Line Franck

Line Francks bedste råd til dig, der skal købe bolig

Ejendomsmægler Line Franck har som vært på DR-programmet ”I hus til halsen” hjulpet mange danskere med at få solgt deres bolig. Her giver hun sine bedste råd til dig, som står på den anden side, og skal købe en bolig.

Et stort hus på landet i Nordjylland, en lille københavnerlejlighed på Østerbro, en landejendom med tilhørende stald på Fyn, et rækkehus i Sønderjylland eller en murermestervilla på Nordsjælland? Mulighederne er mange, hvis du overvejer at købe dig ind på boligmarkedet.

Hvis du skal købe bolig, måske endda for første gang i dit liv, kan det virke som en stor mundfuld. Der er mange ting, du skal huske – for er det den rigtige placering, den rigtige pris, og er det overhovedet det rigtige tidspunkt at købe på?

Det vil tv-værten med aarhusianske rødder Line Franck hjælpe dig med at svare på. Hun har solgt huse siden 2007 – og for rullende kameraer i flere sæsoner af ”I hus til halsen”, og nu giver hun sine bedste råd til dig, der skal ind på boligmarkedet.

Overvej om det er en kort- eller langsigtet flytning 

Line Franck understreger først og fremmest, at det er vigtigt at overveje, om det kan betale sig at købe en bolig. Du skal opveje fordele og ulemper for køb kontra leje, alt efter om det er en kort- eller langsigtet plan.

“Det er vigtigt at være skarp på, hvad dine behov er, og hvor langsigtet du er i din planlægning. Hvis du kun har planer om at bo der i et eller to år, synes jeg, det er værd at overveje, om du skal leje i stedet for.”

Det er ikke uden risiko for at ende med et tab, hvis du har planer om at sælge videre efter få år, pointerer hun. Du skal kun købe en bolig, hvis du har et behov, der skal løses, medmindre man er investor eller har andre årsager end et almindeligt boligbehov.

“Hvis du derimod har en langsigtet tidshorisont, vil jeg sige, at det, som oftest, er fornuftigt at købe, da der kan være en økonomisk gevinst. Så putter du pengene ned i lommen på sig selv hver måned, i stedet for ned i lommen på en anden og man er ”herre i eget hus”. Men det kommer helt an på hvad, hvor og hvornår man køber,” siger Line Franck og fortsætter:

”Det er en tendens i vores samfund, at når man køber fast ejendom, så skal det være for at have en økonomisk gevinst. Sådan kan det ikke altid være, og det skal det heller ikke. Man skal jo først og fremmest købe, fordi man har et behov der skal løses, og ikke en gevinst, der skal vindes. Samtidig er det jo rart, det ikke bliver dårlig forretning, men en økonomisk fornuftig løsning.”

Forhold dig kritisk til området

I hvad, hvor og hvornår, er hvor også en væsentlig pointe. For hvis du har langsigtede planer, er det værd at have med i overvejelserne hvorhenne, du køber bolig.

“Hvis du køber en bolig i et område, hvor der pludselig er en lokalplan, som fjerner udsigt, bygger letbaner eller etageejendomme, så kan værdien falde drastisk. Du kan ikke forudsige fremtiden, men spor dig ind på placeringens mulige fremtid. Du skal til enhver tid forholde dig kritisk til det område, du køber i for at undgå en dårlig investering, eller som minimum lave dit køb på et oplyst grundlag.”

Lige meget hvor du bosætter dig, og i hvor lang tid, er det vigtigt, at du som køber sætter dig godt ind i markedet.

“Du gør dig selv en tjeneste ved at sætte dig ind i så meget som muligt. Du kan få professionel hjælp til det hele, men du hjælper også dig selv rigtig godt, ved at sætte dig ind i det boligmarked, du er på vej ud i.”

Kontakt din bank - hvad kan du låne? 

Når du har forholdt dig kritisk til dine egne behov og området, er næste step selvfølgelig at tjekke den store pengepung og tage en snak med din bank. 

“Find ud af i samråd med din bank, hvad du reelt kan købe for. Det er supervigtigt at have et økonomisk overblik, inden du tager ud til fremvisninger, og ser en bolig, du ikke har råd til. På den måde spilder I ikke hinandens tid. Gå så forberedt til det som muligt, for alle parters skyld.”

Det er ikke kun din egen bank, Line Franck anbefaler, du besøger.

“Spørg nu mere end én bank, for det er trods alt også bare en forretning for dem. Banken er faktisk ikke din bedste ven, banken er bankens egen bedste ven. Banker kan tilbyde dig noget forskelligt, og det koster sjældent det samme i de forskellige. Så find ud af, hvilken, der kan tilbyde dig de bedste vilkår.”

Tjek markedet ud, og lav en prioritetsliste

Når du ved, hvor meget du kan låne, råder Line Franck dig til at afsøge markedet og kontakte en ejendomsmægler og bruge boligsiden.

“Boligsiden er et godt sted at starte, for der får du et overblik over alt, der er til salg. Jeg synes altid, du skal tage ud og se flere boliger, og specielt hvis du er førstegangskøber. Men du skal selvfølgelig kun se de boliger, der har relevans.” fortæller hun og lægger vægt på, at du også skal huske at spørge ind til de bløde værdier:

“Husk at få spurgt ind, når du er på fremvisning. Hvem er overboen? Hvor mange børnefamilier bor der i området? Er der kælderrum til? Der er meget mere til et hjem end det, du ser. Alle de bløde værdier til en bolig er mindst lige så vigtige – hvis ikke vigtigere. Det er typisk det, der afgør, om du bliver boende et sted i lang tid.”

Jo flere boliger du ser, og jo mere du spørger ind, jo nemmere bliver det også for dig at lave en prioritetsliste. 

“Når du har et overblik over flere boliger og markedet, kan du vurdere, hvad der er vigtigst for dig. For hvad betyder mest: beliggenheden, hvor store stuerne er, en separat bruseniche, hvilken sal du vil bo på og så videre. Og det finder du typisk først ud af, når du har set flere boliger og spurgt nok ind.”

Lige meget hvor mange boliger du ser, pointerer hun, at det altid er godt at tage en ven eller et familiemedlem med under armen, som kan se de ting, du måske ikke selv lægger mærke til. Fire øjne ser trods alt mere end to.

Få professionel rådgivning, når du finder huset

Når du har fundet boligen, du er forelsket i, råder Line Franck dig til at få professionel rådgivning.

“Det kan for eksempel være en køberrådgiver, en ejendomsmægler eller en boligadvokat. En køberrådgiver er en rigtig god ide at få ind på det tidspunkt, for de kan hjælpe med at forholde sig til prisen,”

Den juridiske hjælp er nemlig en væsentlig faktor for, at dine interesser som køber bliver varetaget.

“Dét, du skal huske, er, at den ejendomsmægler, du møder ude til en fremvisning, er på sælgers side. Det er ikke en, som er der for at rådgive dig, som køber. Så hvis der står en professionel part, der repræsenterer en sælger, og du står på den anden side som privatperson med alle dine følelser i spil, kan der nemt opstå en ubalance,” fortæller Line Franck og fortsætter:

“Det er vigtigt, at der er én, som træder i dit sted og varetager dine interesser, så der er balance mellem sælgers rådgiver og købers rådgiver. Husk på, at det typisk er sælgers mand, der har lavet papirerne, så hvis du som køber vil have den bedst mulige handel, er det godt at få juridisk rådgivning på din side. De penge, du vil bruge på rådgivning, er virkelig givet godt ud i sidste ende.”

Nyd din nye bolig

“Når først boligen er købt, og alt det juridiske er på plads, så nyd dit køb.”

Selvom boligmarkedet går op og ned, og du måske er i tvivl om, om det er det rigtige tidspunkt at købe bolig på, har Line Franck et sidste godt råd med på vejen.

“Køb en bolig, hvis du har et behov, der skal løses. Lad være med at tænke så meget over, om tidspunktet er godt, for det er der ingen, der ved. Vi ved, hvordan det var i går, men vi ved ikke, hvordan det er i morgen, uanset hvad vi gør. Hvis du som privatperson har et behov, så kast dig ud i boligkøbet, hvis du har styr på alle ovenstående ting og ser dig for.”