Opskrift på brun sovs

Brun sovs på andefond

Hvis brun sovs skal smage af noget, skal man lave den på andefond. Så bliver den rigtig god! Her får du en opskrift på en brun sovs, der smager himmelsk og er perfekt til julemiddagen.

Andefond:

2 andelår

1 spsk olivenolie

7½ dl rødvin

1 l vand

1 gulerod

1 løg med skal

10 timiankviste

1 spsk hele peberkorn

1 spsk groft salt.

Brun sovs:

50 g smør

2 spsk hvedemel

8 dl andefond

3 dl piskefløde

2 tsk ribsgele

1 tsk sovsekulør (kan undlades)

salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde: Sådan laver du brun sovs på andefond

  • Brun andelårene i en stor gryde.
  • Tilsæt rødvin, vand, gulerod, løg, timian, peberkorn og salt.
  • Bring det i kog, skru ned for blusset, og lad det simre to timer.
  • Si fonden igennem en sigte, og kassér andelår og grøntsager.
  • Kog fonden ind til du har ca. 1 l.
  • Opbevar den i en beholder på køl natten over. Før andefonden skal bruges, fjernes andefedtet, der er dannet øverst på fonden.
  • Til sovsen smeltes smørret i en gryde. Tilsæt melet, og rør det til en mel-bolle, der slipper grydens bund.
  • Tilsæt fonden lidt ad gangen, og rør efter hver gang, til der ikke længere er nogle klumper. Rør hele tiden, så sovsen ikke brænder på.
  • Rør fløden, ribsgele og kulør i, og smag til med salt og friskkværnet peber.
  • Hold den brune sovs varm, eller varm den op igen, når den skal serveres.

Tips:

  1. Kulør har ingen smag og giver ikke andet til sovsen end farve, så det kan sagtens udelades, men så er sovsen bleg og lys i farven.
  2. Server brun sovs på andefond til fx kartofler, rødkål, waldorfsalat og andesteg. Så er der dømt julestemning.