være opmærksom på, at den hårde vandstråle åbner overfladen og gør den ru, så nye alger og flisepest nemmere kan få fodfæste og vokse. Hvis du bruger en højtryksrenser, er det derfor vigtigt, at du imprægnerer fliserne efterfølgende, da imprægneringen er med til at danne et beskyttende lag på fliserne og dermed forhindre, at flisepesten får fat igen. Alternativt kan du bruge en særlig højtryksrenser med terrassevasker. Det kaldes også en patio cleaner. Terrassevaskeren vasker med vand og uden kemi og fjerner stort set alt flisepest, snavs og alger fra fliserne. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at metoden også fjerner sandet mellem fliserne, og at du derfor er nødt til at fylde nyt sand på efterfølgende.

Brun sæbe

Du kan godt bruge en blanding af vand og brun sæbe til at fjerne flisepest, men der er bare flere ulemper end fordele ved at bruge den metode. Først og fremmest er brun sæbe et kemisk produkt, der trækker ned i jorden, og så fjerner sæben kun flisepesten på kort sigt. Den brune sæbe fjerner desuden kun de værste pletter, men efterlader i visse tilfælde hvide eller grålige plamager, som gør, at flisepesten efterfølgende har lettere ved at vende tilbage og vokse på de steder.

Fliserens

Fliserens er et rensemiddel, der er særligt udviklet til at fjerne flisepest. Midlet fortyndes med vand og hældes på fliserne fx med en vandkande. Du skal lade fliserensen sidde i 20-30 minutter, inden du skrubber fliserne med en gulvskrubbe og masser af vand. Da fliserens er basisk, skal du passe på med at få det på huden og tøjet. Græsplænen og eventuelle planter, der grænser op til fliserne, tager dog ikke skade af fliserensen.

Grus eller ukrudtsdug

Du kan også overveje at lægge et lag grus eller sand eller en ukrudtsdug/presenning udover fliserne om vinteren. På den måde forhindrer du, at der kommer lys til svampen/lavet, og det vil være væk til foråret. Metoden er nem at bruge på terrassen, som du alligevel sjældent bruger om vinteren, men den kan være sværere at bruge i fx en indkørsel med fliser, hvor du parkerer året rundt.

Eddike

Eddike er en syre, og derfor kan den nedbryde cementen i betonfliser, hvilket er med til at fjerne pest fra betonfliserne. Men selvom det kan være effektivt til at fjerne pesten, så betyder det dog også, at kvaliteten af dine betonfliser bliver forværret og opløser overfladen, så den bliver mere porøs og modtagelige for flisepest. For at undgå det, bør du i stedet anvende en miljøvenlig fliserens, der er skabt til udendørs brug og som effektivt kan fjerne pest, alger og lignende.

Hvad er flisepest

  • Flisepest er en lille organisme, som også kaldes lav og er en blanding mellem svamp og alger
  • Der findes mere end hundrede forskellige slags flisepest
  • Flisepest ses som små runde cirkler eller blomsterlignende vækster på fliserne
  • Farven på flisepest kan variere og være både grøn, hvid, gul og sort
  • Flisepest vokser typisk på flader i og omkring skyggefulde steder i haven, da det trives godt i fugtigt miljø. Derfor vil du typisk kunne spotte det på terrassen, i garagen eller på taget.

Kilder: Bolius, Idenyt.dk og jemogfix.dk