Hvidløg

Sådan dyrker du dine egne hvidløg

Ligesom tulipaner og narcisser skal hvidløg sættes i oktober-november for at give de bedste hvidløg næste år.

Frisk hvidløg giver god smag til maden, og så er de tilmed lette at dyrke. Du kan lægge feddene i jorden nu – du kan købe fed, der er beregnet til at sætte i jorden, men du kan også bruge dem, du har købt hos grønthandleren.

Du kan også sætte fed i en potte indendørs året rundt (gerne fed med en lille grøn spire i toppen). Feddet vil skyde, og du kan bruge de grønne blade som alternativ til purløg.

Hvis du dyrker hvidløg i haven, er det bedst at sætte feddene i jorden i oktober - november.

Et helt hvidløg er knolden fra en plante med snehvide blomster, og hvert lille fed er i virkeligheden et løg i sig selv. Spis gerne rigeligt med hvidløg, for de er uhyre sunde og indeholder bl.a. masser af C-vitamin.  

Sådan dyrker du dine egne hvidløg

  1. Start med at dele løget i fed.
  2. Sæt feddene i jorden i 5-6 cm’s dybde.
  3. Vand jorden, og inden længe vil de første små spirer titte frem. Men det er først til sommer, at du kan høste hvidløgene.
Sådan dyrker du dine egne hvidløg

Også i krukker

Selv om du kun har en altan, kan du sagtens dyrke dine egne hvidløg – de trives nemlig også fint i krukker.

Tip

Et gammelt husmorråd siger, at spiser man frisk persille, så skulle det hjælpe lidt på lugtgenerne.

Om hvidløget

Hvidløg har været dyrket i mindst 5.000 år, og det lille løg med den store virkning stammer fra Centralasien. Løgene indeholder nogle svovlholdige æteriske olier, og det er dem, der giver den karakteristiske hvidløgsånde, som er knap så elsket som den gode smag, hvidløget tilfører maden. Hvidløg har den kraftigste smag, når det anvendes råt som i f.eks. tzatziki. I nogle gryderetter kan man komme 10-20 fed hvidløg i, det lyder voldsomt, men i simreretter får hvidløgsfeddene en mild og næsten nøddeagtig smag. De bedste hvidløg er dem fra middelhavslandene, de er store og har en fin og aromatisk smag. De kinesiske, som er de billigste i butikkerne, er mere skarpe og ikke helt så raffinerede.