Nem & billig vegetarmad: Her er 4 gode opskrifter
Linser, bønner og ærter er nærende og billig hverdagsmad rig på proteiner, vitaminer og mineraler. Her får du 4 opskrifter på lækker vegetarisk aftensmad, som hverken er svært at lave eller dyrt at købe ind til. Se her, hvordan du laver billig aftensmad uden kød:
Her er 4 nemme og billige opskrifter på vegetarretter:
- Chili sin carne med blandede bønner og sød kartoffel
- Vegetarbøffer med rodfrugter, gedeost og røde linser
- Krydret indisk linsesuppe på flækærter
- Lun salat med sorte belugalinser, avocado og sojabagt tofu
Chili sin carne med blandede bønner og sød kartoffel
En chili behøver ikke kød for at smage af noget. Krydderier og blandede bønner giver både struktur og smag.
Tid: 1 time.
Ingredienser:
1 stort løg, finthakket
4 fed hvidløg, finthakkede
Olivenolie til stegning
1 frisk rød chili, finthakket, evt. flere efter smag
4 stængler bladselleri, i tern eller skiver
1 tsk spidskommen
1 stjerneanis
1 tsk paprika, evt. stærk, hvis du kan lide det
3-4 søde kartofler, i store tern
2 dåser blandede bønner, gerne fra Urtekram
2 dåser flåede tomater
Ca. 1 tsk salt
Evt. 2 stykker mørk chokolade af god kvalitet
Tilbehør:
1 lille bæger cremefraiche eller græsk yoghurt
Bredbladet persille eller koriander, grofthakket
Sådan gør du:
- Svits løg og hvidløg i et par spiseskefulde olivenolie i et par minutter, til løgene er transparente og bløde.
- Tilsæt chili og bladselleri sammen med krydderierne, og lad blandingen stege et par minutter mere.
- Tilføj kartofler, bønner og tomater til retten, og lad den simre under låg i ca. 30 min, indtil kartoflerne er møre, tilsæt evt. lidt vand undervejs, hvis chilien bliver for tør.
- Smag til sidst til med salt og chokolade og evt. mere chili. Servér rygende varm med en klat cremefraiche og hakket frisk koriander eller persille.
Vegetarbøffer med rodfrugter, gedeost og røde linser
Saftige bøffer, som ikke lader de klassiske hakkebøffer noget tilbage. Prøv for et sundt, grønt og næringsrigt alternativ.
Tid: 45 min.
Ingredienser:
1 stort løg, mellemfint hakket
2 store fed hvidløg, finthakkede
Lidt olie til stegning
1 stor gulerod, fintskåret
2 stængler bladselleri, fintskårede
1 ½ dl røde linser
Ca. 4 dl vand
Ca. 200 g rødbeder
Ca. 200 g pastinak eller sellerirod
200 g gedeost
1 æg
2 spsk hvedemel, hirse, havregryn eller lignende
1 lille bundt basilikum, finthakket
Salt og peber
Til stegning:
Fin rasp
Ca. 6 spsk neutral olie
Sådan gør du:
- Svits løg og hvidløg i et par minutter, indtil løget er blødt og transparent, tilsæt gulerods- og bladselleriternene, og lad dem svitse med nogle minutter.
- Tilsæt vand, linser, revne rødbeder og pastinak til grøntsagerne, og lad simre med låg, indtil linserne er udkogte, det tager omkring 25 min. Tilsæt evt. lidt ekstra vand undervejs.
- Smag til med 1 ½ tsk salt, og vend gedeost, æg, mel, basilikum i. Hvis farsen er for vandet tilsættes lidt ekstra mel, men den vil også samle sig af at stå en halv times tid på køkkenbordet.
- Form til store ”bøffer”, og vend i rasp. Varm olien godt op, og steg linsebøfferne sprøde, de skal have ca. 3-4 min på hver side. Servér med en enkel grøn salat.
Krydret indisk linsesuppe på flækærter
Dejlig sund og nærende suppe med masser af knald på smagen.
Tid: 45 min.
Ingredienser:
4 spsk neutral olie
½ tsk hele korianderfrø
½ tsk sennepsfrø
3-4 karryblade
1 tsk gurkemeje
1 stort løg, mellemfint hakket
2 store tomater
3 dl gule flækærter
1,5 l hønsebouillon
Salt og peber
Citronsaft
Tilbehør:
Evt. cremefraiche
Grofthakket koriander
Sådan gør du:
- Varm olien op i en gryde, og svits krydderierne ved medium varme, indtil de begynder at lugte kraftigere.
- Tilsæt løgene, og lad dem svitse med nogle minutter, de må ikke brune, men skal blive bløde og gennemsigtige.
- Skær tomaterne i tern, og tilsæt til løg-krydderiblandingen, skru op for varmen, og steg et minuts tid.
- Tilsæt flækærter og hønsebouillon, og lad suppen koge i ca. 40 min, evt. længere, hvis du ønsker at flækærterne skal være helt udkogte. Alternativt kan du anvende røde linser, hvilket giver en lidt anden smag, som dog ligner flækærternes, men halverer kogetiden.
- Anret suppen med de let udkogte flækærter, eller blend den, hvis du ønsker en blødere suppe. Smag til med salt, peber og citronsaft, og servér med kold cremefraiche eller drænet yoghurt og frisk koriander.
Lun salat med sorte belugalinser, avocado og sojabagt tofu
Skøn, mættende salat med masser af smag.
Tid: 35-40 min.
Ingredienser:
2 ½ dl belugalinser kogt efter anvisningen
300 g spæde spinatblade
2 avocadoer
1 rødløg
1 squash, så spæd som muligt
1 citron, saft heraf
Olivenolie
Salt og peber
Bagt tofu:
1 dl soja
1 spsk revet frisk ingefær
1 fed hvidløg, fintrevet
3 spsk sesamfrø
2 spsk olivenolie
400 g fast tofu
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200 grader, og skær tofuen i 0,5 cm tykke skiver, og læg dem i et ildfast fad på bagepapir.
- Bland soja, ingefær, hvidløg og sesamfrø, og fordel blandingen over tofuen.
- Bag tofuen på midterste rille i ovnen i ca. 25-30 min, indtil tofuen er let gylden på overfladen. Afslut evt. med et par minutters grill for at give tofuen en let sprød overflade.
- Grill imens squashen på begge sider på en grillpande, og skær avocadoer og rødløg i tynde skiver. Vend spinaten med resten af grøntsagerne, citronsaft og olivenolie. Anret tofuen ovenpå og servér.