Appelsinmedaljer
Få opskriften på Runas appelsinmedaljer her
Jeg har altid været vild med medaljer og har svært ved at modstå dem, når de står i lange rækker i konditoriets udstillingsmontre og frister. Det pudsige ved medaljer er, at de ser så fine ud, lige indtil man stikker en kagegaffel i dem…
Prøv også min opskrift på chokoladesnegle med marcipan TRYK HER
Medaljer kan varieres i det uendelige, og hvorfor ikke lave en julevariant? Jeg har proppet mandler i dejen, så den smager lidt af marcipan. Og så snart man har taget den første mundfuld, vil man opdage, at der en klat frisk appelsincreme gemt bag vaniljeskummet. Uhm!
6 stk.
Arbejdstid: ca. 1 time og 15 min.
Bagetid: 10-12 min.
Dej:
75 g mandler
75 g mel
50 g flormelis
1 knsp. salt
75 g smør (koldt)
1 æg (lille)
Appelsincreme:
1 dl appelsinsaft (gerne friskpresset)
30 g rørsukker
½ appelsin (øko)
1½ tsk. kartoffelmel (eller majsstivelse)
1 æg
Appelsinglasur:
2 dl flormelis
1 spsk. appelsinsaft
Vaniljeskum:
½ vaniljestang
2 dl piskefløde
1 spsk. flormelis
Pynt: strimler af appelsinskal (øko)
Dej:
1. Kør mandlerne til mel i en foodprocessor. Tilsæt mel, flormelis og salt, og kør sammen til ensartet konsistens.
2. Skær smørrret i små terninger, og kør dem i melet. Saml hurtigt dejen med ægget.
3. Pak dejen ind i film, og læg den i køleskabet i 1 time.
4. Rul dejen ud i 3-4 mm’s tykkelse på et meldrysset bord. Stik dejen ud i 12 cirkler (ca. 7 cm i diameter), brug evt. en udstikker med fine bølger.
5. Læg cirklerne på en bageplade med bagepapir.
6. Bag kagerne ved 200 grader i 10-12 min., til de er gyldne i kanten. Afkøl på en bagerist.
Appelsincreme:
7. Kog appelsinsaften op i en gryde sammen med sukker og fintrevet appelsinskal fra en ½ appelsin. Hæld saften i en lille skål, og lad den køle af i 5 min.
8. Opløs kartoffelmel i lidt vand.
9. Slå ægget ud i den tomme gryde, og pisk det kort sammen med en gaffel. Hæld majsstivelse i gryden, og tilsæt siet appelsinsaft. Kog langsomt op under omrøring, og sæt cremen på køl.
Appelsinglasur:
10. Bland flormelis og appelsinsaft til en sej glasur. Smør glasuren på de kager, der skal være toppen på medaljerne. Lad dem tørre.
Vaniljeskum:
11. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem i fløden sammen med flormelis. Pisk til flødeskum.
Sammenlægning:
12. Kom vaniljeskummet i en sprøjtepose med stjernetylle. Sprøjt flødeskum i kanten af hver af bundene. Kom en klat appelsincreme i hullet i midten. Sæt toppen med glasur på medaljerne. Pynt med vaniljeskum og lidt strimlet appelsinskal. Servér straks eller opbevar dem på køl i maks. 1 døgns tid.