Æble-risalamande med æblesovs

Æble-risalamande med æblesovs

Vi kender alle den traditionelle risalamande. Her præsenteres et lækkert alternativ til særlig glæde for de æbleglade.

8 personer

Ingredienser

  • Arbejdstid: 30 min.
  • Afkøling: ca. 2 timer
  • Kogetid: ca. 55 min.
  • Risengrød med æblemost:
  • 225 g risengryn
  • 2 dl vand
  • 1 knivspids salt
  • 1¼ l æblemost (eller usødet æblejuice)
  • et godt drys sukker
  • Æblemos og æblesovs:
  • 750 g æbler (evt. syrlige madæbler)
  • 1 dl vand
  • ca. 100 g sukker (afhængig af æblernes sødme)
  • evt. 1 lille glas calvados (æblebrændevin)
  • Fyld:
  • 150 g mandler (evt. hele med skind)
  • ca. 150 g flormelis
  • ½ l piskefløde
  • 1 stang vanilje
  • Drys:
  • lidt hakkede mandler

  1. Risengrød med æblemost:
  2. Kog vand og grødris i ca. 10 min. i en tykbundet gryde. Tilsæt salt og æblemost, og bring det i kog. Rør jævnligt over hele bunden af gryden. Kog grøden færdig i ca. 45 min. Drys grøden med sukker på overfladen, så der ikke kommer skind på, og lad grøden blive kold.
  3. Æblemos:
  4. Skræl æblerne, fjern kernehuse, blomster og stilke.
  5. Kog æblerne i vand under låg ved svag varme, til de er helt møre, ca. 10 min. Blend til ensartet konsistens.
  6. Æblesovs:
  7. Kom 3 dl æblemos i en lille gryde. Spæd med calvados og/eller vand til passende cremet sovsekonsistens. Smag til med flormelis. Sovsen kan servéres lun eller ved stuetemperatur.
  8. Bland risengrød med æblemos til ensartet konsistens. Bland hakkede mandler i den kolde risengrød.
  9. Pisk fløden med kornene fra vaniljestangen til flødeskum. Vend det i den helt kolde æble-risengrød, helst lige inden servering. Smag til med flormelis.
  10. Servér æble-risalamande med et drys hakkede mandler og æblesovs.