Vidste du det? Det er historien bag verdens dyreste påskeæg

Der er et stort spring fra de påskeæg, vi selv maler, til de kunstværker, som juveleren Carl Fabergé fremtryllede i slutningen af 1800-tallet til den russiske zarina, der var født som prinsesse af Danmark.

hjemmet logo farve

For et par årtier siden besøgte en skrothandler et loppemarked et sted i det amerikanske Midtvesten. 

Han var på udkig efter gode metalgenstande, som han kunne smelte om og sælge med lidt fortjeneste. Ved en stand stødte han på en æggelignende genstand. Den stod på tre ben og var dekoreret med smukke detaljer. 

Sælgeren forlangte omkring 14.000 dollars for den ret mærkelige genstand, som trods alt var lavet af rent guld med forskellige ædelstene. Køberen slog til og forventede at tjene et par tusinde på købet. 

ZARINA: Det var Alexander III's hustru Maria Fjodorovna, den danskfødte kejserinde Dagmar, der modtog det første påskeæg fra sin mand i 1885. Ægget, som var lavet af Fabergé, bestod af tre dele: Selve ægget, blommen og en lille guldkylling med en diamantkrone. Kronen er siden gået tabt.
Fabergé-æg: Dette æg fra 1911 har en række håndmalede miniatureportrætter, bygninger og illustrationer fra historiske begivenheder, alt sammen indrammet i guld, sølv og emalje.
Dette æg fra 1911 har en række håndmalede miniatureportrætter, bygninger og illustrationer fra historiske begivenheder, alt sammen indrammet i guld, sølv og emalje. Dette æg befinder sig, ligesom en række andre, i Vekselbergsamlingen i Rusland.

Det mærkelige æg blev stående på hans køkkenbord i flere år, fordi han ikke kunne få sig selv til at smelte det om. Desuden var der ingen, der ville købe ægget, fordi de syntes, at prisen var for høj. 

Så en dag i 2012 faldt skrothandleren over en artikel i en avis om et sagnomspundet guldæg, som juveleren Carl Fabergé havde skabt til den russiske zar Alexander i 1887. 

Det tredje i rækken af Fabergépåskeæg. Det er i massivt guld og indeholder et smukt ur.
SKULLE SMELTES OM: Det tredje i rækken af Fabergépåskeæg blev købt af en skrothandler for at blive smeltet om. Heldigvis opdagede manden, hvad han havde stående på sit køkkenbord, og solgte ægget på auktion for omkring 180 millioner i 2012.
Fabergeæg med broderimønster.
MOSAIK: Broderi var inspirationen til dette æg, som var det sidste prægtige æg, Fabergé lavede. Overraskelsen i ægget var et staffeli med profiler af alle zarfamiliens fem børn. Ægget blev købt af dronning Mary af Storbritannien i 1934 og er nu en del af The Royal Collection.

Guldægget var blevet beslaglagt under den russiske revolution og mentes at være gået tabt, indtil det dukkede op på en auktion i 1964. 

Den håbefulde mand kontaktede eksperter i Fabergé-æg, og for at gøre en lang historie kort, så blev ægget, som manden havde betalt 14.000 dollars for, senere solgt på auktion for, hvad der svarer til omkring 180 millioner danske kroner.

Æg til zarinaen 

Ægget var det tredje af i alt 32 æg, som Fabergé lavede til zarfamilien mellem 1885 og 1917. Derudover blev der lavet 25 æg til samlere og andre medlemmer af zarfamilien, hvilket giver i alt 57 æg. 

Det første æg blev i 1885 givet som en påskegave til zar Alexander III's kone Maria Fjodorovna, der var født som prinsesse af Danmark og senere blev kendt som kejserinde Dagmar. 

Fabergeæg i guld. Ud af ægget 'kører' en karat i guld.
KRONINGSÆGGET: Dette æg fra 1897 kaldes Kroningen. Det er et fantastisk stykke arbejde i ædelmetal og emalje. Inde i ægget er der en kopi af vognen, der blev brugt under kroningen af zar Nikolaj II. Vognen har vinduer i bjergkrystal, platindæk på de bevægelige hjul, affjedring og en lille trappe, der kan vippes ud, når man stiger af og på.
Fabergeæg lavet af hvid agat, guld, emalje, diamanter og rubiner. Det er et af to æg, der åbner sig sidelæns.
RENÆSSANCEÆGGET: Det er lavet af hvid agat, guld, emalje, diamanter og rubiner og er et af to æg, der åbner sig sidelæns. Renæssancemønsteret har givet navn til ægget, som var det sidste, zar Alexander III fik lavet til sin kone Maria Fjodorovna i 1894.

Det er kendt som Hønseægget og ser måske ganske almindeligt ud ved første øjekast. Men da det blev åbnet, afslørede det en lille guldkylling med en diamantkrone. Zarinaen blev så begejstret for denne smukke gave, at Fabergé blev udnævnt til hofleverandør, og han skulle levere et æg til zarinaen hver påske. 

Zarens familie forlangte, at æggene skulle være smukke og indeholde en overraskelse. Smukke var de, og de var forbløffende og overraskende. 

Et godt eksempel er det æg, der blev til i 1900: Det havde den transsibiriske jernbane som tema. Uden på ægget var der et kort over ruten, og inden i ægget var der et miniaturetogsæt i guld. 

Æggene havde et nyt tema hvert år og var overdådigt smukke og detaljerede. Indeni var der altid en indviklet overraskelse. Mange havde mekaniske dyr, som åbenbarede sig, når æggene blev åbnet, og flere var drevet af de fineste urværk.

Fabergeægget kaldet 'Rosenknop'. Ægget er rødt, og når man åbner det, finder man en lille, gul rosenknop.
ROSENKNOP-ÆGGET: Ægget Rosenknop fra 1895 skjuler en gul rosenknop under sit smukke ydre.
Hvidt Fabergeæg med gulddetaljer, som står på fødder.
PÅ FLUGT: Zarparrets søn Nikolaj II fortsatte traditionen med påskeæg og gav dette æg til sin mor kejserinde Dagmar i 1916. Det var det eneste æg, kejserinden tog med sig, da hun måtte flygte til Danmark på grund af revolutionære uroligheder i 1919.

På museer 

I takt med at den politiske uro i Rusland voksede op til revolutionerne i 1917, steg utilfredsheden med zarfamilien. De kostbare æg blev set som ødsle, og mange af dem blev konfiskeret, da bolsjevikkerne tog magten. Også Fabergé og hans familie måtte flygte ud af landet. 

Det anslås, at der i dag findes 43 kendte eksemplarer af de fantastiske påskeæg. De ejes nu af museer, kongelige og samlere over hele verden. En større samling findes på militærmuseet i Kreml. 

Et af æggene, det smukke Mosaikæg fra 1914, findes i The Royal Collection, den britiske kongefamilies samling.

Liljekonvalægget fra 1898, som er blandt
de mest berømte.Det var inspireret
af art nouveaublomsterornamentik og frem
for alt zarinaens kærlighed til perler og liljekonvaller.
Overraskelsen er de tre miniaturebilleder af Nikolaj og kejserparrets døtre, Olga og Tatjana, som bliver synlige, når man vender kronen.
BLOMSTER: Liljekonvalægget fra 1898 er blandt de mest berømte. Det var inspireret af art nouveaublomsterornamentik og frem for alt zarinaens kærlighed til perler og liljekonvaller. Overraskelsen er de tre miniaturebilleder af Nikolaj og kejserparrets døtre, Olga og Tatjana, som bliver synlige, når man vender kronen.