Boller og flutes med kerner

Boller og flutes med kerner

Hjemmebag er altid populært. Herer grove boller og flutes til bådemorgenmad, mellemmåltider,frokost og varm mad. De kan enten spises som tilbehør eller bruges til sandwich med lækkert fyld af skinke, fisk eller grønsager.

(12 boller eller 2 flute)

Ingredienser

  • Dej med kerner
  • Arbejdstid: 20 min.
  • Hævetid: ca. 2 ½ time
  • Bagetid: ca. 20 min.
  • Fryse-egnet
  • 2 ½ dl gammeldags kærnemælk
  • 2 ½ dl vand (lunkent)
  • 15 g gær
  • 2 tsk salt (groft)
  • 125 g blandede, grove kerner (f.eks. Femkornsbageblanding fra Urtekram, eller knækkede hvedekerner, knækkede rugkerner, sesamfrø, solsikkekerner og hørfrø)
  • ca. 500 g hvedemel
  • 1 spsk flydende honning (eller 1 spsk sukker)
  • Forslag til fyld og smagstilsætning:
  • evt. 1 æg til pensling
  • evt. drys af kerner og frø
  • Tilbehør:
  • evt. smør

  1. Rør smuldret gær ud i lidt af det lunkne vand og rør resten af vandet og kærnemælken i.
  2. Tilsæt kornblandingen og melet gradvist.
  3. Ælt dejen grundigt – den skal være fugtig og må ikke blive for tør. Kornene suger væske, mens dejen hæver. Lad den hæve 1 1/2 time.
  4. Tril en pølse af dejen og form 12 boller eller 2 flute. Læg bagepapir på en bageplade. Lad bollerne efterhæve 1 time og flute 45 min.
  5. Pensl evt. med sammenpisket æg og drys evt. med en med blanding af kerner og frø.
  6. Sæt bagepladen i midten af en 225 grader varm ovn. Bag boller ca. 15 min. og flute ca. 25 min.
  7. Bank på bunden af dem, for at høre om de er færdige. Det skal lyde hult. Lad dem køle af på en bagerist. Servér med smør.