John Prices ungarske gullash

John Prices ungarske gullash

John Prices yndlingsgullasch er værd at kende.„Gullasch kan være et mareridt, men det kanogså være en drøm så skøn, at man kan høre de ungarske violiner spille. For gullasch er sombekendt en ungarsk ret, og det er i Ungarn, man „dyrker” den røde milde paprika, som er rettenshovedkrydderi“. Her får du den dejlige opskrift på den skønne gullash

(6 personer)

Total:1 time 45 minutter

Arbejdstid:1 time

Ingredienser

Gullasch:

  • 2 kg kød, lige dele okse-, kalve- og svinekød (i terninger)
  • 5 løg (hakkede)
  • 50 g smør
  • 5-6 spsk paprika (den milde type)
  • 2 spsk mel
  • 4-5 gulerødder (i skiver)
  • salt og peber
  • 3 laurbærblade
  • 1 spsk kommen
  • 100 g konc. tomatpuré (brug den fra dåse)
  • 1 liter suppe eller bouillon
  • ca. ½ liter piskefløde

Tilbehør:

  • kartoffelmos

Sådan laver du ungarnsk gullasch:

  1. Svits først løgene klare i lidt af smørret. Tag dem op af gryden. Kom resten af smørret i og brun herefter kødet i mindre portioner ad gangen.
  2. Rør paprikaen ud heri. Drys melet over. Kom løgene tilbage i gryden og tilsæt gulerødderne. Krydr med salt og peber og tilsæt laurbærblade samt kommen.
  3. Rør pureen ud i lidt af suppen og hæld det i gryden sammen med resten af suppen/bouillonen.
  4. Lad det hele koge stilfærdigt under låg, til kødet er mørt. Fjern så låget og lad væden koge lidt ind, før piskefløden tilsættes. Lad det småkoge endnu nogle min. Smag til.
  5. Retten serveres med kartoffelmos (se opskrifter i boksen i bunden), og evt. kan der kommes en god klat cremefraiche på hver portion.

 Gullash-suppe

Opskrift af Katrine Klinken

Hvis du ikke er til en gullasch som en tung gryderet, kan du også vælge at lave gullaschen som suppe. Her får du en god opskrift på gullasch lavet og serveret som gullaschsuppe. Her får du Katrine Klinkens gode og nemme opskrift på en lækker gullasch-suppe:

I Ungarn er „Gulyas” en suppe, og herhjemme er gullash oftest en oksekødsragout. Smagen er den samme med godt kogt oksekød, kartofler, mild paprika og evt. kommen. Her er den som en god vintersuppe med kraft og smag. Suppen kan opbevares flere dage i køleskab eller fryses – så lav evt. en ekstra stor portion.

Arbejdstid: 30 min.

Stege/kogetid: ca. 50 min.

Fryse-egnet

(5-6 portioner)

Gullash-suppe:

500 g oksekød (f.eks. bov i tern)

3 løg (hakkede)

1 spsk olie

3 fed hvidløg (knust)

4 gulerødder (stykker)

ca. 2 tsk sød paprika eller cayennepeber (evt. en blanding)

evt. 1 tsk kommen

1 dåse hele flåede tomater (stykker)

1 1⁄2 l kalve- eller oksebouillon

friskkværnet peber og evt. salt

250 g kartofler (kogte i tern)

Tilbehør:

fast yoghurt 10% (græsk type)

evt. groft brød

Sådan laver du gullash-suppe:

  • Steg løgene klare i olie. Tilsæt kødet og brun det sammen med løgene.
  • Tilsæt hvidløg, gulerødder, cayennepeber eller paprika, evt. kommen og små stykker tomat. Hæld suppen ved og kog kødet mørt ca. 40 min.
  • Smag suppen til med peber, salt og evt. mere paprika.
  • Tilsæt kartoflerne og servér suppen med en god klat yoghurt og evt. brød.