Hjemmedyrkede krydderurter: Her er 10 eksotiske bud
Det er snart sæson for at plante krydderurter i haven eller sætte en krukke ud på altanen. Men i stedet for de traditionelle urter som persille, purløg og timian, så skulle du måske prøve kræfter med nogle af de mange eksotiske krydderurter, der sagtens kan trives i det danske sommervejr.
Der er intet der slår hjemmedyrkede og friske krydderurter, og udover at tilføre maden den skønneste duft og smag, så er krydderurter også spækket med vigtige vitaminer og mineraler. Hidtil har det været de mere traditionelle danske krydderurter, der har været populære i køkkenhaven, men de seneste år har purløg, persille og rosmarin fået konkurrence af mere eksotiske krydderurter som fx koriander, citrongræs og kanelbasilikum, der sagtens kan holde til den danske sommer på altanen eller i urtehaven - og give maden et krydret og eksotisk præg.
10 eksotiske krydderurter til køkkenhaven
1. Citrongræs
Denne eksotiske krydderplante stammer fra Sydøstasien og Indien. Citrongræs dufter og smager kraftigt af citron. Du kan anvende både bladene og stænglerne, som brækker af planten og bruges særligt i asiatisk mad som fx wokretter, kylling- og fiskeretter eller i supper med kokosmælk. Citrongræs elsker en lys, solrig og varm placering og må aldrig tørre ud. Du kan dyrke citrongræs både i det fri på en varm plads eller i vindueskarmen.
2. Olivenurt
Olivenurt er en fin krydderurt, der blomstrer med små gule blomster hele sommeren. Planten bliver ca. 30-50 og egner sig rigtigt godt til at plante i højbede, altankasser og krukker. Olivenurt trives bedst i sol eller halvskygge og skal vandes jævnligt. Planten dufter og smager skønt af oliven, og du kan bl.a. anvende den i salater, til hjemmelavet pesto og fiskeretter. Den kan også bruges til pastaretter og dressinger.
3. Koriander
Egentlig betyder koriander ”duftende urt” og har da også en ret intensiv, men alligevel mild krydret smag. Koriander er en etårig plante, der kan dyrkes både på friland i køkkenhaven eller i krukker. Du kan bruge både bladene og stænglerne fra koriander, som snittes og ofte anvendes i indisk eller asiatisk mad, i mange Mellemøstlige retter eller over salater, kartofler og grøntsager. De tørrede frø kan også anvendes i madlavningen eller i brød. Koriander foretrækker masser af sollys og kan sås hele året indendørs eller udendørs fra maj til november.
4. Kinesisk purløg
Kinesisk purløg minder i smagen om almindeligt purløg men med en snert af hvidløg. Planten får lange, flade lysegrønne blade og store hvide blomsterstande, og både blade og blomster er spiselige og velsmagende og egner sig godt både frisk fx i salater og kartoffelretter eller i varme retter. Du kan dyrke kinesisk purløg både i krukker på altanen eller i højbede i køkkenhaven og urten trives særligt på et solrigt sted i let, fugtig jord men kan godt lide, at der i løbet af dagen kastes skygge over den.
5. Karryplante
Det dekorative karrytræ (busk) stammer egentligt fra Indien. Planten har grågrønne blade, og om sommeren sætter den små velduftende, hvide blomster. Bladene har en mild karrysmag og kan anvendes i indiske ris- og linseretter, grønsagsretter eller supper. Man spiser ikke bladene, men kasserer dem efter brug - ligesom laurbærblade. Karryplanten skal plantes i en krukke og trives bedst i lys eller halvskygge. Ind imellem bør træet tørre let ud, og fra ca. maj kan du flytte planten udendørs.
6. Kanelbasilikum
Der findes mange forskellige sorter af basilikum med meget forskellige duft og smag. Kanelbasilikum er en noget anderledes basilikum, som dufter og smager sødt og krydret af kanel. Planten har mørkviolette blomsterstande med små lysviolette blomster, og både blade og blomster kan spises. Kanelbasilikum er nem at dyrke både indendørs i krukker, på altanen eller på en solrig plads udendørs i læ.
7. Chokolademynte
Grøn mynte, ingefærmynte, jordbærmynte, lemon mynte, pebermynte og marokkansk mynte. Mynte findes i mange forskellige arter og krydsninger men kendes særligt på deres kraftige duft. Fælles for alle typer mynte er, at de bliver 40-50 cm høje og kommer igen år efter år. Chokolademynte blomstrer med små rødviolette blomster og har en kraftig pebermynteduft med et strejf af chokolade. Den er særligt velegnet til urtete, i grønsagsretter eller i læskedrikke, drinks og desserter.
8. Citronverbena
En stærkt citronduftende plante med lysegrønne blade og bittesmå hvide blomster. Bladene har en lækker citronsmag, der minder lidt om citrongræs og kan bruges i stedet for citron. Er god til bl.a. urtete, marmelade, kager, desserter, fisk og fjerkræ eller i dressinger og marinader. Du kan dyrke citronverbena enten i drivhus eller i store krukke på terrassen, og planten trives bedst i fuld sol og læ.
9. Isop
En flot krydderurt med smukke rosa, hvide eller blåviolette blomster, der dufter skønt. Isop er velegnet til at dyrke både i krukker eller som kantplante i haven, og den trives godt i fuld sol. Isop har en stærk, let pebret smag og egner sig særligt godt i kraftige kødretter, til fisk og fjerkræ eller i salater og supper. Du kan også bruge den i kager, desserter og eddike m.m.
10. Mexicansk estragon
Planten kaldes også lakridstagetes. I løbet af sommeren får den de fineste små gyldengule blomster, og både blomsterne og bladene kan bruges i madlavningen i stedet for estragon. Krydderurten, der har en intens lakridssmag, er især god til fisk, desserter, syltetøj og i dressinger, saucer, urtesmør eller i te.
Kilder: Okologienshave.dk, Tropica-scandi.dk, Plantorama, Havenyt.dk