Claus Dalby krukkekøkkenhaven

Køkkenhave i krukker: Her er 10 grøntsager du nemt kan dyrke

Selvom du ikke har en flot køkkenhave eller frodige højbede, kan du sagtens dyrke dine egne hjemmedyrkede gulerødder, kartofter eller friske salater. Mange grøntsager kæver nemlig ikke meget plads og trives rigtigt godt i krukker og potter. Få Claus Dalbys tip til, hvordan du nemt kan lave din helt egen krukkekøkkenhave. Han er netop aktuel med bogen ”Krukke-køkkenhaven.

Det at dyrke sine egne spiselige afgrøder er blevet en af de stærkeste havetendenser de senere år.

Frugttræer og bærbuske går som varmt brød, og mange avler deres egne grøntsager. Det er især blevet populært at dyrke i højbede, og det skyldes blandt andet, at de ikke fylder så meget og er nemme at overskue.

Og endnu enklere er det med krukker. Det siger nok sig selv, at man ikke kan regne med at blive helt selvforsynende ved at dyrke grøntsager i krukker. Så skal man i hvert tilfælde have rigtig mange. Men mindre kan også gøre det.

Krukker_med_groentsager.jpg

Gode begynderplanter

Der er stor forskel på, hvor udfordrende det er at dyrke de forskellige planter. Er du nybegynder indenfor køkkenhave- og krukkedyrkning, bør du begynde med nogle nemme afgrøder, og dem er der ifølge Claus Dalby, der er forfatter til bogen ”Krukkekøkkenhaven” heldigvis en del af.

"Der findes også mange afgrøder, som man kan så direkte i krukker. Den nemmeste og mest oplagte er radiser, fordi de allerede er klar en lille måneds tid efter såning. Det er simpelthen rekorden. Gulerødder, ærter, spinat og squash kan ligeledes sås direkte. I øvrigt kan spinat og squash med stort held kombineres, og det handler om, at spinat ved tidlig såning er klar til høst, inden squashplanten får fylde."

"Om foråret kan du desuden på planteskoler og i havecentre købe bakker med planter af alt fra salat til porrer og kål. Særligt salat må man ikke snyde sig selv for at dyrke. Det kan stort set ikke mislykkes. Salater er nøjsomme planter," forklarer Claus Dalby.

Krukker.jpg

Bærbuske og frugttræer i krukker

"Man kan også dyrke andet end frøsåede vækster i krukker. Her er for eksempel rabarber, jordbær, bærbuske og frugttræer ret nemme. Men et godt udbytte fordrer dog, at beholderne ikke er for små, og at man passer planterne med vand og gødning. Endelig vil jeg også opfordre til at prøve kartofler i krukker eller andre beholdere. Det er virkelig det rene trylleri, at en enkelt knold kan formere sig og blive til så mange flere. Der er altså al mulig grund til at dyrke grøntsager i krukker. Både til nytte og nydelse."

10 grøntsager du nemt kan dyrke i krukker

Det er ikke alle grøntsager, der egner sig lige godt til at vokse i krukker. Her får du ti af dem, som du helt sikkert kan lykkes med.

1. Kartofler

Der findes ikke noget bedre end nyhøstede kartofter. Forspir kartoflerne i vindueskarmen ved at lægge dem på fx en æggebakke med ‘øjnene’ op. Kartoflerne er klar til lægning, når spirerne er omkring en cm. En cirka 30 cm høj krukke fyldes halvt op med muld, og en kartoffel placeres på mulden med spirerne op. Der vandes godt igennem og fyldes op med muld, så der er cirka 10 cm fri op til kanten. Derefter vandes igen. Når den grønne top er vokset op over krukkens kant, er det tid til at fylde efter med muld og vande igen. Det er vigtigt, at mulden ikke tørrer ud, men den må ikke overvandes. Der går ca. tre måneder, før de første kartofler kan høstes.

2. Ærter

Ærter kan sås direkte i krukker. For at fremskynde fremspiring kan ærterne lægges i vand i cirka tolv timer. Udendørs kan ærter sås fra midt i marts til midt i juni, mens man sagtens kan begynde indendørs fra begyndelsen af marts. Buskærter, der kun bliver en lille halv meter høje, er fine i krukker med en diameter på 25-30 cm. Støt stænglerne med grene.

Ærter i krukke.

3. Radiser

Der findes stort set ikke noget, der er så nemt at dyrke som radiser. Radiser kan sås i det tidlige forår (omkring 1. marts), men faktisk kan du begynde endnu tidligere. Radisefrø spirer nemlig ved omkring fem grader. For løbende at kunne høste radiser foråret igennem, bør du så hver fjortende dag frem til maj. Frøene sås enkeltvis med en afstand på et par centimeter, og når de vokser til, høstes hver anden radise, så de øvrige får ekstra plads

4. Gulerødder

Det er nemt at dyrke gulerødder, og der findes mange forskellige sorter, der varierer i størrelse og farver. Drys frøene ud og dæk med et tyndt lag muld. Når de spirer, tyndes de ud, så der er 3-4 cm mellem planterne. Vent herefter et par uger eller tre og høst så hver anden gulerod. Efter en måneds tid er gulerødderne klar til høst.

Gulerødder i krukke.

5. Hvidløg

På nettet og i velassorterede havecentre samt på planteskoler kan du købe hvidløg til dyrkning. Del dem i fed, læg dem i jorden med spidsen op og cirka 10 cm mellem hvert. Dæk med cirka 5 cm jord, og vand jorden godt igennem. Derefter skal der først vandes, når de grønne skud viser sig over jorden. Det er dog vigtigt ikke at overvande, da der ellers er risiko for, at feddene rådner. Fra midt i juli er hvidløgene klar til at høstes.

6. Rabarber

Det er nemt at dyrke rabarber, og de klarer sig godt i krukker med en diameter på 35-40 cm. Det betaler sig at købe store planter, fordi de så ret hurtigt etablerer sig. Dog skal man ikke høste det første år. Stilkene trækkes stille og roligt op, så den lyse ende følger med. Ellers kommer der ikke nye stilke. Rabarber må ikke mangle vand, og det kan være en god ide at gøde omkring planten.

7. Bønner

Det er ret nemt at dyrke bønner, men da de kræver varme, bør de ikke sås udendørs, før jorden er omkring 15 grader, og det er den sjældent før første halvdel af juni. Bønnerne kan sås i så-bakker og direkte i krukker. Når stangbønner bliver omkring halvanden meter, er det en god ide at knibe topskuddene for at få planterne til at danne sideskud, der giver flere bønner.

Bønner i krukke.

8. Porrer

Der findes både sommer- og vinterporrer. Sommerporrerne er lange og tynde og skal sås midt i marts i bakker, og vinterporrer en måneds tid senere. Det er vigtigt ikke at så alt for tæt - helst med et par centimeters mellemrum - så planterne har plads til at udvikle sig. Tynd evt. ud i dem, når de første spæde planter pibler frem. Midt i maj plantes porrerne over i krukker med ca. 10 cm’s afstand.

Porrer i krukke.

9. Bladbeder

Det er ret nemt at dyrke bladbede. Faktisk kan de sås direkte i en krukke og spirer ret hurtigt. Da de vokser snart til, er en god ide at høste ret hurtigt, fordi bladbede – især ved såning i det tidlige forår – ofte løber i stok og begynder at blomstre. Ved såning sidst i juni eller først i juli problemet ikke så stort.

10. Forskellige salater

Alle typer salater trives godt i krukker. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at frøene ikke spirer så nemt, hvis det er alt for varmt. Det optimale er 10-15 grader, og ved den temperatur tager det kun få dage, før de grønne spirer viser sig. Du kan enten så salater indendørs i marts, og længere hen på sæsonen forkultiveres salaten udendørs. Temperaturen må helst ikke komme over 20 grader.

Plantebeholdere: Plant i potter, krukker og kar

Du kan dyrke grøntsager i krukker, men også i kasser, baljer eller kar. Fælles for beholderne er dog, at de har huller i bunden, så vandet kan løbe fra. Derved undgår du, at planterne drukner.

Krukker

Du kan bruge krukker i ler eller beton. Det fine ved begge materialer er, at de med tiden får patina, der giver krukken karakter.

Kasser

Rektangulære former er gode, fordi de giver et fint modspil til de runde krukker. Brug fx metalkasser hvis rå, rustikke og industrielle udseende passer perfekt til køkkenurterne. Der findes naturligvis også mange andre kasser, der er fine at plante i, fx gamle trææblekasser eller altankasser, hvor du evt. kan blande spiselige afgrøder med blomstrende. Det gælder om at udnytte enhver kvadratcentimeter. Især hvis man ikke har så meget plads til rådighed.

Baljer & kar

loppemarkeder eller på nettet kan du være heldig at finde gamle zinkbaljer, der er rigtig velegnede til at plante i. Gamle bødkerkar, fx halve brugte vintønder, er også velegnede til plantning.

Letvægtskrukker og planteposer

Letvægtskrukker og –beholdere har den fordel, at de er nemme at håndtere og lette at flytte rundt på. Mange af krukkerne er af fibermateriale, der ligner ler eller metal. Et forholdsvis nyt produkt er også de såkaldte planteposer, som er lavet af stof eller kunstmateriale. De vejer stort set ikke noget og er rimelig billige.

Et blomstrende tip: Miks det smukke med det spiselige

Blomster er smukke at se på og med til at gøre din krukkekøkkenhave endnu hyggeligere. Til at skabe farvemæssige pift mellem grøntsagerne kan du overveje at dyrke nogle af de mange spiselige blomster som fx stedmoderblomster, morgenfruer, tallerkensmækker eller tagetes, der både pynter i krukkerne og på tallerkenen.

Uddrag samt fotos er fra bogen ”Krukkekøkkenhaven” af Claus Dalby.

Krukkekøkkenhaven bog Claus Dalby.