Haveredskaber

Er du haveejer? Her er 19 redskaber, du må eje

Er du ny haveejer, får du her 19 af de haveredskaber, der er et must i redskabsskuret. Er du garvet, må du også gerne kigge med. Måske trænger spaden eller kosten til at blive skiftet ud.

Er du nybegynder i haven, så hjælper haveskribent Karina Demuth dig på vej med hvilke redskaber, du skal eje. Hun har samlet 19 af de vigtigste, så nu er det bare med at komme ud i haven, hvor der venter mange spændende og fornøjelige timer.

Her er haveskribent Karina Demuths tip til de bedste haveredskaber:

Planteske

Prisforskellen mellem en billig håndskovl, der er en del af et sæt, og en virkelig god en, som du vil glæde dig over, hver gang du får den i hånden, er mindre end 100 kr. Så du kan lige så godt købe noget ordentligt.

Lugeklo

Smart lille håndredskab som hjælper dig til nemt og præcis at ugle ukrudtet op uden at ramme stauderne og grøntsagerne. Også god til at løsne jorden, hvis du fx støder på sten, når du graver. 

Håndgaffel

Håndgaflen har tre solide tænder. Er god til at løsne rødderne, så det bliver nemmere at hive større ukrudtsplanter op. 

Knæpude

Totalt usexet skumgummisag, men nærmest uundværlig, når man først har vænnet sig til den. Både fordi den effektivt forebygger våde snavsede bukser og dårlige knæ, og fordi den er god at sidde på, når man skal have et hvil på en kold trappesten eller en våd havestol.

Græsslåmaskine

Undersøg mulighederne ordentligt, før du køber, og prioriter en maskine, der er let at starte og ikke for tung at skubbe frem for en med ekstra klippebredde. En brugt kvalitetsmaskine kan ofte fås i Den blå avis til samme pris som en billig skodmaskine. Men ligesom biler bliver græsslåmaskiner slidte efter nogle år, og jo ældre og mere slidte de er, jo dyrere er de at reparere.

Tip!

Vask dine redskaber i rent vand, hvis de er blevet mudrede, og lad dem lufttørre. Gå dem igennem en gang om året. Gnid træet ind med linolie, slib metaldelene let, hvis der er rust, og gnid dem ind med syrefri olie. 

Trillebør

En solid murerbør fra byggemarkedet er måske ikke det mest romantiske. Men den er rummelig og har et ret stort hjul, så den er nem at køre. Vælg en med punkterfrit dæk, hvis du har tjørnehæk eller mirabeller. Et fladt trillebørsdæk er præcis sådan noget, man ikke orker at bruge tid og penge på.

Opbindingssnor

Natursnor er det pæneste, men hvis det skal holde i flere år er nylonsnor det rigtige valg. Sort snor giver en næsten usynlig opbinding, men den er svær at finde i forretningerne. Prøv en hobbyforretning som Panduro Hobby.

Havegreb

En greb er mere skånsom end en spade, fordi den ikke skærer plantens rødder over. Den er også praktisk, når du skal løsne en tung og leret eller stenet jord, skovle ting op i trillebøren og tage kartofler op.

Rosensaks

En god rosensaks er en ven for livet. Mange vil hævde, at Felco er kongen. En anden mulighed er Arno, som designmæssigt er lidt mere lækker og blandt andet fås med skaft af rosentræ. Også Fiskars har nogle rigtig fine produkter, hvor i hvert fald funktionen er helt i top. Billige rosensakse fra supermarkedet er ikke værd at bruge tid og penge på.

De gode røjsere

Næst efter en god nattesøvn er varme og tørre fødder noget af det bedste, man kan gøre for sig selv, sit helbred og sit gode humør. Gode gummistøvler er lavet af rågummi ikke plastik, og de billige modeller er ikke nødvendigvis dårligere end de dyre.

Grensaks

Et ørnenæb med gear kan skære op til 4 cm tykke grene af, og der er rigtig mange gode af dem på markedet.

Havehandsker

Mine absolut foretrukne er de klassiske lyse svineskindshandsker med blødt for i bomuld, men også billige handsker i kunstlæder, købt billigt i Netto, er rigtig fine, og så kan man tillade sig at bruge dem til det snavsede arbejde og smide dem ud, når de er ved at være slidte. 

Rive

Sådan en må alle have. Til at glatte jorden, nivellere og rive smågrene og sten sammen i bunker.

Løvrive

En rive med et træskaft og bløde tænder af plastik glider let på overfladen, så den kun opsamler, hvad den skal, uden at sætte sig fast. Også super til at samle nedfaldsæbler i bunker og til at nette perlegruset.

Notesbog

Skriv ned, hvad du planter hvor. Det er forbløffende, så hurtigt man glemmer. Lim etiketter og frøposer ind i din notesbog (især når det gælder stauder, der vil stå i haven i mange år). Riv inspirationsbilleder ud af blade, tag dit fotografiapparat med rundt, når du er på havebesøg, og saml dine inspirationsudklip i en folder eller et ringbind.

Spade

Mit absolut smukkeste haveredskab er en klassisk engelsk Burgon & Ball spade med træhåndtag. Den var ret dyr. Men hvis man så kan føle sig havelækker de næste 20 år frem, er pengene givet godt ud, var mit ræsonnement. Når der virkelig skal graves, er det imidlertid altid den sorte ergonomiske i letmetal fra Fiskars, der kommer i sving. Den er langt fra lige så smuk. Men den var billig, ligger perfekt i hånden, og er betydelig lettere at arbejde med end en gammeldags spade. 

Tip!

Hvis en almindelig spade føles for tung og stor, så prøv i stedet en såkaldt staudespade. 

Sorte murerspande

Dem kan man ikke få for mange af. Mine egne spande (til cirka 20 kroner stykket) er konstant i brug til at flytte jord, planter, vand, ukrudt og småsten. De er også gode til at holde samling på håndredskaber, frøposer, snor og de andre småting, som ellers i løbet af et øjeblik ligger og gemmer sig rundt omkring i bedene. 

Gummibalje 

En blød gummibalje eller to får du også hurtig brugt. Gode til opsamling og til at blande jord i og dejlige at arbejde med, fordi de er så lette og fleksible.

Kurven til opsamling

Fletkurve er de kønneste. Når bunden eller hanken ryger, kan kurven få en sæson eller to mere som plantebeholder. 

19 haveredskaber du skal eje

  • Planteske
  • Lugeklo
  • Håndgaffel
  • Knæpude
  • Græsslåmaskine
  • Trillebør
  • Opbindingssnor
  • Havegreb
  • Rosensaks
  • Gummistøvler
  • Grensaks
  • Havehandsker
  • Rive
  • Løvrive
  • Notesbog
  • Spade
  • Sort murespand
  • Gummibalje
  • Kurv

Om bogen

Ny i haven - fra drøm til virkelighed af Karina Demuth giver dig en genvej til hurtigt, og uden at bruge alt for mange penge, at skabe en spændende have, når du starter helt fra bunden, hvor træerne står lidt for spredt og der kan synes langt til en frodig og hyggelig have.

Bog_ny_i_haven.jpg