Opskrift på Mette Blomsterbergs brunkager

Blomsterbergs brunkager

Mette Blomsterbergs brunkager vil helt sikkert vække begejstring på julebordet. Brunkager er en klassiker blandt julesmåkagerne og en fast tradition ved juletid i Danmark. En bred palette af julekrydderier giver småkagerne den helt rigtige duft og smag...

Ca. 90 stk

Total:11 minutter

Ingredienser

Mette Blomsterbergs brunkager

  • 250 g smør
  • 125 g lys sirup
  • 250 g farin
  • 3 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt nellike
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 500 g hvedemel
  • 60 g syltet appelsin i tern
  • 150 g hele mandler
  • 25 g usaltede pistaciekerner
  • 2 tsk potaske
  • 1 spsk koldt vand.

Sådan laver du Blomsterbergs brunkager

  1. Smør, sirup og farin smeltes for middel varme, til det er ca. 70 grader. Tag gryden af varmen.
  2. Bland kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel, tilsæt syltet appelsin, mandler og pistacienødder.
  3. Potasken og vand røres sammen i en kop og hældes i dejen, der æltes ensartet i en røremaskine.
  4. Kom dejen i en beholder, 18x18 cm, foret med bagepapir på både bund og sider – pres den godt ud i formen, og dæk toppen med bagepapir.
  5. Afkøles ved stuetemperatur til næste dag, hvor den udskæres i 5 lange baner.
  6. Hver bane skæres i tynde, men hele skiver og bages på bagepapir ved 180 grader i ca. 9-12 minutter.
  7. Brunkagerne afkøles efterfølgende på bagerist og opbevares i dåse med tætsluttende låg.

Historien om brunkagerne

Brunkager er en klassiker blandt julesmåkagerne og er en fast tradition ved juletid i Danmark.

I gamle dage kaldte man brunkager for peberkager, og man mener, at det var omkring 1800-tallet at betegnelsen 'brunkager' vandt indpas i det danske sprog.