Safranboller og profiteroles
Det er sødt, men ikke tungt; velkendt, men dog med en snert af sommer i Europa. Her får du to opskrifter på let hjemmebag med inspiration fra det spanske og franske køkken.
Profiteroles med mandelcreme
De gode gammeldags danske fastelavnsboller kan enten tilberedes af en wienerbrødsdej, som bageren ofte gør, eller af en almindelig gærdej. Vi bruger her en gærdej, fyld af marcipansmørcreme og pynt af chokoladeglasur. Det er nemmest, og man bruger mindre smør.
Vandbakkelser er nemme at lave. Men forvent ikke, at de hver gang bliver høje og flotte gyldne. Falder de sammen, så smager de stadig godt med dette fyld.
Tid: ca. 40 minutter plus bagetid.
(Ca. 10 stk.)
Vandbakkelser:
3 dl vand
100 g smør
1 knsp. salt
1 tsk. sukker
150 g mel
4 æg
Mandelcreme:
1 bæger pasteuriserede æggeblommer, 2 stk.
3 spsk. sukker
4 tsk. majsstivelse
2 dl mælk
1 vaniljestang
100 g marcipan
25 g smuttede mandler
2 1/2 dl piskefløde
Chokoladeglasur:
50 g flormelis
1 spsk. kakaopulver
lidt kogende vand.
1.
Kog vandet op med smør, salt og sukker. Når smørret er smeltet, røres melet i lidt ad gangen. Rør hele tiden, til dejen slipper grydens bund og sider og er blank og ensartet. Tag gryden af varmen.
2.
Pisk æggene i – ét ad gangen. Pisk godt efter tilsætning af hvert æg. Dejen skal være fast.
3.
Sæt dejen i portionsstore toppe på en bageplade med bagepapir med to skeer.
4.
Bag vandbakkelserne ved 200 grader i ca. 25 minutter, til de er gyldne og hævet til ca. dobbelt størrelse. Hold ovnen lukket de første 20 minutter, ellers risikerer man, at kagerne falder sammen. Afkøl vandbakkelserne.
5.
Pisk æggeblommer, sukker, majsstivelse og mælk sammen i en gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem i gryden. Varm cremen op ved svag varme, og pisk grundigt undervejs, til cremen tykner.
6.
Tag gryden af varmen og afkøl cremen. Pisk i den nogle gange undervejs, så cremen ikke trækker skind eller danner klumper.
7.
Riv marcipanen på et rivejern, og hak mandlerne. Vend marcipan og mandler i vaniljecremen.
8.
Pisk fløden til skum. Flæk vandbakkelserne uden at skære dem helt over. Fyld dem med flødeskum og mandelcreme.
9.
Rør flormelis med kakaopulver og kogende vand til en tyk glasur. Dekorer kagerne.
Safranboller med appelsinsmør
Bløde, luftige med en let krydret smag af safran. Spis bollerne nybagte med smør, der er rørt med revet appelsinskal. Uhm ...
Tid: ca. 20 minutter plus hæve- og bagetid.
(ca. 10 stk.)
50 g smør
2 1/2dl mælk
25 g gær
1 brev safran á 0,5 g (fås i bl.a. Irma)
1 spsk. kogende vand
revet skal af 1 økologisk appelsin
50 g brun farin
2 æg str. L
ca. 600 g hvedemel
1 æg til pensling
Drys:
flormelis
Appelsinsmør:
100 g blødt smør
revet skal af 1 økologisk appelsin.
1.
Smelt smørret ved svag varme, og kom det i en skål med mælken. Væsken skal have stuetemperatur. Opløs gæren i væsken.
2.
Hæld kogende vand over safranen, og lad safranen stå, til den er opløst.
3.
Kom den opløste safran i væsken sammen med revet appelsinskal, brun farin og æg. Ælt hvedemel i væsken lidt ad gangen – hold lidt af melet tilbage. Ælt, til dejen er glat og smidig.
4.
Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.
5.
Slå dejen ned på et meldrysset bord. Form til 10 boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter.
6.
Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag i forvarmet ovn ved 200 grader i 12-15 minutter. Afkøl bollerne, før de pyntes med et drys flormelis.
7.
Rør smørret blødt med revet appelsinskal, og server appelsinsmørret til bollerne.