strikkunstner Marianne Johnstad

Det er helt poetisk at bevæge sig ind i Mariannes atelier, hvor smukke strikværker hænger side om side

Vi har besøgt strikkunstner Marianne Johnstad i hendes værksted, der ikke kun er en arbejdsplads, men et stedt til fokus, fordybelse og inspiration. Kig med indenfor og gå på opdagelse i hendes univers.

Marianne Johnstad har arbejdet med syning og tilskæring, syet tøj og brudekjoler i eget navn, samt arbejdet med teater og dansekostumer.

Senere tog hun en uddannelse som tekstildesigner og arbejdede i flere år med ideudvikling til high end fashion og showpieces inden for strik og gimpning. I dag arbejder hun som kunstner, kunsthåndværker og underviser med værksted og showroom på Østerbro, hvor hun også afholder små kurser.

Hvad er det ved håndværket, der betager dig?

"At man kan skabe. At man kan bruge sine hænder. At man kan give form til tanker, følelser og ideer. Og at det er skønt med den kropslige langsomme gentagelse, der er rar for sindet og samtidig skaber man noget, som ikke fandtes før.

Mariannes Johnstad vaerksted-maskine.jpg
Marianne ved sin strikkemaskine. Udover strikværker designer hun også tørklæder og beklædning.

Hvordan har dit arbejde udviklet sig de seneste år?

"Jeg har givet mere tid og fokus til de kunstneriske værker."

Hvilket projekt husker du som noget særligt?

"Hele arbejdet omkring og med min udstilling Becoming tilbage i 2018, der handlede om at gå ind i sorgen og savnet for at forandre dens greb, i forsøget på at komme frem til sig selv på en ny måde. Til udstillingen havde unge skrevet digte om deres erfaringer og oplevelser med sorg og savn, som de selv læste op, mens publikum sad imellem værkerne og lyttede."

Mariannes Johnstad vaerksted-haekling.jpg
Gimpning er en gammel hæklemetode, som Marianne laver små kunstværker i, her en serie med kopper, tallerkner og skeer.

Hvilke farver holder du især af at arbejde med?

" Jeg bruger ikke en låst eller forudbestemt farveskala, men arbejder intuitivt med mine indfarvninger. Der er altid strikstykker, der har fået en farve eller nuance, som ikke passer til det jeg søger, så gemmes den og findes frem til et andet projekt."

"I øjeblikket arbejder jeg primært med hudfarver og laks, gyldne, rust, burgundy og lilla toner. Jeg er langsomt ved at bevæge mig over mod grå, beige og grønne nuancer. Vestkystens vinterfarver, hav, sand, marehalm med et tyndt lag sne."

Mariannes Johnstad vaerksted-farver.jpg
Det er helt poetisk at bevæge sig ind i Mariannes atelier, hvor de mange florlette strikværker hænger side om side. Værkerne laves både til udstillinger og sælges til private.

Hvor finder du inspiration?

"Gamle prøver og tidligere værker, refleksioner og erkendelser i mit eget liv, som jeg har brug for at bearbejde og undersøge. Jeg er altid nysgerrig på materialer og teknik. Hvad kan strikken? Hvad kan gimpningen? Hvordan kan det også bruges?"

Mariannes Johnstad vaerksted-inspiration.jpg
Mariannes opslagstavle er fyldt med tegninger og ting fra naturen, der inspirerer.

Hvad betyder dit værksted for dig og dit arbejde som kunstner?

"Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle klare mig uden. Det er et helle og et koncentrat af fordybelse og inspiration jeg træder ind i, hvor jeg trygt kan åbne op for den sanselighed og sårbarhed jeg skal bruge, når jeg arbejder."

Hvad er dit næste store projekt?

"I foråret 2022 udgav jeg Tilblivelser – i og af et sorglandskab, et bogværk med udgangspunkt i min soloudstilling Becoming med tekster af Sverre Raffnsøe, Dorthe Staunæs og Malou Juelskjær. Og så er jeg i gang med ny serie service i teknikken gimpning. og en serie nye, lysende gopler i strik."

marianne-johnstad-goble.jpg
Hun laver altid skitser til sine projekter, her til lamperne lavet som strikkede gopler.