Eksotiske krydderurter

Hjemmedyrkede krydderurter: Her er 10 eksotiske bud

Det er snart sæson for at plante krydderurter i haven eller sætte en krukke ud på altanen. Men i stedet for de traditionelle urter som persille, purløg og timian, så skulle du måske prøve kræfter med nogle af de mange eksotiske krydderurter, der sagtens kan trives i det danske sommervejr.

Der er intet der slår hjemmedyrkede og friske krydderurter, og udover at tilføre maden den skønneste duft og smag, så er krydderurter også spækket med vigtige vitaminer og mineraler. Hidtil har det været de mere traditionelle danske krydderurter, der har været populære i køkkenhaven, men de seneste år har purløg, persille og rosmarin fået konkurrence af mere eksotiske krydderurter som fx koriander, citrongræs og kanelbasilikum, der sagtens kan holde til den danske sommer på altanen eller i urtehaven - og give maden et krydret og eksotisk præg.

10 eksotiske krydderurter til køkkenhaven

Citrongræs

1. Citrongræs

Olivenurt

Denne eksotiske krydderplante stammer fra Sydøstasien og Indien. Citrongræs dufter og smager kraftigt af citron. Du kan anvende både bladene og stænglerne, som brækker af planten og bruges særligt i asiatisk mad som fx wokretter, kylling- og fiskeretter eller i supper med kokosmælk. Citrongræs elsker en lys, solrig og varm placering og må aldrig tørre ud. Du kan dyrke citrongræs både i det fri på en varm plads eller i vindueskarmen.

2. Olivenurt

Koriander.

Olivenurt er en fin krydderurt, der blomstrer med små gule blomster hele sommeren. Planten bliver ca. 30-50 og egner sig rigtigt godt til at plante i højbede, altankasser og krukker. Olivenurt trives bedst i sol eller halvskygge og skal vandes jævnligt. Planten dufter og smager skønt af oliven, og du kan bl.a. anvende den i salater, til hjemmelavet pesto og fiskeretter. Den kan også bruges til pastaretter og dressinger.

3. Koriander

Kinesisk purløg

Egentlig betyder koriander ”duftende urt” og har da også en ret intensiv, men alligevel mild krydret smag. Koriander er en etårig plante, der kan dyrkes både på friland i køkkenhaven eller i krukker. Du kan bruge både bladene og stænglerne fra koriander, som snittes og ofte anvendes i indisk eller asiatisk mad, i mange Mellemøstlige retter eller over salater, kartofler og grøntsager. De tørrede frø kan også anvendes i madlavningen eller i brød. Koriander foretrækker masser af sollys og kan sås hele året indendørs eller udendørs fra maj til november.

4. Kinesisk purløg

Karryplante

Kinesisk purløg minder i smagen om almindeligt purløg men med en snert af hvidløg. Planten får lange, flade lysegrønne blade og store hvide blomsterstande, og både blade og blomster er spiselige og velsmagende og egner sig godt både frisk fx i salater og kartoffelretter eller i varme retter. Du kan dyrke kinesisk purløg både i krukker på altanen eller i højbede i køkkenhaven og urten trives særligt på et solrigt sted i let, fugtig jord men kan godt lide, at der i løbet af dagen kastes skygge over den.

5. Karryplante

Kanelbasilikum

Det dekorative karrytræ (busk) stammer egentligt fra Indien. Planten har grågrønne blade, og om sommeren sætter den små velduftende, hvide blomster. Bladene har en mild karrysmag og kan anvendes i indiske ris- og linseretter, grønsagsretter eller supper. Man spiser ikke bladene, men kasserer dem efter brug - ligesom laurbærblade. Karryplanten skal plantes i en krukke og trives bedst i lys eller halvskygge. Ind imellem bør træet tørre let ud, og fra ca. maj kan du flytte planten udendørs.

6. Kanelbasilikum

Chokolademynte

Der findes mange forskellige sorter af basilikum med meget forskellige duft og smag. Kanelbasilikum er en noget anderledes basilikum, som dufter og smager sødt og krydret af kanel. Planten har mørkviolette blomsterstande med små lysviolette blomster, og både blade og blomster kan spises. Kanelbasilikum er nem at dyrke både indendørs i krukker, på altanen eller på en solrig plads udendørs i læ.

7. Chokolademynte

Citronverbena

Grøn mynte, ingefærmynte, jordbærmynte, lemon mynte, pebermynte og marokkansk mynte. Mynte findes i mange forskellige arter og krydsninger men kendes særligt på deres kraftige duft. Fælles for alle typer mynte er, at de bliver 40-50 cm høje og kommer igen år efter år. Chokolademynte blomstrer med små rødviolette blomster og har en kraftig pebermynteduft med et strejf af chokolade. Den er særligt velegnet til urtete, i grønsagsretter eller i læskedrikke, drinks og desserter.

8. Citronverbena

Isop

En stærkt citronduftende plante med lysegrønne blade og bittesmå hvide blomster. Bladene har en lækker citronsmag, der minder lidt om citrongræs og kan bruges i stedet for citron. Er god til bl.a. urtete, marmelade, kager, desserter, fisk og fjerkræ eller i dressinger og marinader. Du kan dyrke citronverbena enten i drivhus eller i store krukke på terrassen, og planten trives bedst i fuld sol og læ.

9. Isop

Mexicansk estragon

En flot krydderurt med smukke rosa, hvide eller blåviolette blomster, der dufter skønt. Isop er velegnet til at dyrke både i krukker eller som kantplante i haven, og den trives godt i fuld sol. Isop har en stærk, let pebret smag og egner sig særligt godt i kraftige kødretter, til fisk og fjerkræ eller i salater og supper. Du kan også bruge den i kager, desserter og eddike m.m.

10. Mexicansk estragon

5 tips til, hvordan du dyrker dine krydderurter

  1. Krydderurter kan dyrkes både indendørs og udendørs i krukker, potter eller i bede. Du skal dog være opmærksom på, at krydderurterne kan have forskellige krav til vækst og pasning, så det er en fordel at du forinden sætter dig ind i, hvordan du dyrker de forskellige krydderurter.
  2. Placer altid potter, krukker eller bede, hvor der er meget sol. Krydderurter elsker sol – blot de får masser af vand.
  3. Anvend almindelig god muldjord, evt. blandet med kompost. Til krukker og potter kan du også anvende pottejord.
  4. Hvis dine krydderurter bliver for store, ranglede og grimme, kan du klippe dem ned til ca. 5-10 cm. Det får dem til at skyde igen og igen.
  5. Placér krydderurterne, så de er lette at komme til. Dyrker du dine krydderurter udendørs i fx højbede eller krukker, kan det være en god ide at placere dem tæt ved køkkenet, så du lige kan smutte ud efter det grønne drys, når du laver mad.

Planten kaldes også lakridstagetes. I løbet af sommeren får den de fineste små gyldengule blomster, og både blomsterne og bladene kan bruges i madlavningen i stedet for estragon. Krydderurten, der har en intens lakridssmag, er især god til fisk, desserter, syltetøj og i dressinger, saucer, urtesmør eller i te.

Kilder: Okologienshave.dk, Tropica-scandi.dk, Plantorama, Havenyt.dk