Æble-risalamande med æblesovs
Vi kender alle den traditionelle risalamande. Her præsenteres et lækkert alternativ til særlig glæde for de æbleglade.
8 personer
Ingredienser
- Arbejdstid: 30 min.
- Afkøling: ca. 2 timer
- Kogetid: ca. 55 min.
- Risengrød med æblemost:
- 225 g risengryn
- 2 dl vand
- 1 knivspids salt
- 1¼ l æblemost (eller usødet æblejuice)
- et godt drys sukker
- Æblemos og æblesovs:
- 750 g æbler (evt. syrlige madæbler)
- 1 dl vand
- ca. 100 g sukker (afhængig af æblernes sødme)
- evt. 1 lille glas calvados (æblebrændevin)
- Fyld:
- 150 g mandler (evt. hele med skind)
- ca. 150 g flormelis
- ½ l piskefløde
- 1 stang vanilje
- Drys:
- lidt hakkede mandler
- Risengrød med æblemost:
- Kog vand og grødris i ca. 10 min. i en tykbundet gryde. Tilsæt salt og æblemost, og bring det i kog. Rør jævnligt over hele bunden af gryden. Kog grøden færdig i ca. 45 min. Drys grøden med sukker på overfladen, så der ikke kommer skind på, og lad grøden blive kold.
- Æblemos:
- Skræl æblerne, fjern kernehuse, blomster og stilke.
- Kog æblerne i vand under låg ved svag varme, til de er helt møre, ca. 10 min. Blend til ensartet konsistens.
- Æblesovs:
- Kom 3 dl æblemos i en lille gryde. Spæd med calvados og/eller vand til passende cremet sovsekonsistens. Smag til med flormelis. Sovsen kan servéres lun eller ved stuetemperatur.
- Bland risengrød med æblemos til ensartet konsistens. Bland hakkede mandler i den kolde risengrød.
- Pisk fløden med kornene fra vaniljestangen til flødeskum. Vend det i den helt kolde æble-risengrød, helst lige inden servering. Smag til med flormelis.
- Servér æble-risalamande med et drys hakkede mandler og æblesovs.