Boller med karamel og nødder
Der er bestemt ikke noget klid eller kernesundt over bollerne. Til gengæld topper de på lækkerhed og klistrede fingre. Prøv dem, de er virkelig i særklasse gode.
9 boller
Ingredienser
- Nødde-karamelsaucen
- 1 dl brun farin
- 1,5 dl rørsukker
- 1 dl lys sirup
- 150 g smør
- ca. 4 dl meget grofthakkede nødder, evt blandede valnødder og hasselnødder.
- Bolledej
- 550 g hvedemel
- 2 tsk bagepulver
- ½ tsk natron
- 1 spsk sukker
- 200 g meget koldt smør
- ca 4 ½ dl kærnemælk
- Til pensling:
- 50 g smeltet smør
- ca. 3 spsk kanelsukker (lige dele sukker og kanel)
Sådan laver du bollerne
- Nødde-karamelsauce:
- 1. Bland farin, sukker, sirup og smør i en gryde. Lad det småkoge indtil smørret er smeltet.
- 2. Lad derefter blandingen simre videre i 4-5 min, indtil sukkeret er smeltet og blandingen tyknet en smule.
- 3. Bland forsigtigt de grofthakkede nødder i karamellen og hæld karamelblandingen ned i bunden af en lille bradepande, ca. 22x30 og stil til side.
- Bolledej:
- 1. Bland de tørre ingredienser: mel, bagepulver og natron i en skål. Riv det kolde smør ned i melet på et groft rivejern og gnid blandingen let sammen, så smørret bliver jævnt fordelt.
- 2. Tilsæt kærnemælken og bland hurtigt og let dejen sammen – den skal ikke æltes, blot mikses lempeligt sammen. Vend dejen ud på et meldrysset bord og tryk den let ud til en 2,5 cm tykkelse.
- 3. Drys overfladen med mel og skær dejen ud i firkanter på omkring 7x7 cm. Læg dejstykkerne ovenpå karamellen med 1 cm afstand mellem.
- 4. Afslut med at pensle med smeltet smør og drys med kanelsukker. Bag karamelbollerne ved 200 grader i ca. 15 min, til overfladen er lys gylden og karamellen bobler op mellem bollerne.
- 5. Tag dem ud og lad dem køle lidt ned, før de vendes ud på en fad.
- 6. Spis dem inden for et par timer – så smager er de allerbedst.